WEB ABC

GIF - JPEG - PNG

Na het maken van Een banner, gephotoshopte foto, logo heb je altijd de keuze uit een aantal opslaan mogelijkheden maar wat is waar goed voor en hoe zorg ik ervoor dat mijn bestand optimaal wordt opgeslagen?

Het maken van banners bewerken van fotos en maken van logo’s doen we in programma’s als


  • photoshop
  • illustrator
  • indesign
op een gegeven moment moet je opslaan, tijdens het maken van het bestand heb je gebruik gemaakt van duizende pixels en verschillende lagen. Dit zijn allemaal losse dingen ze zijn allemaal apart van elkaar zo is het niet handig om aan je vrienden te laten zien je raakt het kwijt er waait een pixel weg etc.


je computer maakt bij het opslaan van de pixels en lagen een klein pakketje hij kneet alles bij elkaar tot een bal waardoor alle losse delen 1 eenheid wordt waardoor je het handig door kunt geven aan je vrienden.

JPEG

JPEG is ideaal voor foto’s omdat het alle (miljoenen) pixels (beeldpunten) opslaat in één bestand hierdoor wordt de foto niet lelijk.

Een foto opslaan met gif en png zorgt voor een pixelig effect omdat deze twee niet meer dan een bepaald aantal kleuren kunnen opslaan. niet alle pixels zijn meer te zien waardoor je een blokkerig effect krijgt.

GIF

GIF kun je het beste gebruiken bij Logo’s, knopjes, banners etc. Deze bestanden hebben vaak sterke kleurovergangen en dat kan GIF goed samenvoegen.

PNG

PNG is handig als je het bestand transparant wilt opslaan.