Antibiotica; goed of slecht?

Alles wat u moet weten over antibioticagebruik.

Wat is het probleem?

Wist u dat het gebruik van antibiotica in Nederland niet alleen levens kan redden, maar ook ervoor kan zorgen dat niemand binnenkort meer van een infectie kan genezen? In Nederland wordt er heel veel antibiotica gebruikt binnen de veehouderij. Dit wordt gebruikt om infecties bij de dieren voor te zijn, en de groei van de dieren te versnellen. Maar deze actie heeft meer invloed op ons en onze toekomst dan er was verwacht. Door het vele gebruik van antibiotica worden mensen resistent. Deze mensen kunnen hierdoor niet meer gebruik maken van antibiotica, iets wat grote gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

Hoe ontstaat antibioticaresistentie?

Het voedsel van het vee bevat antibiotica, dat krijgen ze dus elke dag binnen. Wanneer er dierlijke producten worden geproduceerd, zitten deze producten ook vol met antibiotica. Alle dierlijke producten die de consument koopt, zitten dus vol met antibiotica. Wanneer de mensen deze producten eten, krijgen ze antibiotica binnen. Wanneer bepaalde bacteriën vaak in aanraking komen met antibiotica, worden ze hier tegen resistent. Ziektes als bijvoorbeeld de ziekte van Lyme en een blaasontsteking kunnen dan niet meer met antibiotica behandeld worden. Omdat mensen en dieren dezelfde antibiotica gebruiken, werkt door deze resistentie de antibiotica niet zoals het zou moeten.

Wat voor gevolgen heeft dit binnen Nederlandse ziekenhuizen?

In de ziekenhuizen zijn al meerdere gevallen gemeld waar antibioticareistensie een probleem was. Dit is gevaarlijk binnen de ziekenhuizen omdat virussen zich snel verspreiden in een omgevingen met zo veel vatbare mensen. Het ziekenhuis moet dan een oplossing vinden voor deze mensen, die moeilijk te behandelen zijn. Al deze omstandigheden zorgen voor extra kosten, meer gevaar op ziektes en toename van chaos binnen ziekenhuizen.


Maatregelen van de overheid

Een paar maatregelen die zijn getroffen door de overheid zijn:

  • Het aansporen tot het voorkomen van infecties door goede hygiëne en het oproepen tot zinnig en zuinig omgaan met antibiotica.

  • Het actiever opsporen van bacteriën.

  • Ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Ook in de veehouder moet het antibioticagebruik verder omlaag. Internationale samenwerking in de strijd tegen bacteriën is noodzakelijk.

Wat is uw rol?

Het is belangrijk dat er in Nederland beseft wordt wat voor grote impact het antibioticagebruik heeft op ons dagelijks leven. Er zijn nu al verschillende problemen ontstaan en die zullen uitbreiden als we niks doen. Als beheerder van de veehouderij is het belangrijk dat u de waarschuwing van de overheid serieus neemt en veranderingen doorvoert in uw bedrijf. Als consument is het belangrijk dat u weet wat er in de producten zit die u koopt en eet. Als we hier allemaal op letten, zorgen we samen voor een gezondere samenleving.

Gemaakt door:

Gwyneth Druppers, Lucelle Braan, Esther van de Berge en Iris Kemp

5V3