Blauw is bitter

Dirk Braecke

Inhoud.

De twaalfjarige Lina woont in een van de vele krottenwijken op de Filippijnen. Haar ouders zijn erg arm, daarom verkopen ze haar aan Max. Max is de eigenaar van de Blauwe Lotus. Hij en de ouders van Lina maken de afspraak dat Lina in de Blauwe Lotus gaat afwassen en schoonmaken. Maar ze komt er al gauw achter dat ze niet hoeft af te wassen. Ze komt terecht in de kinderprostitutie. Lina walgt van alle mannen die haar komen bezoeken in kamer vijf.
Op een dag komt Jim naar de Blauwe Lotus, die haar niet gebruikt maar met haar de stad in gaat. Lina wordt verliefd op Jim, maar al snel blijkt dat Jim helemaal niet zo’n goede bedoeling met Lina heeft als ze gedacht had. Lina probeert op wel honderd manieren weg te komen uit de Blauwe Lotus, maar niks blijkt zin te hebben.
Dan komt ze Sergio tegen. Lina vertelt niet tegen Sergio dat ze een hoertje is. Lina geeft alles op voor Sergio. Maar wat als hij erachter komt dat ze een hoertje is?

Personages

Lina:

Lina is de hoofdpersoon uit het boek. Lina heeft lang donker haar en word beschreven als engelachtig, Lina is zelfverzekerd en als ze eenmaal een doel voor ogen heeft gaat ze er ook helemaal voor.

Max:

Max is een vreselijke man. Hij denkt alleen aan zichzelf en aan veel geld verdienen. Hij geeft niks om kinderen en ook niet om de gezondheid van de meisjes. Hij mishandelt zijn meisjes soms en liegt tegen ze.

Jim:

Jim is een van de bijfiguren. Jim is een jongen die zich aardig voordoet maar dat doet hij in zijn eigen belang, hij is gemeen en doet Lina veel verdriet. Lina denkt dat ze de ware heeft gevonden doordat hij haar meeneemt naar de stad en leuke dingen met haar doet. Maar ze heeft zich vergist. Jim geniet als hij Lina ziet lijden.

Sergio:

Sergio is een lieve jongen. Hij is achttien jaar en heel arm. Hij doet veel voor Lina en helpt haar. Als hij erachter komt dat Lina een hoertje is, is hij erg boos op haar. Hij is Lina wel trouw en wil haar helpen.

Edith, Leila en Estelita:

Edith, Leila en Estelita werken ook in de Blauwe Lotus. Ze zijn erg aardig voor Lina. Edith troost Lina als ze zich voor het eerst heeft geprostitueerd. Leila is zwak en gebruikt drugs. Estelita wordt ontslagen omdat ze een geslachtsziekte heeft en Leila door haar verslaving aan drugs.
Blauw is bitter

Eigen mening.

Ik vond het een heel mooi boek. Vooral omdat ik graag realistische boeken lees. Je kan goed meeleven in het verhaal, en hoopt samen met Lina een uitweg te zoeken. Als je dit boek leest ga je erover na denken. Dat deze dingen echt gebeuren. Als je het uit hebt ben je blij dat het zo is afgelopen…