Heemstede

Beriwan Kaplan

Promotiefilm Gemeente Heemstede

Info

Heemstede is een dorp dichtbij het strand van Zandvoort, de grote stad Amsterdam en de hoofdstad van Noord-Holland Haarlem.

Geschiedenis & feiten

Over het algemeen is er weinig bekend over de geschiedenis van Heemstede.

Heemstede is, evenals Haarlem, Spaarndam en Velsen gelegen op een vroege strandwal. De vroegste bewoningssporen zijn vastgesteld aan de binnen- of zuidoostelijke zijde van deze strandwal op het huidige bos- en slootterrein van College Hageveld. Deze sporen behoren tot de prehistorische vlaardingencultuur (3500-2500 v.Chr.) die behalve uit enige landbouw vooral uit jacht en visserij bestond.


Toch heb ik een paar feiten kunnen vinden:

  • In Heemstede staat de oudste basisschool van Nederland, de Voorwegschool (1852)
  • De winkelstraat de Binnenweg is uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland
  • Heemstede heeft 110 rijksmonumenten
  • Heemstede heeft 6 oorlogsmonumenten

Functionele kenmerken:

  • Basisscholen: Voorwegschool, Nicolaasbeetsschool, Bosch en Hovenschool, Prinses Beatrixschool, Crayenester basisschool, Icarus basisschool, R.K. basisschool De Ark en Jacobaschool
  • Middelbarescholen: Atheneum College Hageveld, Coornhert Lyceum en Haemstede Barger.
  • Winkelstraten met daarin supermarkten, groenteboeren, slagerijen, bakkerijen, drogisterijen, restaurants en kleding winkels.
  • Vermaak: Het Groenendaalse bos, speeltuinen, hockeyclub Alliance, tennisvereniging HBC, tennisvereniging Merlenhove, voetbalclub RCH, voetbalclub HBC en Sportplaza Groenendaal
  • RK Kerk O.L.V. Hemelvaart
Big image

Sociale kenmerken

  • Dankzij de kerk in Heemstede waar velen mensen lid van zijn is er een gemeenschap gevormd. Die mensen trekken veel met elkaar op en gaan minder om met mensen die niet in die gemeenschap zitten.

Omgeving

Heemstede bevind zich aan de kust in het westen van Nederland.

Het is een dorp naast de hoofdstad van Noord-Holland, Haarlem. De ligging van Heemstede ligt ideaal omdat je in de zomer makkelijk naar het strand van Bloemendaal of Zandvoort kunt gaan, het is dichtbij luchthaven Schiphol, Amsterdam is op 20 min rijden en dankzij het treinstation ben je er met de trein in een kwartiertje.

Big image

Aanpassing bevrijdingsmonument WO II

In Heemstede staat er op de Vrijheidsdreef een monument voor alle mensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, op dit monument staan alle namen van niet-joodse Heemstedse inwoners. Naast het monument wordt beeld geplaatst met de namen van alle 163 joodse inwoners van Heemstede.

Plattegrond Heemstede

Big image