Landschap

Thijs, Pepijn, Myrthe,Kyra en Quincy

Verwering

Verwering kan worden opgesplitst in 2 soorten verwering, chemische en mechanische verwering. Bij chemische verwering veranderd het gesteente van samenstelling en bij mechanische verwering valt het gesteente uit elkaar in kleinere stukken zonder dat de samenstelling veranderd.

chemische & mechanische verwering en erosie

Gesteente kringloop

De gesteente kringloop gaat als volgt, in een gebergte ontstaat verwering waardoor kleinere stenen ontstaan die gaan slijten. Daardoor krijg je grind, dat grind valt in de rivieren waardoor sedimentatie ontstaat. En die stenen zakken naar de bodem, deze worden op elkaar gedrukt waardoor er weer nieuwe stenen ontstaan.
Big image

Fossielen

Hoe ontstaan fossielen:


  • Organismen gaan dood.
  • Het dier/plant zakt naar de bodem van een rivier.
  • Het dier/plant word afgedekt waardoor er geen zuurstof bij komt daardoor rot het organisme niet weg.
  • de laag erboven versteend waardoor er 2 dingen kunnen gebeuren:
  1. Er blijft een afdruk over.
  2. Of de botten blijven behouden.

Stollingsgesteente

Stollingsgesteente ontstaat wanneer magma uit de aardkorst omhoog komt. Het magma koelt dan af en gaat stollen waardoor het weer hard wordt.
Big image

Sediment gesteente

Sediment gesteente ontstaat wanneer verschillende lagen zand en schelpen op elkaar worden gedrukt, en er ontstaat een steensoort die uit verschillende lagen bestaat.
Big image

Jong en oud gebergte

Er zijn twee soorten gebergtes jong en oud gebergte, oud gebergte is te herkennen aan de stompe punten aan de top en weinig reliëf.(Ardennen)

En jong gebergte is te herkennen aan de spitse punten aan de top en veel reliëf. (Alpen)

Hoe ontstaat een gebergte.

Een gebergte ontstaat doordat twee aardkorst platen tegen elkaar botsen, waarbij altijd één van de aardkorst platen omhoog schiet. De aardkorst plaat die boven de aardkorst komt word gezien als een gebergte. dit word ook wel platentektoniek genoemd, platentektoniek betekent alleen maar dat aardplaten verschuiven.
Big image

Delta

Een delta ontstaat wanneer een rivier veel klei en zand mee neemt. Het water van de rivier zoekt dan een weg om het achter gebleven zand en klei heen en zo ontstaan veel vertakkingen van de rivier. Al die vertakkingen van de rivier noemen we een delta.
Big image

Estuarium

Een estuarium ontstaat wanneer de verschillen in eb en vloed groot zijn, meer dan 3 meter. Hierdoor word het sediment mee in zee gesleurd of de word rivier opgedrongen. De monding van de rivier schuurt uit en word breder, daardoor ontstaat een estuarium.
Big image

Dit was onze flyer!