Rundvee Infectie ziekte

Montellaro

Wat is Montellaro?

De ziekte van Mortellaro heeft een chronisch karakter. Mortellaro is een pijnlijke infectie van de huid ter hoogte van het balhoorn of in de tussenklauwspleet. Zichtbaar is de rode kleur en de aardbei-achtige structuur.

De ziekte van montellaro klauwproblemen vormen de derde oorzaak van opruiming na mastitis en onvruchtbaarheid. De gevolgen zijn verminderde voederopname, verlaagde vruchtbaarheid, meer mastitis en uiteindelijk een verkorte levensduur.

Oorzak

De Treponema-bacterie die Mortellaro veroorzaakt komt normaal voor in mest. Er zijn meer dan twintig verschillende stammen van de Treponema. De Mortellaro-bacteriën dringen door tot in de lederhuid waardoor zijn ze lastig te bestrijden zijn.

Behandelmethode Mortellaro - Albert Hofstra

Behandeling

Als Mortellaro aanwezig is, moet na het bekappen de klauw goed droog en schoon worden gemaakt en behandeld met een antibioticum bevattende spray, gevolgd door één keer per twee weken een voetbad. Een formalinevoetbad heeft een preventieve werking op Mortellaro.

Een koe met een goede weerstand heeft minder kans op Mortellaro. Ook huisvesting, hygiëne, ventilatie en voeding spelen een rol.

Voetbad

De ideale afmetingen voor een regulier voetbad zijn: lengte: 2.5 à 3 m., diepte: 15 cm. Het peil van de oplossing dient minstens 12 cm. te bedragen zodat de bijklauwen eveneens met de oplossing in aanraking komen. Het gebruik van het JetWash klauwbehandelbad is een sterk alternatief hiervoor! Het verdient de voorkeur om de poten eerst af te spuiten in de melkstand alvorens de dieren bij het verlaten van de melkstand het bad betreden. Formaline vereist een minimale omgevingstemperatuur van 10°C en wanneer men de dieren kan vastzetten aan het voederhek na behandeling, heeft de formaline voldoende tijd om in te werken. Na 3 dagen moet het bad zeker ververst worden. Naast formaline kan ook gebruik gemaakt worden van kopersulfaat (voorlopig, regelgeving!) of gespecialiseerde producten die in de handel verkrijgbaar zijn op basis van koper, zink, organische zuren, waterstofperoxide of anders.

Mortella heal

Mortella Heal is een zelfklevende polyurethaan die Mortellaro (Digitale Dermatitis) wonden als een tweede huid beschermt tegen vuil, bacteriën en vocht van buiten. Mortella Heal bootst het natuurlijke genezingsproces van de huid na.

Mortellarowonden kunnen hiermee duurzaam en van binnenuit genezen worden, zonder toevoeging van antibiotica, bijtende reinigingsproducten en/of desinfectanten. Er is geen wachttijd voor melk en vlees.

De eerste resultaten zijn al na 10 dagen zichtbaar.

Hoe werkt mortella heal?

Mortella Heal fungeert als een tweede huid en bootst de korstvorming bij een wond na. Het verband helpt om de wond te beschermen en een geschikte omgeving te creëren om de koe te genezen. Mortella Heal absorbeert ook het overtollige vocht van de laesie / wond.
1. Migratie van epitheelcellen van de wond
2. Wondbasis
3. Korst
4. Natuurlijke afscheiding
5. Mortella Heal

5 Vragen?

1)Wat is montellaro ziekte?

2)Welke oorzak is dat montellaro voorkomt?

3)Hoe moet je benhandeld tegen mortella?

4)Hoeveel dagen moet de koeien voetbaden?

5)Wat is ideale voetbad voor koeien?