Krabmerken in interieur

Lisa Netelbeek B14DV

Waarom krabt een kat aan de meubels?

Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan dus ook nooit afgeleerd worden. Als je echter meer weet over de redenen waarom een kat dit gedrag vertoont, kunt je beter in deze behoefte voorzien en daarmee je meubels én je humeur ontzien.

Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn. Bovendien laat krabben ook zichtbare merktekens achter. Twee vliegen in één klap dus. De boodschap die ze voor andere katten achterlaten is daarmee meteen duidelijk. Maar ook katten die alleen wonen, laten hun krabsporen achter. De eigen geur in haar eigen territorium maakt dat de kat zich veilig en zeker voelt.

Krabben helpt de kat bij het rekken en strekken van de spieren, maar kan ook een uitlaatklep zijn voor spanningen of frustratie. En als er ruzie is tussen katten in huis, of de kat is bang voor andere katten buiten, kan er ineens in huis verhevigd gekrabd worden.

De juiste krabpalen en -planken

Een krabpaal of -plank is een absolute must in elk kattenhuishouden als je niet wilt dat je meubels gebruikt worden. Houd rekening met het volgende:


- de plaats van de krabpaal. Deze moet dusdanig geplaatst zijn dat de kat er makkelijk bij kan, dus niet aan de achterkant van de achterste tafelpoot omdat hij zo lelijk is. Een krabpaal in de buurt van de slaapplaats van de kat, zodat hij zich kan uitrekken als hij wakker wordt, of in de buurt van een deur (om aan de markeerbehoefte te voldoen) is ook een uitstekend idee.

- sommige katten krabben horizontaal, andere liever verticaal. Kijk waar je kat nu krabt en pas de paal of plank daarop aan.

- de hoogte van de krabpaal of -plank. Een kat wil zich lekker lang kunnen maken, dus een klein laag paaltje is niet geschikt.

- bekleding van de krabpaal of -plank. Zachte vloerbedekking is niet handig, want dat lijkt teveel op je meubels en biedt bovendien weinig houvast voor kattennagels. Sisal voldoet prima, maar als je kat graag aan het behang krabt, heeft hij misschien liever een kartonnen krabplank.

- heb je meerdere katten, zorg dan voor meerdere krabmogelijkheden.

- zorg ervoor dat de plank of paal stabiel is! Sommige katten gaan er zelfs aan hangen, check daarom dat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren.

Niet meer aan de meubels krabben

Allereerst moet je er voor zorgen dat je voldoende alternatieven voor je kat hebt: meerdere aantrekkelijke krabplaatsen dus – zie de tips hierboven.

Vervolgens ga je de meubels (of waar je kat ongewenst aan krabt) onaantrekkelijk maken. Je hangt bijvoorbeeld tijdelijk een laken over de stoel of bank (wel aan de onderkant weer vastmaakt zodat de kat er niet onder kan kruipen). Hoe gladder de stof, hoe onaantrekkelijker voor de kat.
Tegelijkertijd zet je een krabpaal daar waar ze krabt en beloon je haar als ze naar de krabpaal loopt. Beloon haar vervolgens weer uitbundig als ze de paal gebruikt heeft. Als ze eenmaal gewend is aan het gebruik van de krabpaal, ga deze dan heel langzaam verplaatsen naar een handiger plaats in de kamer. Pas daarna verwijder je het laken!

Je kunt ook op andere manieren de meubels onaantrekkelijk maken, bijvoorbeeld

- door Keep Off-spray te gebruiken

- een stuk stevig plastic (of een placemat) op de krabplek te bevestigen

- tweezijdig tape te gebruiken.

Aluminiumfolie wordt vaak aangeraden, maar katten vinden het meestal heerlijk om mee te spelen. Het werkt dus niet echt als afschrikmiddel.

Voorkomen is beter dan genezen

Met andere woorden: leer je kitten meteen wat een krabpaal is. Zorg dat je er meerdere in huis hebt als je een kitten neemt.

Straf het kleintje niet als ze aan de meubels krabt, maar pak het rustig op en leid haar al spelend naar de juiste plek. Beloon het diertje als ze op de juiste plek krabt.
Zie je dat het naar de meubels of het behang toe loopt, leid de kitten af met een speeltje en lok haar weer naar de juiste plek.
Wen je kitten al vroeg aan het knippen van de nageltjes – kleine katjes krabben eigenlijk voornamelijk om de nageltjes te onderhouden

Een krabpaal aanleren met kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg

De 5 vragen

Waarom krabt een kat aan meubels?

Welke/wat voor krabpaal en hoeveel?

Hoe kan je er voorzorgen dat de kat niet maar aan meubelskrabt?

Is er een spray die kan helpen?

Moet je een kat vanaf kittens af aan de krabpaal leren gebruiken of later?