Beautifull Malta

Must sees

Handige info

Malta heeft 411.277 inwoners dit is veel voor een land van slechts 316 km²

U kunt in Malta gewoon met de Euro betalen.

98% van de inwoners is Katholiek

Malta heeft een mediteraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met

oktober. De gemiddelde temperatuur is 26C.

Door het heldere water is Malta de 3e beste duikplek ter wereld.

Klein stukje geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Malta zwaar gebombardeerd en beschoten door de Duitse Luftwaffe, vooral tijdens de Slag om Malta. De Britse koning verleende het eiland een hoge onderscheiding voor dapperheid, het George Cross. Het is sindsdien gebruikelijk om brieven te adresseren met "Malta G.C.". Het George Cross kreeg ook een plaats in het wapen en op de vlag.

Malta was een Britse kolonie tot de onafhankelijkheid binnen het Britse Gemenebest op 21 September 1964

Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek.

Malta is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Op 1 januari 2008 is officieel de euro ingevoerd als wettig betaalmiddel.

Bezienswaardigheden

Azure Window

Het 'azure window' (It-Tieqa Żerqa) is een gat in de kliffen van Dwejra Bay op het eiland Gozo, waarvan 50 meter boven het water uitsteekt. De rotsen bestaan uit een koraalachtig soort kalksteen waaruit na het instorten van kalksteengrotten onder invloed van de wind en het (soms) ruige zeewater door de eeuwen heen een groot gat is weggesleten. De naam azure window komt natuurlijk door de azuurblauwe zee die rondom het gat te zien is.

Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta. Met slechts een kleine zevenduizend inwoners behoort het tot de hoofdsteden van Europa met de kleinste inwoneraantallen. Wie Valletta wil bezoeken die heeft meerdere mogelijkheden om daar te komen. De meeste toeristen arriveren per bus op het grote busstation voor de hoofdingang van de stad. Hier vind je tevens de grote parkeerplaatsen en parkings voor auto's van bezoekers. Omdat Valletta vrij compact is heb je ook geen auto nodig in de stad. In totaal beslaat Valletta een oppervlakte van zo'n twee bij ruim één kilometer. Wie te voet Valletta intrekt moet er wel rekening mee houden dat er redelijk wat hoogteverschillen zijn die overbrugt moeten worden. Wie slecht ter been is kan problemen hebben door Valletta te wandelen.

Ligging

Malta ligt midden in de Middellandse zee tussen het Italiaanse eiland Sicilië en het continent Afrika. Onder Malta vallen het grote eiland Malta, de zustereilandjes Gozo en Comino en twee kleine onbewoonde eilanden. Malta is maar 27 kilometer lang en 15 kilometer breed en toch de woonplaats van bijna 400.000 mensen. Het eiland is vlak en het hoogste punt is 257 hoog. Het grootste eiland Malta bestaat hoofdzakelijk uit akkers en velden en in elkaar overlopende dorpen en steden. Strand is er schaars, maar overal langs de kust zijn er wel uitgestrekte rotsplateaus te vinden. Het meer rustieke Gozo meet slechts 67 km2 en is vooral een dagjesbestemming voor toeristen op Malta.