Testament

Hoe stel je een testament op en wat komt er bij kijken?

Waarom stel je een testament op?

Een testament stel je op, om afspraken vast te leggen voor als je overleden bent. Er zijn verschillende momenten waarop het goed is om te kijken of een testament van belang zou kunnen zijn.


Als je niet zelf je testament opstelt, gaat het volgens het wettelijk erfrecht. Zie deze site voor meer informatie daarover: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wettelijke-verdeling-bij-erfrecht

Bij welke momenten is het slim om na te denken over een testament?

Bij trouwen

Bij trouwen en er zijn nog geen kinderen, kan je laten vastleggen in een testament wie de erfenis mag krijgen. Dit gaat veelal om ouders, broers en zussen.


Bij scheiden

Als de ouders uit elkaar gaan, kan het ook belangrijk zijn om een testament te hebben. Stel dat beide ouders overlijden en de kinderen zijn nog minderjarig. Als ze in een testament hebben vastgelegd wie de voogd van de kinderen mag zijn, hoeft de rechter geen voogd aan te wijzen. Ook kan vastgelegd worden dat kinderen die al wel 18 jaar oud zijn, nog niet direct de erfenis krijgen. Dat er een bewindvoerder wordt aangesteld, die tot bijvoorbeeld het 22e jaar de erfenis beheert.


Bij het krijgen van kinderen

In een testament kan je vaststellen dat als een van beide ouders overlijdt, er een voogd wordt aangesteld. Automatisch wordt dat een van de ouders, als de ouders getrouwd zijn. Maar stel dat er een noodlottig ongeval plaats heeft gevonden en het hele gezin het niet overleefd, kan vastgelegd worden wie de alternatieve erfstelling dan mag ontvangen.


Bij overlijden

Als u zelf erfgenaam bent geworden, kan dat een reden zijn om een testament op te maken. Vooral uw kinderen kunnen hier baat bij hebben omdat er meer mogelijkheden zijn dan de wettelijke regels. Ook blijven dan erfstukken zoals sieraden en antieke spullen dan automatisch in de familie.

Waar kan u terecht om een testament op te laten stellen?

Daarvoor kunt u naar de notaris. Met de notaris maak je een afspraak en samen met hem ga je kijken hoe je het beste zo'n testament kunt opstellen. Hij kan je het juiste advies geven en zorgt ervoor dat zaken goed geregeld zijn.

Contact

Ook kunt u contact opnemen met notariskantoor Het Notarieel voor nog meer advies. Dit kantoor heeft vestigingen in Zwolle, Deventer, Rijssen-Holten en Kampen.