Trial and Error

Gemaakt door Suzie van den Ham, A14DG2

Wat is Trial and Error?

Kort gezegd: het dier voert een handeling uit en het mislukt. Hij leert van zijn gemaakte fout en probeert het opnieuw.

Van fouten leren

Als een dier in een nieuwe situatie terecht komt, probeert het verschillende mogelijkheden uit. Als iets fout gaat zal het dier niet opgeven. Hij gaat door tot het wel lukt. Wat lukt onthoudt hij, wat mislukt niet.

Voorbeeld

Een oude proef van Skinner, een etholoog, ging meerdere malen een proef uitvoeren met een kat. Hij stopte de kat in een kleine ruimte. De eerste dag ging de kat lang rond lopen en hij werd onrustig. De kat probeerde alles en uiteindelijk raakte hij per ongeluk een hendeltje waardoor het deurtje open ging en de kat eruit kon. De dag daarna stopte Skinner dezelfde kat in dezelfde ruimte. Deze keer lukte het de kat veel sneller om de deur open te krijgen. Na een paar dagen de proef een aantal keer herhaald te hebben lukte het de kat om het deurtje direct open te krijgen. Een extra stimulans voor de kat was een beloning die buiten het hok op hem wachtte.

Skinnerbox

Een ander voorbeeld van dit gedrag is de Skinnerbox. Skinner, dezelfde etholoog uit het eerste voorbeeld, heeft een proef gedaan met een duif. Hij creëerde een leer machine waarin een dier iets kan leren. De duif moest een bepaald aantal keer op een schakelaar pikken en als beloning kreeg hij iets te eten. De eerste keer lukte het niet, maar de duif bleef doorgaan en uiteindelijk kreeg hij het door. Hoe langer de duif bij het apparaat stond, hoe sneller hij het voer kreeg. Hij heeft dus geleerd van zijn fouten.
Gedrag en Wetenschap - Trial and Error

Vragen.

1. Wie heeft een van de eerste proefjes uit gevoerd?

2. Met welke dieren heeft hij dat gedaan?

3. Wat is Triall & Error in één zin?

4. Leg uit wat de beren in het filmpje deden.

5. Waarom rende de muis naar het midden van de doolhof en niet terug naar de ingang?