Darmonderzoeken

coloscopie

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een inwendig darmonderzoek. Via de anus brengt de MDL-arts een felxibele, stuurbare kijkslang in de endeldarm. Vervolgens stuurt de arts de endoscoop verder in de dikke darm tot aan de overgang van de dikke darm naar de dunne darm.

Waarom/ wanneer is een coloscopie nodig?

de kunstiest voor een colosopie OM de Oorzaak te achterhalen van bijvoorbeeld bloed in de ontlasting, Buikpijn, Chronische diarree Van Een Verandering in de ontlasting.

Het Kan ook zijn DAT Een afwijking Wordt gezien op Een rontgenfoto van Een CT-scan. op basis hiervan ook besluiten dan te Gaan tot Een coloscopie.

Voorzorg

Voor het inwendig darmonderzoek, de coloscopie wordt het heel belangrijk dat de darm schoon is. Blijkt dit tijdens het onderzoek niet het geval te zijn, kun je weer naar huis en mag je een nieuwe afspraak maken. Als de darm niet schoon is ziet de arts ook niet genoeg om een juiste diagnose te stellen. Bovendien kan de endocoop verstopt raken. het onderzoek van een niet schone darm duurt extra door het spoelen en afzuigen. een goede voorbereiding is zeer belangrijk. Je kunt het vergelijken met autorijden met slecht zicht en met goed zicht.

Procedure

Tijdens DIT darmonderzoek lig je op je ZIJ zodat Het is makkelijker OM de endoscoop via de anus in je endeldarm te schuiven. Je Krijgt Een roesje zodat Je Niet Zoveel pijn Krijgt. Het Wordt via Een Infuus in je arm gegeven. Nadat je DIT Hebt gekregen ben je Niet Buiten Bewustzijn, Maar je Maakt Het verzorger pijnlijk mee. Als de endoscoop Terecht Komt in Het laatste deel van de dikke darm en Het begin van de dunne darm Kan Het Onderzoek Kan Het Onderzoek Beginnen. De arts haalt de endoscoop er dan ook zo rustig MOGELIJK uit. Als de arts Een poliep tegenkomt tijdens Het Onderzoek Kan Het are DAT HIJ Het direct verwijdert. This ingreep ins vrijwel pijnloos. Met Een metaaldraadje vormt hij dan Een lusje OM de poliep. Ontmoette Een elektrisch stroompje Wordt Het dan afgesneden. De arts Kan also besluiten Een stukje Weefsel weg te Nemen for verdere Onderzoek.

Big image

Complicaties

De Klachten na de coloscopie Verschillen per Persoon. Het Lichaam Heeft Tijd Nodig Om Te Herstellen. Paar dagen na Het Onderzoek Kunt u last Hebben van Uw buik, daarbij Kan Het Veranderen van ontlasting Een rol spelen. Uw urine Kan also verkleuren omdat' ZE tijdens Het Onderzoek kleurstof gebruiken OM dysplasie op te sporen. Dysplasie Houdt in DAT ER onrustige Cellen aanwezig Zijn. Als u thuis laatste has van hevige Buikpijn, helder bloedverlies en van koorts Moet u direct contact Us en Utrecht met het ziekenhuis.

Nazorg

Na Het Onderzoek slaap je 1 a 1,5 uur uit. Als je goed wakker bent mag je Weer naar huis. Het is handiger als je ontmoet iemand Samen Komt zodat diegene jou thuis brengt, wil Utrecht met het roesje Kan je nog wat suffiger are. Daarom mag je De eerste 24 uur Niet Lopen, fietsen van Het verkeer in. Na Het Onderzoek Komt de specialist van verpleegkundige Langs Om Te vertellen Hoe het is Verlopen, Handig hier Kan are DAT iemand mee luistert omdat' u dan nog wat slaperig Kan are. De uitslag Krijgt u Pas na Een week, omdat' het wat langer als Duurt Het Onderzocht Moet Worden. Als Het Nodig is Krijgt u Ook een vervolgafspraak.