Autisme

Wat is het en hoe werkt het

Wat is Autisme

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Informatie die via de zintuigen binnenkomt (zicht, geur, geluid, etc.) wordt bij mensen met autisme anders verwerkt. Zij hebben moeite om de details die zij waarnemen te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding.


Autisme is niet een opvoedkundig probleem ondanks dat dit wel vaak gedacht wordt.


Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. De handicap brengt specifieke sterke en zwakke kanten met zich mee. De meeste mensen met autisme hebben in meer of mindere mate hun leven lang deskundige begeleiding nodig. Met meer begrip van de omgeving en de juiste begeleiding kunnen veel mensen met autisme naar school of werken, relaties met anderen onderhouden.

Verschillende soorten autisme

Net als bij andere ziektes zijn er verschillende soorten autisme die ook weer in verschillende zwaartes te verdelen zijn. Niet alle symptomen hoeven dus toepasbaar te zijn.


De soorten autisme zijn:


Klassiek autisme


Stooring van asperger


PDD- nos


RETT syndroom


Desintergratiestoornis van de kinderleeftijd


En hoe verder

Autisme is niet te genezen maar er is wel mee te leven. Er zijn medicijnen die ondersteuning kunnen bieden bij autisme, ooker zijn er behandelingen die mensen met autisme kunnen helpen hun ziekte te begrijpen. Echter hebben mensen met autisme wel een beetje een andere behandeling nodig. Ze zijn anders maar hoeven niet perse er anders uit te zien.


Handige tips voor omgaan met autisme:


· Gebruik duidelijke en simpele taal

· Korte zinnen niet babbelen

· Ze kunnen maar een ding tegelijk (bijvoorbeeld niet praten en schrijven tegelijk)

· Vermijdt eindeloze discussies. Dit wordt niet begrepen en zal het ook niet gaan begrijpen. Hij moet dingen gewoon doen omdat het moet.

· Wees juist zakelijk in plaats van emotioneel.

· Stel concrete vragen en wees geduldig bij het krijgen van een antwoord, dit duurt soms namelijk wat langer.

· Wees voorspelbaar en geef veranderingen op tijd aan

· Lok communicatie uit en geef de persoon de tijd om de informatie te verwerken

· Wacht even tot het kwartje is gevallen. Door de informatieverwerkingssnelheid duurt het wat langer.

· Verwacht geen reactie op non-verbale communicatie (gezichtsuitdrukking of gebaar) van jouw kant. Een persoon met autisme zal dit niet altijd herkennen of kunnen plaatsen

Autisme - Je zal het maar hebben