Spraakhulpmiddelen bij parkinson

.

Waarom levert Parkinson communicatieproblemen op?

Vaak krijgen mensen met parkinson last van slikproblemen. Dit loopt nog wel eens bij de mond langs. Iemand met parkinson kan zich ook zomaar verslikken door de slijmophopingen. Het is daarom erg vervelend om te praten. dit kan door schaamte voor de slijmophoping komen of juist doordat het niet wil door de slijmophoping.

Mensen met parkinson beginnen in de loop van tijd steeds sneller of juist zachter te praten. Mensen met parkinson spreken ook vaak monotoon. Het is erg vermoeiend om te spreken omdat het strakke gelaat van het gezicht niet beweegt.

Welke hulpmiddelen kunnen u mogelijk helpen?

Logopedie: de logopediste kan uw helpen om beter te gaan slikken waardoor de slijmophoping minimaal blijft. Ook helpt ze u met trucs en tips uw spraak te verbeteren doormiddel van ademhaling of te articuleren.


Spraakversterker: Als u niet lukt om luider te kunnen spreken en anderen verstaan u bijna niet dan kan een spraakversterker een uitkomst bieden alleen als u een goeie intonatie heeft. De spraak versterker versterkt u stem waardoor u beter verstaanbaar bent.