Aardbevingen in Amerika

Roel ten Broek & Elzana Alomerovic

Ontstaan aardbeving

Door Roel ten Broek op 20-03-16, 16.47

San Francisco, 20 maart


Gistermiddag heeft er in San Francisco een aardbeving (heftige aardschokken) plaatsgevonden. Het hypocentrum (plek in de aardkorst waar een beving ontstaat) lag op 63,7 km diepte. Het epicentrum (punt recht boven het hypocentrum aan de aardkorst waar de bevingen het heftigst zijn) lag bij de San Andreasbreuk. De San Andreasbreuk is een breuklijn die van het noordelijke eind van de Golf van Californië door westelijk Californië loopt en na de stad San Francisco de grote oceaan in loopt.


De pacifsiche plaat (verschillende delen waar de aardkorst uit bestaat) schoof hier langs de Noord Amerikaanse plaat. Daarbij is wrijving de oorzaak van het niet geleidelijk langs elkaar schuiven van de platen, dit gaat namelijk in plotselinge stappen. Verder betekent dit dat het geen convergente (als platen naar elkaar toe bewegen) plaatbeweging maar een transforme (als platen langs elkaar schuiven) plaatbeweging is geweest. Een aardbeving ontstaat wanneer platen naar elkaar toe of van elkaar af bewegen. Deze bewegingen ontstaan doordat de platen drijven op magma (vloeibaar gesteente dat zich in de aarde bevindt). Het aantal gewonden en/of de kracht van de beving is nog niet bekend, dit zal later deze dag waarschijnlijk bekend worden gemaakt.

Kracht aardbeving

Door Roel ten Broek op 20-03-16, 17.56


Update-17.56 (20 maart)

De kracht van de aardbeving die zich gistermiddag in San Francisco heeft plaatsgevonden is inmiddels bekend. Verschillende seismologen (wetenschappers die aardbevingen bestuderen) hebben de aardbeving bestudeerd.


Seismologen krijgen bij het meten van een aardbeving hulp van een seismograaf. Dit is een soort apparaatje waarmee de kracht van een aardbeving vastgesteld kan worden. Daarnaast wordt die kracht gebaseerd op de zogenaamde ‘Schaal van Richter’. De schaal van richter is een soort tabel die de kracht van een aardbeving laat zien. De getallen 0, 1 en 2 op de schaal worden nog niet opgemerkt door inwoners. Pas vanaf een kracht van 3 merken de inwoners er ook daadwerkelijk iets van. De aardbeving die San Francisco trof kende een kracht van maar liefst 9 op de schaal van richter! Hiermee komt deze beving akelig dicht in de buurt van de zwaarste aardbeving die ooit is gemeten: kracht van 9,5 op de schaal van richter in Chili.

De Schaal van Richter is ‘uitgevonden’ door de Amerikaanse seismoloog Richter, wie geboren is op 26 april 1900 en stierf op 30 september 1985.

Tsunami

Door Elzana Alomerovic

Update: Maandag, 21 maart ’16 21:03


De schade van de aardbeving van afgelopen zaterdag is bekend geworden en het ziet er niet zo goed uit tot nu toe!


De aardbeving van zaterdag had de 9 op de schaal van richter gehaald dat is vrij hoog en had ook gevolgen aan de stad. De aardbeving gaf heftige trillingen en van wel 7 seconde lang en er waren ook veel naschokken. Daardoor zijn er huizen en gebouwen ingestort, bomen omgewaaid en auto’s gesloopt, verder zijn er 3 slachtoffers gevallen. San Francisco had geluk dat Amerika geen ontwikkelingsland was maar goede en stevige gebouwen heeft. De stad had de aardbeving overleeft maar de tsunami mindergoed. Half San Francisco was onderwater gelopen en er zijn daardoor ook veel mensen verdronken. Als gevolg van de aardbeving is er ook een aardverschuiving ontstaan, de grond ging op een helling bewegen en het was toen naar beneden gestort. Alles werd onderweg meegesleept en de schade was enorm. Er zijn in totaal 351 doden gevallen en meer dan 700 gewonden.

Schade

Door Elzana Alomerovic

Update: Maandag, 21 maart ’16 09:52


Extra nieuws! San Francisco is niet alleen getroffen door een aardbeving maar ook door een tsunami. Niet zomaar een tsunami maar de tsunami van de eeuw!


Na de aardbeving dacht iedereen dat het grootste gevaar al afgelopen was maar dat was toch niet zo. Na een uur van rust begon het opnieuw maar niet zomaar een aardbeving maar een tsunami. De tsunami is ontstaan door een onderzeese aardbeving, daardoor word als het ware een stuk zeebodem opgetild waardoor er golven ontstaan. Daarna kwamen er steeds meer golven die sneller gingen, de golven werden steeds hoger en gingen ook langzamer. Uiteindelijk kwam de golf op zijn hoogste punt en ging over de stad. Een tsunami ontstaat meestal met een beving van minimaal de kracht 8. De tsunami had een snelheid van 780 km/u bereikt en werd wel 90 meter hoog! Dit was één van de grootste tsunami’s ooit gemeten in San Francisco.