Soa Folder Aids

Door: Taseen khan

Soa

Wat zijn soa`s?

Het woord soa staat voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is een infectie die je kunt oplopen tijdens het onveilig vrijen met je partner. Sommige soa`s hebben ernstige gevolgen dus moeten ze zo snel worden behandeld. De meesten zijn makkelijk te genezen. Je kan zonder dat je weet een soa hebben en soa`s zijn besmettelijk dus je kan ze overdragen.


Hoe krijg je een Soa

je krijgt soa`s door onveilig te vrijen zoals neuken zonder condoom neuken, kontneuken zonder condoom, pijpen en beffen zonder condoom of beflapje tenslotte kun je ook soa krijgen als je na iemand zonder schoon te maken een dildo of vibrator gebruikt.

Soa`s kunnen overgedragen worden door bloed, Menstruatie bloed, sperma, voor vocht, vaginaal vocht, en bij contact tussen slijmvliesen. Als je niet hygiënisch bent kan je ook soa krijgen bijvoorbeeld: Hiv, Hepatitis B en syfilis kunnen worden overgedragen door bloed. Zelfs tijdens de zwangerschap is het mogenlijk dat een soa die de moeder had word overgedragen op het kind. deze soa`s kan een kind krijgen van zijn moeder hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe.


je krijgt geen soa als je.......

- Uit het zelfde kopje drinkt

- Door te hoesten

- Een vieze wc-bril

- Zwemwater

Soorten soa`s

Soa`s worden meestal veroorzaakt door bacteriën, virus of soms wel een parasyte.

er zijn 10 belangrijkste soa`s.


Soa`s door bacteriën:

  • chlamydia

  • gonorroe

  • syfilis


Soa`s door Virussen

  • genitale wratten

  • herpes genitalis

  • hepatitis B

  • hiv


Soa`s door parasyte

  • trichomonas

  • schaamluis

Wat is Hiv?

Het virus hiv is een seksuele overdraagbare aandoening. Dit virus kan uiteindelijk aids gaan veroorzaken als het te laat wordt behandeld. Het hiv virus breekt je afweersysteem waardoor je niet meer goed tegen virussen en bacteriën kan.


Wat gebeurt er met je afweersysteem?

Het hiv-virus dring je lichaam binnen en maakt dan speciale afweercellen dood die je tegen ziektes zouden moeten beschermen. Het hiv-virus zoekt dan naar cellen met een receptor waarop zij zich kunnen bevestigen er zijn altijd 2 receptoren waar het virus zich aan moet bevestigen. Je kunt de receptoren zien als sleutelgaten en het virus heeft dan de sleutel om het slot open te doen. Het hiv virus kan dit dus alleen met receptoren waar het past dit zijn voornamelijk t-cellen (cellen gemaakt om ziekteverwerkers weg te houden) en macrofagen (een cel die virussen en bacteriën opeet). Nadat het virus in zo`n cel is gegaan gebruikt het de cel als een soort kopieermachine waardoor het virus zich tientallen keer kan vermenigvuldigen.


Hoe krijg je hiv?

Hiv kan je in bloed, sperma, voorvocht, vaginale vocht en moedermelk vinden. Je krijgt hiv door onbeschermd sex te hebben of geïnfecteerd bloed in je lichaam te krijgen maar dat komt niet vaak voor in het dagelijks leven. je kan ook hiv krijgen van je moeder, onveilige bloedtransfusie en door met een gebruikte naald in jezelf te prikken.


Diagnose

Wanneer je je laat testen kan je Hiv-positief zijn,Hiv-negatief. Hiv-positief is wanneer je hiv in je bloed hebt en hiv-negatief is wanneer er juist geen hiv in je bloed zit.

Je kan op 2 manieren je zelf laten testen op hiv 1. Hiv-deeltjestest en 2.Hiv-antistoffen.


  1. Hiv-Deeltjestest

bij deze test gaan ze kijken hoeveel virusdeeltjes je in je bloed hebt. Met deze test weten ze ook meteen of de medicijnen die je neemt wel echt werken of niet.


2. Hiv-Antistoffen

Met deze test kijken ze of je antistoffen tegen hiv in je lichaam hebt. als je deze antistoffen hebt betekent het dat je hiv-positief bent.


Je kan een soa test doen bij de GGD daar gaan ze je anoniem behandelen en advies geven.

GGD in almere…..

Boomgaardweg 4

1326 AC Almere

088-0029910


Wat is Aids?

Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, Wat storing in afweersysteem betekent. Je krijgt Aids wanneer je bent geïnfecteerd met het hiv-virus. Het hiv-virus zorgt ervoor dat je afweersysteem gaat afbreken waardoor je niet tegen ziektes kan en dan wanneer je lichaam zich niet meer kan beschermen tegen de verzameling ziektes wordt er over Aids gesproken. Het kan som wel ongeveer 5 tot 15 jaar duren tot dat je erachter komt dat je aids hebt. Hiv/Aids kan je niet genezen maar wel behandelen met speciale medicijnen.


Gevolgen van Hiv/Aids?

Als je besmet bent geraakt kunnen er verschillende effecten zijn bijvoorbeeld je krijgt de symptomen van griep. Bij een geavanceerde versie van hiv krijg je: vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, diarree, kortademigheid, koorts En natuurlijk wordt je afweersysteem vernietigd en door aids ga je uiteindelijk dood.

je krijgt ook verandering in hoeveelheid vetten in je bloed, Het slecht werken van je lever, Effecten op je hersenen, psychologische bijwerkingen


verandering in hoeveelheid vetten in je bloed

in je bloed zitten alemaal vetten zonder die vetten zou je geen bouwstoffen, brandstoffen maken. Dat medicijn gaat heel veel van een bepaalde vet maken. Dat is heel schadelijk en daardoor krijg je grote kans op hart- en vaatziektes.


Het slecht werken van je lever

De hiv-remmers kunnen een ontsteking in je lever veroorzaken waardoor je levert niet meer goed functioneert. Dit kan je niet hebben want je lever is een belangrijke onderdeel in je lichaam en zonder gaat het helemaal niet goed. Mocht het zijn dat je lever heel lang is ontstoken kan je lever helemaal stuk gaan en dan is herstel ook niet mogenlijk.


Effecten op je hersenen

de medicijnen kunnen voor hoofdpijn, duizeligheid, concentratie en slaap problemen zorgen. Hoewel je deze bijwerkingen krijgt zorgt het ervoor dat je geen hersenschade krijgt die door het hiv virus wordt veroorzaakt.


psychologische bijwerkingen

door het hiv virus zelf of door de medicijnen kan je je angstig, droevig, somber voelen, niet leuke dromen, concentratie problemen of je voelt je niet lekker.

Hoe behandel je Hiv/Aids?

Het hiv virus is niet te genezen tot nu toe en moet je daarom je hele leven lang medicijnen gaan slikken. Die medicijnen heten hiv-remmers. Er zijn verschillende soorten hiv remmers allemaal met een eigen taak bijvoorbeeld dat het virus de T-helper niet binnengaat en zo niet vernietigd, of zodat het virus zich niet kan vermenigvuldigen. Het is het best als je heleboel tegelijk slikt daarom zijn er pillen met verschillende hiv-remmers in een pil. In totaal zijn er 6 verschillende remmers maar er worden 4 het meest gebruikt.