La invención de Hugo

Martin Scorsese

Fitxa tècnica

  • Títol: La invención de Hugo
  • Direcció: Martin Scorsese
  • Guió: John Logan
  • Música: Howard Shore
  • Basada en en llibre: The invention of Hugo Cabret de Brian Selznick
  • Persontages: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Chloë Grace Moretz, Christopher Lee, Jude Law, Helen McCrory, Ray Winstone i Emily Mortimer
  • Estrena: el 24 de febrer del 2012

Persontages

Sinopsis de la pel·lícula

La història passa al voltant dels anys trenta. Hugo Cabret és un nen horfe de 12 anys que viu amagat a l’estació de trens de París (la de Montparnasse). Arregla els rellotges de l’estació, però també roba menjar i peces que necessita per reconstruir un autòmat que el seu pare no va poder acabar. Aquestes peces les roba d’una botiga de joguines de l’estació on el seu propietari és George Méliès. Arriba el dia en que aquest descobreix a Hugo i li pren una llibreta on hi consten les instruccions per poder arreglar l’autòmata. Coneix a una noia, Isabelle, que és filla del propietari de la botiga de joguines. Els dos viuran una aventura màgica i misteriosa intentant descobrir el que amaga l’autòmata i en Georges.

Història del cinema

Durant la pel·lícula veiem diferents elements que fan referència a la Història del Cinema. Apareixen dos grans personatges importantíssims: els Germans Lumière i George Méliès. De fet, la pel·lícula és un homenatge molt ben fet a George Méliès. Doncs bé aquí abaix teniu més informació per saber-ne més de les seves vides.

Germans Lumière (Thinglink)

Els germans Lumière van ser els creadors del cinemtògraf, que aquest va nèixer en l'era industrial. Ells pensaven que l'invent no tindria futur, que el cinema era una moda passatgera i no li donaven importància, que aquell aparell era destinat a la recerca..

Després de portar molt de temps treballant amb el seu invent i d'haver filmat centenars de pel·lícules van mostrar-ho en públic (on va assistir George Méliès). La seva primera projecció va ser "La sortida de la fàbrica Lumière", l'any 1895, en una sala d'un Café de París. El mateix any també van projectar un altre film: "L'arribada del tren a l'estació", en aquest la gent s'aixecava de la cadira pensant que el tren els atropellaria. Aquestes dues projeccions van ser molt importants per a l'història del cinema. Va tenir molt d'èxit.

Referent a la pel·lícula, veiem la projecció de "L'Arribada del tren a l'estació".

Hi ha una escena que es veu a Hugo que baixa als rails al veure una clau amb la forma de cor. El tren s'acosta i com que no el poden aturar, es descarrila. Això és un homenatge a la pel·lícula dels Lumière, perquè en certa manera, la gent al veure el tren que està fora dels rails, s'aparten. Un altre homenatge és quan George per primera vegada descobreix el cinemtògraf en una fira que visita la seva dona, la pel·lícula que projecta és la dels Lumière, i els espectadors s'aixequen del seients.

LUMIÈRE Salida de los obreros de la fábrica
LUMIERE La llegada del tren
George Méliès és un dels personatges més destacables de la pel·lícula. Va néixer el 28 de Desembre del 1895. Es pot veure en la pel·lícula com explica els seus inicis del cinema i com va arribar a ser un dels millors cinematògrafs d'aquell temps. Els Lumière el van convidar a la primera projecció amb el cinematògraf, i hi va assisitir. Va quedar fascinat i els hi volia comprar, però els Lumière van negar. Llavors, va decidir comprar-ne un i muntar-se un estudi de cinema. Va rodar més de 500 pel·lícules. La més destacada va ser "Viatge a la Lluna", del 1902. Ell mateix era el director de totes les seves pel·lícules, i apareixia com un personatge més. Creava els decorats, la vestimenta, afegia tocs de color en algunes pel·lícules, utilitzava petits trucs de màgia (dels espectacles d'il·lusionisme)..

Abans de conèixer el cinematògraf, Méliès i la seva dona tenien un teatre a París, i van decidir transformar-lo en un cinema. Aquest va ser el segón pas important en la Història del Cinema.

Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

Harold Lloyd

En una escena de la pel·lícula, el director evoca la famosa seqüència del rellotge del Bolton Building a la pel·lícula L'home mosca (1923) interpretada per l'actor del cinema mut Harold Lloyd.

Hi ha una escena que quedem fascinats al veure, la mítica escena del rellotge. No pot ser una idea més brillant per homenatjar al gran Harold Lloyd. En aquesta escena, Hugo intenta amagar-se de l'inspector Gustav i per això surt a penjar-se al rellotge de l'edifici. D'aquesta manera, l'inspector no el troba i després Hugo torna a entrar. També és un homenatge a Harold Lloyd i a la famosa escena de l'home penjant del rellotge quan Hugo i el seu pare van a veure la pel·lícula L'home mosca.

El Hombre Mosca ... Escena del Reloj (Harold Lloyd)

Opinió personal

La pel·lícula m’ha agradat molt, està molt ben feta i els efectes especials són molt bons. La història és molt bonica i inquietant, ja que mai saps que passarà. I de la música.. què puc dir-ne? És impressionant, m’ha encantat la música. Per cada personatge hi ha una melodia predeterminada, està molt encertada cadascuna.

A més, gran part d’aquest film és verídic.. i m’ha agradat conèixer millor l’història de Méliès, és molt interesant!

Al principi de la pel·lícula (quan encara no sabia res del George Méliès) no entenia res i no trobava sentit a res, ni entenia els fets.. però quan uns companys de classe van explicar qui era el gran personatge Méliès ho vaig començar a lligar tot; a partir d’aquell moment vaig gaudir molt la pel·lícula.

En conclusió, puc dir que per aprendre una mica més d’historia, per estar una estona escoltant bona música i per mirar una bona pel·lícula.. mireu-la, us la recomano! És realment bona.