Diabetes mellitus

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus noem je ook wel suikerziekte, dit is een van de meest voorkomende chronische ziekten. De ziekte word gekenmerkt door een tekort aan het hormoon insuline, waardoor het suikergehalte in het bloed continu te hoog is. Dit noem je ook wel hyperglykemie.

Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dit betekend dat het afweersysteem in je lichaam zich vergist. Het is namelijk zo dat je afweersysteem alleen ziektes opruimen. Bij mensen met diabetes type 1 vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier. Bij type 1 stopt je lichaam van het produceren van insuline.

Behandeling diabetes type 1

Wie diabetes type 1 heeft, moet elke dag insuline spuiten, bloedsuiker meten of een pompje dragen. Je kunt geen hap eten zonder te bereken hoeveel insuline ervoor nodig is.

Diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Mensen die diabetes type 2 hebben zijn minder gevoelig voor insuline en maken minder insuline aan. Als lichaamscellen ongevoelig worden voor insuline heet dit insulineresistentie. Door de insulineresistentie nemen je cellen minder bloedsuikers op. Zo stijgt je bloedsuiker steeds meer waardoor de alvleesklier ook steeds harder moet werken. Op een gegeven moment raakt de alvleesklier uitgeput en maakt het minder insuline aan. Insuline werkt als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan.

behandeling diabetes type 2

De arts schrijft vaak medicijnen voor dit kunnen zijn: tolbutamide, gliclazide. Deze middelen zorgen ervoor dat de alvleesklier meer insuline afgeeft. Daardoor kan het lichaam meer glucose uit het bloed halen en daalt de bloedsuikerspiegel. Ook worden de cellen waarschijnlijk gevoeliger voor insuline. Nadeel is het risico op een hypo.