Valg i Danmark

Det danske system

Valg

Der skal afholdes valg i Danmark hver 4. år. Dog kan statsministeren vælge at udskrive valg inden valgperioden udløber. Det danske folketingsvalg består af 179 medlemmer. Derfor er 90 mandater kravet for en flertalregering. 175 af de 179 er valgt i Danmark, 2 af dem i Grønland og 2 fra Færøerne.

Partier

I dag består folketinget af 8 forskellige partier, men det tal har svinget meget gennem årene. Hvis man vil have et nyt parti opstillet, skal man samle underskrifter fra mindst 1/175 af alle, der stemte ved sidste valg. Det svarer til, at cirka 20.000 danskere skal skrive under på, at de mener, at det pågældende parti gerne må stille op til næste folketingsvalg. På valgdagen skal et parti have mindst 2% af stemmerne for at blive valgt ind.


En regering dannes

Efter et folketingsvalg skal der udnævnes en forhandlingsleder, der skal lede forhandlinger om en ny regering. Forhandlinglederen er som oftest, den partileder, der har flest mandater i Folketinget bag sig og ender derfor som statminister.


Da et enkelt parti sjældent har et flertal i Folketinget, må de skabe en fler-partis-regering. Når flere partier er sammen i regeringen må der laves betydeligt flere kompromiser. Derudove

En mindretalsregering, en regering med under 90 mandater, må skaffe sig støttepartier, for undgå et flertal imod sig, hvilket resulterer i valg.

Big image
(kilde: Danmarks Statistik via. danmarkshistorien.dk)

Valgkamp

Valgkampagne

Allerede før valget er udskrevet, har partierne trykt valgplakater og andre valgmaterialer. Dog må valgplakater tidligst sættes op kl. 11 på dage ved valgudskrivelsen.

Medierne

I ugerne op til valget, er det vigtig for partierne ikke at få dårlig omtale i medierne, men at få positiv opmærksomhed med holdninger og aktiviteter.


Twitter

Facebook

Nyhederne

Borgere til valg

I Danmark er aldersgrænsen for stemmeret 18 år. Alle herover, får ved valg tilsendt et valgkort. Afstemningen skal ske på borgerens kommunale valgsted. Danmark er delt op i 10 storkredse, hvorfra kandidaterne til folketinget vælges.
Big image

Vidste du...

- Aldersgrænser for stemmeret i Danmark er 18 år.

- At kvinderne i Danmark først fik stemmeret i 1915.