De Nieuwe Ontwikkeling: Oled

Wat is Oled?

Oled is een lichtbron in de familie van de halfgeleiderlichtbronnen. Deze familie bestaat uit anorganische leds, organische leds en lasers. De emitterende laag bestaat uit een speciaal type kleine moleculen of polymeer. De Organic Light Emitting Diode. (Een organische lichtemitterende diode) zijn op dit moment het bekendst voor kleine beeldschermen en displays.

Bedrijven

Veel bedrijven investeren laatste jaren in Oled omdat ze hun nieuwe Oled tv's op de markt willen brengen. Maar zonder succes. De productie is te duur, de consumentenprijs zit wel in de duizenden euro's.Daarom pauzeert Samsung het op de markt brengen van hun Oled tv's. LG investeert juist veel geld in de ontwikkeling. Het bedrijf wil het goedkoper maken voor de consument. Andere bedrijven die investeren en werken aan oled zijn ook onder anderen Toshiba, Panasonic en Sony. Bedrijven investeren miljoenen in de ontwikkeling van het nieuwe scherm.

Displays

Oled staat bekendst om zijn display. Ze zijn een concurrent voor de LCD-schermen. Een pluspunt van een Oled scherm is dat het geen achtergrond verlichting gebruikt, wat heel gunstig is voor draagbare apparaten. Je hoeft er maar weinig materiaal in te stoppen, dankzij dat kan de schermen heel dun worden gemaakt. Zo heeft LG onlangs een hele dunne oledscherm op de markt gebracht. De dikte is vergelijkbaar met een €2 muntstuk. Samsung en Sony hebben ook dunne schermen op de markt gebracht. De bedrijven zijn in de strijd om het beste oledscherm te verkopen.

Lichtbron

Over de gehele wereld werken bedrijven universiteiten aan de ontwikkeling van de Oled. Ze proberen goedkopere oplossingen te vinden, verlengen van de levensduur en het verbeteren van. Toshiba heeft een draagbare Oledlamp ontwikkelt dat dient als lichtbron. Dat werd gebruikt bij de aarbeving van 2011 door reddingsploegen. Doordat het zo weinig gebruikt gaat het langer mee dan andere lichtbronnen.

Quantum dot

Samsung zou zich volgend jaar richten op een nog nieuwere ontwikkeling namelijk de Quantum-dot-schermen. Die verschillen van lcd-schermen omdat de pixels licht afgeven wanneer het nodig is en bij een lcd is het constant aan. Ze zijn hierdoor zuiniger en zijn goedkoper om te produceren dan de oledschermen. die ongeveer de zelfde voordelen bieden. LG zou zich op en de Oledschermen en de Quantum-dotschermen richten.

Professionals

Professionals zijn verheugd over het ontwikkelen van oled. Ze zeggen dat de display aan de top zit en dat niemand er aan kan tippen. LG zou een technologie hebben ontwikkelt voor de schermen waarbij met hulp van lasers dode pixels weer tot leven gewekt zouden kunnen worden. hierdoor zouden de dure kosten van de schermen dalen. De leiders van de "grote" bedrijven zijn niet nog niet tevreden over de schermen. Ze verkopen tv's met verlies. Per verkochte tv moeten ze geld bijleggen. Wat natuurlijk nadelig is en dat is iets wat je niet wilt als bedrijf. Sommige bedrijven en/of professionals vinden dat de oledschermen meer moeten worden aangeboden, ze zeggen dat er niet zo veel mensen zijn wat oledschermen inhoud en wat voor voordelen het kan bieden voor de consument. Ze plannen om meer reclame te maken en uit te leggen wat het is en inhoud. Een job voor de marketiers dus.