nederlandse jeugdculturen

gemaakt door zahra mohmand, krisa lixandru

jaren '50


Jaren '50: Nozems

Aan het eind van de jaren ’50 ontstaan er problemen met de zogenaamde “losgeslagen jeugd”. Die loslopende jongeren waren de nozems. Het woord nozem betekent volgens sommige: 'Nederlandse onderdanen zonder enige moraal.' In de vijftiger jaren maakte Nederland leerde dit nieuwe soort. De nozem is een eerste voorbeeld van wat later jeugdcultuur zal gaan heten.

De muziek die in de Verenigde Staten voor deze jongeren wordt gemaakt, de rock-'n-roll, komt ook in Europa beschikbaar via films en radio.

Verveling en van de nozems leidt vaak tot vandalisme en geweld. Het woord ‘nozem’ krijgt dan ook steeds meer een negatieve betekenis .

Kenmerken van nozems waren: brommers, leren jassen, een sigaret in de mondhoek en een radio waaruit rock 'n' roll klonk. Muzikanten als Elvis en Peter Koelewijn (1e Nederlandse Rocker) waren hun muzikale idolen. Vaak stonden ze op straathoeken en stadspleinen.

Nozems, provo's en hippies

jaren '60 & '70

Jaren 60 en 70

Hippies

Hippies (flowerpower) waren in jaren 60 halverwege 70 een bekende cultuur voor wat ze wouden bereiken toen.

Hippie mensen waren tegen geweld, oorlog, armoede en tegen een materialistische maatschapij.

Symbolen van hippies :

  1. peace teken

  2. het v teken

    De kleuren hadden ook een betekenis bij hippies :

Hippie Life

jaren '80

jaren 80 punkers

De Punks hebben op veel gebieden verschillende kenmerken. Meerdere stijlen zijn mogelijk, als het maar afwijkend is. De Punks hebben wel verschillende achtergronden; beehive punks en in politiek geïnteresseerde punks. Ze kopen voor hun uiterlijk veel bij tweedehands winkels en later kwamen er speciale winkels. Vaak wonen ze in een kraakpand en daar is geen warm water. Ze maken zich dus weinig zorgen over hun lichaamsverzorging. Ze drinken het liefst bier, maar ook Jenever en Wodka. Veel Punks gebruiken ook drugs. Een dans van de Punks is de Pogo, dit is op en neer springen op muziek.

Het haar van de Punks is een opvallend en belangrijk verschijnsel. Alles is mogelijk, geverfd in alle kleuren en in de meest vreemde vormen geknipt. Het kapsel dat het meeste opviel was de hanenkam. Later werd stekelhaar met gekleurde plukken in.

De kleding is erg speciaal en ze gaan er ontzettend creatief mee om. Het gaat meestal om zwarte kleding, gescheurd en met veiligheidsspelden bijeengehouden. De kleding werd versierd met metaalwerk, zoals kettinkjes, buttons, kroonkurken, en scheermesjes.

De make-up is ook erg belangrijk. Vooral meisjes dragen opvallende make-up: lange lijnen om de ogen en ook tekeningen op hun gezicht.

Piercings en tatoeages zijn ook erg populair. Deze laten ze meestal door vrienden zetten.

Muziek: De Punkmuziek is erg hard en er zit weinig melodie in. De Sex Pistols zijn nog steeds zeer bekend bij Punks. Deze band was immers hun grote voorbeeld en ze nemen veel dingen van hen over, zoals kleding, drugsgebruik en ideeën. Punk is speels, soms agressief, veelal humoristisch en anti-alles, wat onvermijdelijk leidt tot zelfspot.

Hun doel: Veel Punks hebben dezelfde bedoelingen. Maar er zijn ook veel verschillende Punkgemeenschappen die zelf ook een eigen mening hebben, met als doel de grenzen tussen kunst en leven op te heffen. Ze vinden de steeds commerciëlere samenleving verschrikkelijk. Het verzet tegen de maatschappij is sterk agressief. De Punk ideologie legt sterk de nadruk op persoonlijke autonomie en individualisme.

De sinds 1972 bij elkaar komende Punks vinden dat de maatschappij op een aantal punten moest invoeren:

DE AARD VAN HET FEESTJE: AFL 7. PUNKERS

jaren '90

jaren ’90 Gabbers

De term gabber komt oorspronkelijk uit het Masters of Hardcore. Joods-Duits") is een Germaanse taal en betekent maat, maatje, vrienden, vriend of makker. Sinds de jaren 90 van de 20e eeuw wordt de term echter ook gebruikt als aanduiding voor de bezoekers van feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme.Gabberen, de hakerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd.

Kenmerken

Nike Air Max schoenen

De gabber — zoals die in de begintijd van de gabberhype en jeugdcultuur terugkomt — is als volgt te herkennen:

  • Kleding: trainingspak van Australian of Cavello en een bomberjack.

  • Haardracht: voor de heren kaal of een wintercoupe, voor de vrouwen strak naar achteren in een staart en eventueel aan de onderkant opgeschoren (dit geldt ook voor sommige mannen).


bronnen: foto’s>>> https://www.google.nl/search?q=gabbers&biw=1360&bih=653&site=webhp&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI9aaMn5WKxgIVhBAsCh01AQ-m&dpr=1

video>>>https://www.google.nl/search?q=gabbers&biw=1360&bih=653&site=webhp&tbm=vid&source=lnms&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMI6qyU1ZWKxgIVxg4sCh0RjAA0&dpr=1

informtie: wikipedia

'De mensen die denken dat wij mongolen zijn, zijn zelf een stelletje mongolen'

jaren 2000

jaren 2000 urban

blingbling- thug life- graffiti en MC battle zijn al een paar kernmerkende punten voor jaren 2000.

Breakdance- streetdance- bubbling en krumpig zijn de dansstijlen vn die tijden.

Urban jongen waren vaak rappers en die gingen heel veel over geld die ze hadden en meisje (chikies). Mensen of kinderen die hun muziek luisterdde geloofden daarin echt.

Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral Afro-Amerikanen en Hispanics urbanartiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Antillianen, Turken, Marokkanen en Surinamers. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers Eminem en Brainpower.

Ze hebben geen symbolen
VH1 - Top 100 Greatest Songs of 2000's