Vrouwland

Rachida Lamrabet

over onzekerheid, angst en identiteit

Vrouwland is het bitterzoete verhaal van jonge mensen die dromen van een beter leven. Elk op hun eigen manier zetten ze de zoektocht in. Mara is een ambitieuze vrouw die radicale en nietsontziende keuzes maakt om vooruit te komen. Faïza, Marwan en Abdelkader hebben het gevoel buitenstaanders te zijn die maar moeilijk greep krijgen op het leven. Younes onderneemt een wanhopige reis om een brief op zijn bestemming te brengen. Die brief brengt de verschillende levens bij elkaar.

Vrouwland gaat over onzekerheid, angst en identiteit. Over de plaats in de samenleving die je toegewezen krijgt door omstandigheden waar je geen vat op hebt. Uiteindelijk zijn er slechts twee opties: verzet of berusting.

In de pers

Boek.be

Rachida Lamrabet toont het vermogen om diep door te dringen tot de tragiek van haar personages, die ze schijnbaar achteloos maar met een scherp gevoel voor details neerzet. Ze heeft een romandebuut van een onwrikbare tederheid geschreven over wat ons verbindt en van elkaar scheidt.

De Standaard

Als iemand mij de afgelopen jaren nog beter heeft doen kijken, dan is het wel Rachida Lamrabet. In haar boeken geeft ze personages die de doorsnee Vlaamse lezer slechts als een sjabloon kent, een stem, vlees, bloed. Ze toont de wereld zoals zij die ziet, als Belgisch-Marokkaanse. Ze schrijft fictie, maar staat met haar beide benen stevig in de realiteit. Ze schrijft literatuur, geen pamfletten. Dat maakt de impact des te steviger.

Literaire prijzen

Debuutprijs 2008

‘Zonder belerend te worden en zonder in de gebruikelijke clichés te vervallen, laat de schrijfster ieder van hen zijn of haar verhaal vertellen. Voor geen van hen is er nog een keuze tussen ofwel Marokko of anders het Vrouwland: allemaal proberen ze een plek te vinden ergens tussen die twee werelden in. Van de zelfzekere jonge vrouw die zo zeker is dat ze helemaal Belgisch is geworden tot de Marokkaan die alleen maar Marokkaan wil zijn.’ - Juryverslag Vlaamse Debuutprijs

Over de auteur

Rachida Lamrabet (1970) is een geëngageerde Vlaamse schrijfster met Marokkaanse roots, die zich liet opmerken met haar debuut Vrouwland. Lamrabet is naast auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.

Boektoppers

De Boektoppers blijken een heuse succesformule om leerlingen in het secundair onderwijs aan te zetten tot lezen. Onder het motto 'per graad vijf (top)boeken voor de prijs van één' bieden de Boektoppers uw leerlingen úren puur leesplezier voor een vriendelijke prijs. De geselecteerde boeken vertellen stuk voor stuk een ijzersterk verhaal, boeiend van het begin tot het einde.

Bestel nu uw pakket van 5 boeken voor slechts € 19,75!