Technologie in de zorg

de nieuwste technologie vind je hieronder!

Sociale robot

Sociale robots, ook wel snoezelrobot genoemd, kunnen helpen bij kinderen met aandoening, demente bejaarden of als gezelschapsrobot. Sociale robots komen steeds meer voor en worden steeds meer gebruikt omdat er te weinig mensen zijn om sociale acties te ondernemen. ook kunnen ze zorgen voor voorspelbare reacties en aanwezigheid.

Deze robot is duur in aanschaf, daarom word deze helaas nog niet vaak gebruikt in verzorgingshuizen.


Voorbeeld:

Paro zeehondrobot

de zeehond reageert op aanrakingen en geluid met staart en oogbewegingen en geluid. Op deze manier krijgt de zeehond de aandacht van de mensen in dit geval iemand met dementie.

Robot voor zorgtaken

Verzorgingsrobot, robot voor zorgtaken. Ze kunnen de taken van een verzorgende/verpleegkundige overnemen. En zo aandacht en stress verminderen bij de zorgvragers. Deze robot word nog getest en is in opkomst.


Voorbeeld:

Zorgrobot Mobiserv

deze robot kan manieren bieden om zelfstandig wonen van ouderen te verlengen. door middel van ondersteuning en herinnering aan de zorg of taken.


- Rijd in je huis rond en vraagt of een zorgvrager al heeft gegeten.

- Doet spelletjes of stelt lichamelijke activiteiten voor.

- Controleert of het gas uit is, de ramen dicht zijn en of de deur op slot is.

- De robot kan laten zien, als de bel gaat wie er voor de deur staat.

Big image

Robot prothese

Robotprothese, Exoskelet


Robotprotheses stukken techniek die mensen kunnen helpen in het beter functioneren. ze zijn er onder meer voor handen, de robothand, lopen, robot exoskelet


Voorbeeld:

Exoskelet Heup-looprobot Honda

is een brace die je rond de heupen draagt. Geeft extra stevigheid bij het buigen van dat gewricht. Het is aangetoont dat het lopen steeds beter word. Het is nog in ontwikkeling en word nu getest door 130 patiënten.

Big image

Robot hulpmiddelen

Intelligente hulpstukken die ervoor moeten zorgen dat zorgvragers langer zelfredzaam zijn en daardoor langer zelfstandig thuis kunnen wonen.


Voorbeeld:

iARM intelligente robotarm

Is voor mensen met een fysieke beperking. de iARM bevordert zelfstandigheid, zelfredzaamheid en verhoogt kwaliteit van leven. er kan zelfstandig mee worden gedronken. het is een eenvoudige montage op een rolstoel. dit hulpmiddel is nog in opkomst. En zie je daarom nog niet veel in de praktijk.