Jeroen en Tom over Cambodja

verwering en erosie

Verwering

Verwering is het afbrokkelen van gesteente. Je hebt 2 soorten verwering: chemische verwering en biologische verwering. Biologische verwering is dat er bijvoorbeeld een plant in een steen groeit en dat de steen dan afbrokkelt. Chemische verwering is dat er stoffen in de gesteente zit wat reageert of andere stoffen net als dat ijzer gaat roesten als er water op komt. In Cambodja verandert het klimaat vaak heel snel van warm naar koud en als iets warm wordt dan zet het uit. Dat gebeurt dus ook bij stenen die dan vervolgens uit elkaar brokkelen.


Tom van Oostrum


Bronnen: De Geo basisboek, Thieme Meulenhoff

en https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Verwering

Erosie en sedimentatie

Erosie gebeurt bij ijs, wind en water. Als dat langs gesteente komt dan slijt dat af. Het erosie kan alleen gebeuren als er heel fijn gesteente in de wind, ijs of water zit. In de ijstijd schoof er heel veel sneeuw en ijs langs de grond van noord Europa tot ongeveer het midden van Nederland. Als het sneeuw gaat smelten dan laat het al die steentjes achter. Die steentjes noem je dan sedimentatie. Daarom kan je ook heel veel stenen die normaal in Noord Europa liggen nu ook in Nederland zien. In Cambodja is er heel veel zand, wind en gesteente. Je raadt het al; als de wind het zand oppakt en die wind gaat langs allemaal stenen dan worden die stenen heel glad en dat levert dan een heel mooi resultaat op. Een leuk weetje over erosie in Cambodja is dat ze daar heel veel zandwegen hebt en als het dan gaat regenen, komen er allemaal gaten in de grond. Daardoor zijn al vaak ongelukken gebeurd. Ook door die erosie verschuift de grond daar waardoor er vaak meren overstromen en hele stukken land heel nat zijn. Het voordeel daarvan is dat mensen daar weer dingen op kunnen verbouwen zoals tabak, maïs en bananen.


Jeroen Schmidt


Bronnen: De Geo, basisboek, Thieme Meulenhoff

en http://www.ethesis.net/Cambodia/deel4_(1)_cambodia.htm

Kan je zien of een berg oud of jong is?

Ja, je kan zien aan een berg of hij oud of jong is. Als een berg namelijk heel puntig is dan is er dus nog weinig erosie geweest waardoor de punten niet zijn afgeslepen en dan is hij nog jong. En als de berg oud is dan is dat wel heel vaak gebeurd en dan zijn de bergtoppen afgesleten en worden ze een beetje rond.

Oude bergen in Cambodja zijn bijvoorbeeld de Cardamom bergen. Deze liggen in het zuid-westen van Cambodja (zie kaartje hierboven). Je ziet ook dat het heel erg begroeid is want de bergen zijn niet zo hoog. Het hoogste topje van de bergen is 1830 meter en deze bergen zijn ook de uitlopers van de Himalaya. Je wilt trouwens niet op de bergen wandelen naast de bergpaden want je kan nog wel eens wat mijnen van de Vietnam oorlog tegenkomen.


Jeroen Schmidt


Bronnen: De Geo basisboek, Thieme Meulenhoff

en Azië-expert.nl

Karstverschijnselen

Karst ontstaat door chemische verwering en het kalk lost makkelijk op in grond- of regenwater. Soms krijg je zo ook grotten en in die grotten ontstaan ook stalactieten en stalagmieten. Stalactieten onstaan doordat er regenwater drupt van de bovenkant van de grot maar er blijft altijd een beetje kalk achter en als er heel veel kalk is, worden het stalactieten. Stalagmieten is hetzelfde alleen dan aan de onderkant van de grot en als ze uiteindelijk heel groot zijn, raken ze elkaar aan en wordt het een natuurlijke zuil.


Tom van Oostrum


Bronnen: De Geo basisboek, Thieme Meulenhoff