Maanlief

recensie

Algemene informatie

Titel: Maanlief

Auteur: Marleen Nelen

Uitgeverij: Van In

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Aantal bladzijden: 140

Genre: jeugdboek

Thema: dansen

Marleen Nelen

Marleen Nelen studeerde fotografie aan de kunstacademie van Gent. Haar eerste kortverhalen verschenen in tijdschriften als De Brakke Hond en Revolver. Ze schreef vier jeugdromans en één roman voor volwassenen. Kenmerkend voor Nelens werk is haar beeldrijke stijl. De personages in haar boeken zijn vaak buitenstaanders.

Voor haar jeugdroman Over zee werd Nelen in 2010 bekroond met de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied.

Karakters

Mo is het hoofdpersonage. Nadat ze gestopt is met dansen , is het een onzeker meisje dat haar gebrek aan zelfvertrouwen probeert te vergeten door te vreten. Later loopt ze weg van huis, omdat ze zich ook hier onbegrepen voelt. Haar neerslachtigheid komt voor een deel van binnenuit, omdat ze zich veel minder voelt dan de anderen, want zij is dik en lelijk. Haar vriendin en haar zus, Hanne en Ine, die zijn perfect want ze zijn slank en mooi. In feite voelt ze zich verwant met Bosse, die ook al eenzaam is sinds de scheiding van zijn ouders. Door weg te lopen komt ze tot zichzelf. Eindelijk kan ze dan haar verliefdheid toegeven.


Bosse is een buurjongen die zich vreemd gedraagt . Zo zit hij ’s nachts op het dak en speelt hij accordeon. Later hoort Mo waarom hij op het dak zit. Hij denkt na over de scheiding tussen zijn ouders. Hij heeft bijzondere ouders die kunstenaar zijn.Hanne is geen goede vriendin voor Mo; Bosse vertelt haar dat Hanne anderen vuile roddels over haar vertelt. Eigenlijk is Hanne onuitstaanbaar.


Ook Ine lijkt in het begin een pestkop te zijn. Ze vecht met Mo en ze pest haar omdat ze dik is. Ook koppelt ze Mo aan een verkeerd vriendje, maar wanneer Mo met de tent van haar moeder wegloopt, komt ze haar toch opzoeken. Ze halen oude herinneringen op en ze biedt min of meer haar excuses aan. Het blijkt dus toch een aardig meisje te zijn.

Inleiding

Het boek gaat over een jong meisje "Mo" dat zichzelf dik en lelijk vindt. Ze heeft een minderwaardigheidscomplex. Dat idee wordt haar aangepraat door haar zus Ine en haar vriendin Hanna. Ze wordt in de omgeving Bouliemeke genoemd. Nadat ze het dansen vaarwel heeft gezegd, zit ze echt in een dip. De vakantie is een verschrikking om door te komen. Ze krijgt steeds meer contact met haar vreemde buurjongen Bosse die accordeon speelt en ’s nacht op het dak kruipt. Door haar complexen heeft Mo een eetstoornis ontwikkeld vandaar haar bijnaam op school. Haar zusje probeert haar in de vakantie in contact te brengen met een broer van haar zoveelste vriendje maar die gaat veel te snel en te ruw te werk waardoor Mo wordt afgeschrikt. Alle mensen die ze kent, lijken zich van haar af te wenden: Ine en vooral Hanne, die een onbetrouwbare vriendin blijkt te zijn. En de vreemde buurjongen Bosse blijkt veel aardiger te zijn dan hij eruit ziet. Door haar vriend Bosse en diens moeder Trui, komt het zelfvertrouwen van Mo weer terug. Het is het begin van een liefdesrelatie en waarschijnlijk het einde van de problemen van Mo.

Eigen mening

Ik vond het een heel mooi boek, zeer aangrijpend en realistisch. Je kan je gemakkelijk verplaatsen in de wereld van Mo. Je leeft met haar mee en voelt haar verdriet. Het boek leest zeer vlot. Het wordt op geen enkel moment saai want er gebeurt altijd wel iets spannend.