Les deixalles espaials

com les podem eliminar? Dons utilitzant un làser.

Que son les deixalles espacials?

La brossa espacial està formada per quasi qualsevol cosa, que pot anar des d'etapes senceres d'un coet o satèl·lits fora de servei, fins a fragments d'explosions, capes de pintura, residus provinents dels acceleradors sòlids, líquid refrigerant de satèl·lits amb generadors nuclears i altres petites partícules. Ara com ara es coneixen uns 12000 objectes d'entre 5 i 10 centímetres, però es creu que n'hi ha mig milió de més d' un centímetre.
¿Cómo limpiar la basura espacial de la órbita terrestre? - science

Petit resum del projecte

El programa europeu Clean Space treballa en un làser que es podria disparar des de la Terra per acabar amb les deixalles espacials d'entre 1 i 20 centímetres. El làser podria estar llest d'aquí a uns deu anys.

Làser

Salvant les distàncies, es tracta de fer diana en les deixalles espacials a través d'un làser disparat des de la Terra. L'objectiu no és altre que provocar un canvi en l'òrbita de residus de petites dimensions perquè es puguin desintegrar en l'atmosfera sense crear problemes als satèl·lits o altres dispositius que estan en funcionament en l'actualitat, i que no són pocs.

La quantitat d'escombraries espacials a la zona orbital de baixa altura, compresa entre 200 i 2.000 quilòmetres per sobre del nivell terrestre, creix exponencialment amb el temps. Es tracta de restes de satèl·lits no operatius, de coets i peces que es desprenen d'aquests dispositius i que s'estan convertint en un mal de cap amb el pas dels anys. "Són deixalles de dimensions petites però que es van acumulant en determinades zones i, en cas de xocar contra satèl·lits en actiu els poden danyar de manera considerable", afirma.

El programa pretén dissenyar i desenvolupar un innovador sistema de làser premut que, des de la Terra, realitzi impactes energètics sobre les deixalles espacials prèviament identificades, provocant un canvi d'òrbita i la posterior desintegració en l'atmosfera terrestre. Actualment no existeix una solució "efectiva i assequible" per netejar l'espai de les deixalles de mida petita a mitjna, de l'ordre d'una a desenes de centímetres, i l'objectiu d'aquest projecte és fer el seguiment, identificació i rastreig d'aquest tipus de elements, i proporcionar una eina eficaç per a eliminar-los. La NASA estima que hi ha més de 15.550 runes al voltant del nostre planeta.

Promotors d'aquest mètode

El grup de Física i Cristal·lografia de Materials i Nanomaterials de la URV s'encarrega de determinar el tipus de vidre que millor pot aplicar-se a aquest tipus de tecnologia. El coordinador d'aquest grup de recerca multidisciplinari, catedràtic Francesc Díaz, explica que ells treballen en el desenvolupament d'un làser per eliminar residus espacials de mida petita, d'entre 1 i 20 centímetres, que són els que generen més problemes "perquè predir la seva òrbita és molt més difícil que en el cas de les deixalles més voluminoses ".
Big image

Avantatges i inconvenients

Un dels principals avantatges és que amb aquest mètode podríem eliminar les deixalles espacials des de la terra, és a dir sense la ajuda de cap coet o nau.


També cal tenir en compte que aquest projecta tindria un cost molt elevat que seria molt difícil de finançar, i també seria molt difícil, tot i la tecnologia d'avui en dia poder fer un làser amb la suficient potència per poder arribar a l'espai.

Cost del projecte

Tenint en compte l'elevat cost dels materials la duració del projecte i la important ma d'obra aquest projecte tindria un cost de més de 60.000 milions de dollars ($).
Big image