Kunst

Kunst opdrachten periode 4 van Karst Zwaan

Prehistorie

Vragen over de prehistorie

1. Vanaf wanneer begon de prehistorie?

Het is 4 miljoen jaar gelden toen het allemaal begon. Het verschild alleen het zit tussen de 5 miljoen en 3 miljoen.


2. Waarom hebben wij de prehistorie “de prehistorie” genoemd?

Het woord prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, en beslaat dus de periode van het ontstaan van de aarde tot het begin van de geschiedenis. En de geschiedenis laten we altijd beginnen bij de uitvinding van het schrift, dus de periode waarin de mensen hun eigen bestaan hebben beschreven.


3. Waar zijn de overblijfselen van de eerste mensen op aarde gevonden?

De eerste homo sapiens, de moderne mens, werd geboren in Afrika, tussen de 150.000 en 280.000 jaar geleden. Dit was een vrouw. Een tijdlang verbleven de eerste homo sapiens in Afrika.


4. In wat voor stijl schilderden te mensen uit de prehistorie?

Bij een grotschildering is een schildering aangebracht op de wanden en/of plafonds van grotten. De benamingen worden in het bijzonder gebruikt voor afbeeldingen die zijn gemaakt in de prehistorie.

Ze beelden uit wat ze mee maakten.


5. Wat voor materiaal gebruikten de mensen uit de prehistorie om hun wandschilderingen te maken?

De verf werd op verschillende manieren aangebracht: met de vingers en tenen in de rode leem gedoopt, met eenvoudige kwasten, maar ook werd de verf in de mond genomen en op de rotswand gespuwd. Soms werd het pigment in rieten pijpjes verzameld en op een vochtig oppervlak geblazen.

De kleurstof werd gemaakt van gemalen steen opgelost in water, urine, dierlijk vet, melk,…. Zwart kwam van houtskool, rood van ijzeroxide of rode oker, wit van krijt,…


6. Waar kan je in Nederland muurschilderingen uit de prehistorie bewonderen?

In Venray, Limburg.

Thema’s Nederland, ander dieren en planten werden geschilderd.

Big image

Wat was de opdracht?

Een schets maken van een prehistorisch dier, daarna het zelfde dier op een achtergrond tekenen. En een hedendaags onderwerp maken, in de style van de prehistorie.

Wat vond ik van de opdracht

Naja vond de opdracht op zich wel leuk. Maar vond het jammer dat je hem dan eerst tekende, en daarna weer moest tekenen met een "achtergrond".

Mesopotamië

Wat is mesopotamië?

Het was iets met een stadspoort. Dat de stadspoort poort was beplakt met kleine steentjes. En er stonden gekke niet bestaande dieren op.

Opdracht

De opdracht was een niet bestaand dier tekenen, en dan met kleine stukjes papier er op gaan plakken. Zo dat het op mozaïek leek.

Wat vond ik van de opdracht?

Het kleuren was nog wel leuk. Maar daarna met kleine stukjes papier er op gaan plakken dat was vreselijk.

Egypte

Opdract

De opdracht was een presentatie maken over het onderwerp Egypte. En een Egyptische god na tekenen en er iets aan veranderen.

Wat vond ik van de opdracht?

Ik heb geen idee welke god ik heb na getekent. Maar vond het wel een leuke opdracht. En vind hem opzich ook wel goed gelukt. Kwam alleen niet helemaal uit met het papier.

Oude grieken

Opdracht

Een presentatie maken over de oude grieken. En een mensfiguur recht tekenen en een contrapost houding.

Wat vond ik van de opdracht?

Vond de presentatie nog wel leuk om te maken. Maar het teken gedeelte wou gewoon niet. Het is wel interessant hoe het nu zit met het aantal hoofden. En met de contrapost houding dat die strepen niet de zelfde kant op staan. Maar mijn resultaat is niet zo mooi geworden.

Graffiti

Opdracht

Eerst een schets maken van graffiti. En daarna hadden we een workshop graffiti spuiten.

Wat vond ik van de opdracht?

Vond dit wel een leuke opdracht/workshop. Ik dacht altijd dat het "makkelijk" was. Maar een huisje tekenen was al lastig.