Kinderwens mensen met een beperking

Hier vind u informatie over een kinderwens.

De wens

Ieder mens heeft wensen. Een goede gezondheid, geluk, veel vrienden, liefde, geld, een baan, een huis, een gezin, een kind... Bij mensen met een verstandelijke beperking is dat niet anders.
Echter, als mensen met een verstandelijke beperking aangeven dat ze een kinderwens hebben, gaan alle alarmbellen rinkelen. Bewust of onbewust communiceren we: ‘Niet doen!’ Dit maakt dat de mogelijk toekomstige ouders zich afkeren van de hulpverlening. Terwijl we weten dat ouders met een verstandelijke beperking vooral succesvol zijn als ze hulp durven te vragen en op tijd de juiste ondersteuning krijgen.

In gesprek over kinderwens en ouderschap
ASVZ wil dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig, betekenisvol leven leiden. Kinderwens en ouderschap moeten daarbij bespreekbaar zijn. Sterker nog: het is onze plicht om met cliënten in gesprek te gaan en hen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun (vragen over) ouderschap. Maar hoe pak je dat op een respectvolle manier aan? Hoe zorg je dat cliënten weten waarvoor ze kiezen, wat hen te wachten staat én wat er allemaal bij komt kijken als ze kind(eren) gaan opvoeden? Op deze website vind je aanbevelingen en een toolkit met gratis hulpmiddelen om met mensen met een verstandelijke beperking, ouders en hulpverleners in gesprek te gaan over kinderwens en ouderschap.

Praten over kinderwens

Het allerbelangrijkste is dat een kinderwens er mag zijn. Dat is iets heel anders dan goedkeuren of aanmoedigen dat er een kind komt. Cliënten moeten hun verhaal zonder vooroordeel kunnen doen. Het is tevens van belang dat cliënten uitzoeken met wie ze kunnen praten over het krijgen van een kind en mogelijk toekomstig ouderschap. Waarom wil je een kind? Bij wie kun je terecht? Voor welke hulp? Zijn er genoeg mensen in je omgeving die een handje kunnen helpen?

Vaak raken cliënten zwanger zonder dat dat echt de bedoeling was. Seksuele voorlichting en goede informatie over het gebruik van anticonceptie behoren vaste onderwerpen te zijn in het gesprek over kinderwens en ouderschap.

Met een kindje word alles anders

Waarom wil je een kind? Om erbij te horen? Om iets te hebben om voor te zorgen? Omdat je er zoveel van terug krijgt? Het is heel belangrijk om ook te verkennen of de kinderwens ook een wens voor ouderschap betekent: wil deze persoon echt moeder of vader worden?
En als er de wens is om moeder of vader te worden, wat houdt dat dan in?
Er verandert veel met de komst van een kind. Een kind kost tijd en geld. En een kind vraagt heel wat van je relatie. Je hebt een geschikte woonruimte nodig en je moet beschikken over bepaalde vaardigheden.

Zwangerschap

Als een cliënt zwanger is, wil je de aanstaande moeder of het aanstaande ouderpaar zo goed mogelijk voorbereiden. Op de zwangerschap, de bevalling én het ouderschap. Hoe staat het met de gezondheid van de (aanstaande) moeder? De baby-uitzet? De kinderkamer? En wat zijn de financiële consequenties?

Ouderschap

Als er een kindje komt, zal er flink geïnvesteerd moeten worden om jonge ouders met een verstandelijke beperking voor te bereiden op het ouderschap. Opvoeden is iets wat je moet leren, en de een heeft daar meer bagage voor dan de ander.

In de loop van de tijd hebben we verschillende goede voorbeelden gezien van ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn de ouders die bereid zijn om hulp te vragen en adviezen aan te nemen, die een steunend sociaal netwerk hebben en goede methodische opvoedingsondersteuning hebben gekregen.
Deze factoren kwamen naar voren uit het onderzoek Samenspel van factoren (2005).

Het opvoeden van een kind kan gedeeld worden met anderen: professionele hulpverleners, iemand uit het eigen netwerk of een combinatie hiervan.

Oefenpop

Een hulpmiddel om de kinderwens bespreekbaar te maken is het inzetten van een oefenpop. Een cliënt kan echter misschien wel in staat zijn om een baby te verzorgen, maar als het kind opgroeit zullen er meer en andere problemen gaan spelen. Hulpverleners moeten daarom voorkomen dat toekomstige ouders het verzorgen van de pop zien als een examen of een test: 'Als je voor de pop kunt zorgen, kun je ook voor een kind zorgen.'