OLED

leon hitzert

wat is oled

Oled, organic light emitting diode dit is de nieuwe techniek voor beeldschermen in de toekomst.

Er zijn heel veel mogelijkheden die je met normale beeldschermen niet kan en met een oled beeldscherm wel kan, bijvoorbeeld buigbare schermen maken zodat als je bijvoorbeeld je mobiel laat vallen er niks aan de hand is.

Het nadeel van oled is dat het verschrikkelijk duur is en om die reden maken veel grote bedrijven geen oled producten, maar niet iedere grote televisie producent LG heeft tijdens het WK een hele bijzondere televisie uitgebracht, namelijk eentje die gebogen is door middel van oled maar de gebogen tv had wel een stevig prijskaartje, de tv koste maar liefst 3500 euro!

Oled is duur maar je betaald eigenlijk ook minder, dat komt omdat Oled veel zuiniger is dan alle andere televisies.

een nadeel aan Oled is dat de levensduur niet al te lang is een normale tv gaat ongeveer 10 jaar mee, de gemiddelde oled tv word geschat op 4 jaar.

Dus dat de Oled tv zuiniger is betekent niet dat je het geld gelijk terug verdient.

veel fabrikanten proberen de levensduur te vergoten, Toshiba en Panasonic zeggen dat ze een nieuw membraan (een soort scheiding tussen elke diode) hebben ontwikkeld die de levensduur vergroot naar 60.000 uur

(een normale tv gaat ongeveer 50.000 uur mee).

niet alleen televisie producenten hebben interesse in Oled, ook autofabrikant Audi gebruikt oled in hun auto's bijvoorbeeld voor de lichten en de navigatie.

Phillips heeft bijvoorbeeld de nieuwe Audi TT voorzien van 3D oled achterlicht.

Veel mensen vragen zich af "wat heb je aan een gebogen scherm of ultra HD" nou dat ligt aan het feit dat de televisie dezelfde kromming heeft als je oog, claimen de makers of dat ook echt klopt weet niemand.

Maar er zijn ook nadelen aan de gebogen schermen bijvoorbeeld de invalshoek als je van de zijkant naar de tv kijkt zie je helemaal niks.

als je een potje voetbal zit te kijken en je zit niet recht voor de tv kan het zo zijn dat het veld niet helemaal recht loopt en dat kan je tv ervaring verminderen.

er wordt hard gewerkt aan het verminderen van de prijs van oled televisies maar dat duurt nog wel even omdat het een hele geavanceerde techniek is.

over een tijdje als de productie van oled wat groter is zullen we van LG en Samsung ook smartphones gaan tegenkomen deze heten de Samsung Round en de LG Flex

ik vind eigenlijk dat we te snel vooruit willen met de techniek we gaan verder met het andere voordat het ene is afgemaakt, kijk bijvoorbeeld naar 3D tv's oké het is 3D maar mensen willen 3D zoals je dat in de bioscoop hebt en ik kan het weten want ik heb zelf een 3D tv op mijn kamer en ik gebruik het bijna nooit omdat het niet zulke goede kwaliteit is als in de bioscoop. Of ik nog een oled scherm ga kopen? Ik denk het wel maar dan moet ik wel een goede baan hebben.