Међународни дан толеранције

16. новембар

Шта је толеранција?

Толеранција или трпељивост је појам из области друштва, културе или религије који се односи на колективну и појединачну праксу прихватања и сарадње са особама које нису исте вере, не мисле на исти начин, имају другачији политички став или се разликују по неком другом основу. Толеранција укључује свесну одлуку да се поступи ненасилно или уздржано. Заснована је и на верским учењима свих доминантних религија, али и на државним законима који установљавају право на различито мишљење и неугрожавање појединца.

Толеранција у школи

Поштујте свога друга и другарицу иако сте различити и не слажете се баш увек. Уважите њихово мишљење и прихватите њихов предлог. Толеранција није да све мора да буде како ви хоћете! Пронађите средину између ваших различитости и играјте се, учите и растите заједно, биће вам много лепше него да се свађате! Толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права! Међу вама треба да влада толеранција без обзира на боју коже, верску припадност, језичке разлике. Толеранција се учи, једнако као математика или било који други предмет у школи. Замолите ваше родитеље, баке и деке, васпитачице и учитељице у школи, другаре и све остале да вас уче толеранцији за ваше добро сада и сутра. Немојте бити нетолерантни према другарима, јер сваки ваш лош поступак вређа вашег другара! Може се десити да и вама другар врати истом мером! Желите ли и ви да будете несрећни? Сигурно не, зато немојте да другима радите оно што не желите да се вама дешава! Али не само зато да ви не будете повређени! Треба да знате да се нико лепо не осећа кад га други вређа!
Зато драги другари, будите толерантни!

Бити толерантан значи бити слободан

Бити толерантан значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и прихватати да се и други држе својих. То значи прихватање чињенице да су људска бића природно различита у ситуацијама, говору, понашању и вредностима и да имају право да живе у миру и онакви какви јесу. Свако има право на различитост. Наша права су једнака правима других.

UNESCO је дао дефиницију за толеранцију и она гласи:

Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.

Учинимо живот лепшим

Покушајмо да толеранцијом учинимо живот лепшим, покушајмо да размислимо пре него што нешто кажемо, разумемо друге, као и да уживамо у различитим мишљењима људи, нешто научимо из њих, а не да се само тврдоглаво држимо својих!