Blok 3

Nooit meer oorlog

marshallplan

marshallplan

in 1945 was de oorlog afgelopen, de mensen waren opgelucht. In 5 jaar waren er meer dan 45 miljoen doden gevallen. voor de Joden was de oorlog het ergst. 6 miljoen Joden hadden de oorlog niet overleeft. Ze werden opgepakt en naar concentratiekampen gebracht en vermoord. George Marshall was een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. In 1947 bedacht hij een plan om Europa te helpen: het MARSHALLPLAN. Hij gaf geld om alle landen weer op te bouwen. De landen moesten wel samen werken. Deze samenwerking was moeilijk.

Europese samenwerking

De marshallhulp was een belangrijke reden voor de landen in West-Europa om samen te werken. De landen wilden een nieuwe oorlog voorkomen. De eerste samenwerking ging over de productie van kolen en staal. Staal word gebruikt voor tanks, kanonnen, soldatenhelmen en kogels. zonder kolen en staal konden ze geen oorlog voeren. in 1951 spraken 6 landen af hoeveel staal en kolen konden ieder land mocht gebruiken. Deze landen vormen de Europese Gemeenschap van kolen en staal(EGKS). de landen: Frankrijk, West-duitsland, Italie, Belgie, Luxemburg en Nederland.

Economische samenwerking

de economische samenwerking deden ze omdat dat goed was voor de economie. omdat het zo goed ging maakten ze nog meer afspraken. in 1957 vormden ze de Europese Economische Gemeenschap(EEG). landen die lid zijn, noem je lidstaten. In 1993 ondstond de Europese Unie.

Afspraken

Afspraken:

  • invoerheffing betalen
  • als er een EU-land bij een ander EU-land iets koopt, dan hoeven ze niets te betalen.
  • mensen die in de EU landen wonen mogen in EU landen werken.
  • mensen uit de EU landen die mogen hun spaargeld naar de EU landen te brengen