HELP ! De aarde warmt op

fedra vereecke groep 2

gevolgen: opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door verschillende zaken zoals de vervuiling van fabrieken, maar vooral door het vele gebruik van koolstofdioxide. Er komt veel koolstofdioxide vrij bij het gebruik van benzine in auto’s. De mens is dus gedeeltelijk verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, omdat we zoveel uitstoten. Maar ze is er ook een slachtoffer van. Dit zijn de gevolgen:


Een gevolg van de opwarming van de aarde is dat er steeds meer overstromingen voorkomen. Door de opwarming van de aarde zullen de poolkappen smelten en zal de zeespiegel stijgen. Dit maakt het risico op overstromingen veel groter. Eilanden en stukken land kunnen helemaal in het water verdwijnen.


Nog een gevolg van de opwarming is dat er in sommige landen veel eten tekort zal zijn en dat mensen honger zullen lijden. Doordat de temperaturen stijgen en de regen moeilijker te voorspellen valt wordt het voor de landbouwer steeds moeilijker om gewassen te kweken. De kans op mislukte oogsten neemt daardoor toe. Afrika heeft nu al weinig voedsel en dit zal in de toekomst nog erger worden. Oxfam waarschuwt dat de wereldleiders dringend hun werk moeten maken van een globaal regeerakkoord.


Doordat de temperatuur stijgt en dat hittegolven veel meer voor komen zullen bossen droger worden en neemt het risico op bosbranden toe. De laatste jaren komen er veel meer bosbranden voor dan vroeger. Veel kunnen we er op korte tijd niet aan veranderen. Iedereen zou zijn steentje moeten bijdragen aan het milieu. Zo kunnen natuurrampen vermeden worden zeggen wetenschappers. Je kan meer je fiets nemen, zo voorkom je schadelijke uitlaatgassen. Je kan zuinig omgaan met je energie, afval recycleren, …..