TEMA5 CARNAVAL

ALEX,GENIS,MELANIE,LEIRE

1.ORIGEN DEL CANAVAL

El origen es remunta a les antigues festes gregues i romanes.La seva celebració procedeix la Quaresma. Troba el seu origen en antigues festes paganes d'hivern.Podria ser que el mot carnaval tingués el seu origen en les paraules llatines carru navalis, fent referència al mite d'Isis i Osiris.El carnaval és una celebració que pertany al culte lunar.Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera, el 20 de març.En la vella societat rural, fortament estructurada pel cristianisme, el temps de Carnestoltes oferia, mascarades rituals d'arrel pagana i un lapse de permissivitat que s'oposava a la repressió dels instints i la severa formalitat litúrgica de la quaresma.Històricament han destacat diferents Carnavals arreu de Catalunya diferenciats per les seves particularitats. Aquests són els de Barcelona, el de Sitges, i Tarragona en la vessant més brasilera i el de Vilanova i la Geltrú i Solsona com a tradicionals. Se celebra en els països que tenen tradició cristiana.

2.CARNAVAL A CATALUNYA

Les cançons ,instruments i danses carnavalesques estan presents al cicle de la vida,i cada país té les seves tradicions.En molts indrets de Catalunya, les festes de carnaval acaben cremant un ninot de carnestoltes, i amb <<balls de diables>>.

el carnaval és una de les festes mes tradicionals de Catalunya , l'enterament de la sardina animen els carrers catalans la setmana de la quaresma.moltes localitats de Catalunya celebren carnavals de grans tradició i afluència com: Sitges, Solsona Barcelona, Terrassa, Olot, Reus, rosses.Son molt conegudes les danses de Vilanova i la Geltrú. altre lloc de gran tradició es Tarragona. Foc i el color son els protagonistes i mols tarragonins utilitzen la seva imaginació per crear disfresses originals.comença el dijous gras divendres apareix el rei de carnestoltes dissabte te joc a una rua en la Qual la musica te un paper important els espectadors contemplen comparses, mascarades figures zoomòrfiques i sobre tot destaquen el ball de els diables el drac el bou i la víbria.Dimarts se celebra un duel protocol·lari de carnestoltes després de lloc una vetlla popular per ultim es crema el ninot carnestoltes acompanyat del ball de diables i dels focs artificials.

Sarsuela

La sarsuela és un gènere musical teatral que es va desenvolupar a Espanya en dos períodes. Es caracteritza principalment per combinar parts cantades amb parts parlades i per haver estat conreada en llengua castellana.Son dos generes vocals.La sarsuela barreja el diàleg amb el cant.La seva musica inspira en danses i cançons populars.

Doña Francisquita es l'obra mestra de Amadeu Vives. Es gaire be una opera però a la vegada divertida i popular com la sarsuela.

Samba - Brasil - Batucadas - Carnaval .wmv
Doña Francisquita. Fandango. A. Vives

la batucada

La batucada és una manifestació musical consistent en un grup d'instruments de percussió . Te com característica principal la acentuació del segon temps en els compassos.L'origen de la batucada és a les cultures africanes on s'han donat sempre formacions de tambors per festivitats populars.

Instruments:

El Surdo tambor és un so de greus recte, ample i profund que garanteix el baix i l'estructura rítmica es senti bategar tempo. Il est généralement construit en métal et ses membranes peuvent être naturelles ou synthétiques. En general es construeix de metall i les membranes pot ser natural o sintètic.El Repinique (de vegades també anomenat trasplantament) és un tambor acompanyen mateixes proporcions que el surdo, però prop de 3 vegades més petit i un so nítid. Il est aussi utilisé pour des phrases d'appel (démarrages, arrêts des morceaux). També s'utilitza per a les sentències de trucades (arrencada, parada peces).


  • La caixa o TAROL és una trampa , com les que es poden trobar a la bateria de rock and roll . Cependant, à la différence de ces dernières, son timbre est généralement constitué d'un simple fil d'acier tendu en travers de la peau de frappe. No obstant això, a diferència del passat, el pegat està compost generalment d'un sol filferro s'estenia a través del impactador d'acer de la pell


  • El tamborim és una pandereta sense platet. Le son est particulièrement sec et aigu. El so és molt sec i agut.


El chocalho o chapinhas és un conjunt de petits platerets muntats en una xarxa de varetes

    • El agogô és una campana de dos tons


    • La cuica membranòfon és en particular: que comprèn una vareta fixada a la mitjana de la pell


    • El Apito és un xiulet o tres tons.
    DVD PERCUSION BRASILEIRA,BATUCADA! - BRAZILIAN PERCUSSION DVD