Wat zeggen kindertekeningen ons?

De ontwikkeling van de kindertekeningen.

inleiding

Tekenen is voor veel kinderen van jongs af aan een favoriete activiteit. Ze zijn niet bang om iets op papier te zetten of iets fout te doen. Ze houden van grote gebaren maken en maken zo ook de mooiste tekeningen. Het begint met wat gekras maar al snel gaan ze bewust nadenken over de tekening. Maar voor ze hier komen gaan ze eerst door een paar fases. Dit doet elk kind op zijn eigen tempo wanneer hij er aan toe is. leeftijd, ontwikkelingsniveau, persoonlijke aanleg en belangstelling hebben invloed op hoe snel het kind zich hierin ontwikkeld.

De krabbelfase

1 tot 4 jaar

In deze fase gaat het van onwillekeurige krassen naar willekeurige krassen. En vervolgens naar gerichte krassen. Één-tweejarige kunnen krabbelen en hebben het potlood in de vuist vast. Een drie jarige kan al een kruis tekenen en probeert het potlood al meer in de pincetgreep vast te houden.In het begin komen de bewegingen vanuit de schouder en maakt hij gebruik van heen en weer gaande en slaande bewegingen. Zodra ze een keer door hebben dat ze sporen na kunnen laten krijgen ze er echt plezier in. Dan zie je dat ze nog veel buiten de grenzen van het papier gaan en wordt het papier ook alle kanten opgedraaid. Rond 3 jaar ontstaan de cirkel vormen gemixt met strepen en stippen. En komen de meer willekeurige vormen. Rond de 3,5 jaar wordt het oppervlakte dat ze gebruiken kleiner en komen de bewegingen meer vanuit de pols en vingers. Ook zie je dan dat de kinderen veel praten onder het tekenen en kunnen ze een naam gaan geven aan hun tekening. Als het kind ongeveer 4 jaar is gaat hij gerichte vormen maken en gaat het krabbelen over in tekenen.

de schematische fase

4 tot 7 jaar

In deze fase gaat het tekenen van eenvoudige vormen naar meer mens of dier figuren. Een vierjarige tekenend nu ook vierkanten naast de rondjes, strepen en stippen. En er worden volop koppoter getekend, wel is deze nog vaak zonder lijfje. Ook tekenen ze mensen met een hoofd met ogen,oren, mond ect. Met 4 jaar gaan de kinderen de onderkant van het papier als de onderlijn zien en de bovenkant als de lucht. Als ze dan ongeveer 5 jaar zijn kunnen ze een volledig mens tekenen met handen en vingers. Ook beginnen ze met deze leeftijd met het inkleuren van hun tekeningen. Daarnaast krijgen hun poppetje kleren aan en gaan ze het gehele blad gebruiken. Ook kan het zijn dat kinderen van 5 krabbeltjes aan de zijkant van hun papier zetten, dit wijst er op dat kinderen proberen hun naam te schrijven. Met 6 jaar gaan de kinderen meer huizen tekenen en ze ontdekken de doorzichtbaarheid. Ze gaan een doorzichtig huis tekenen in schema – beeld en in elke kamer van het huis speelt zich iets af. Ook ontdekken ze dat ze mensen ook slapend kunnen tekenen.

de realitische fase

vanaf 7 jaar

In deze fase gaat het tekenen van het meer symbolisch naar het realistische tekenen. Ze tekenen over wat ze meemaken. De bewegingen van mensen worden weergegeven door het krom tekenen van gewrichten. Verder krijgen ze steeds meer oog voor details. Ook komt er een betere verhouding tussen de verschillende lichaamsdelen, en laten ze de grondlijn van het papier los. Vanaf 12 jaar gaan ze tekenen vanuit andere perspectieven. Zo gaan ze ook veel tekenen vanuit vogelperspectief ( vanaf boven gezien).vanaf deze leeftijd kunnen ze ook het gehele blad inkleuren zonder dat je nog wit ziet. Vanaf dat moment is de ontwikkeling van het tekenen voor het grootste deel ontwikkeld. Verder kunnen ze door oefenen beter worden in het tekenen. En met steeds meer oog voor details werken.