RECURSOS MUSICALS per l'aula

PER A MESTRES i PROFESSIONALS DE L'EDUCACIÓ -2020/21

DIRIGIT A:

Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.

DESCRIPCIÓ:

El present curs té com a objectius proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear els seus propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda. El curs consta de tretze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:

PROPOSTES PER AL CURS 2020-21

Sessió 5. MÈTODE JOAN CHAMORRO

12 de desembre de 9:30h a 11:30h

Docent: Joan Chamorro

Adreçat a: professorat d’escoles de música i conservatoris o professors de primària i secundària que tinguin projectes de banda o orquestra al seu centre.

Coneixerem de la mà d’un dels professionals amb més experiència del país com motivar, estimular i fer avançar en el domini tècnic, expressiu i auditiu els infants que tenen per primer cop un instrument a les seves mans i volen formar part d’un conjunt musical, sigui del caire que sigui.


Sessió 6. EL TEU RITME PERSONAL

12 de desembre de 12:00h a 14:00h

Docent: Santi Serratosa

Adreçat a: professorat que treballi a partir de la música amb grups de qualsevol edat.

A través de la percussió corporal, de l’experiència més vivencial i transparent, ja que estem fent ús del nostre cos per a l’aprenentatge, desenvoluparem un procés musical que creix en paral·lel amb el nostre genograma. Un recorregut sobre metodologia i didàctica de la música, a través de les emocions i de la mirada de la pedagogia sistèmica.

L’escola ens vincula amb l’aprenentatge conceptualment i emocional. Qualsevol matèria i disciplina del projecte educatiu d’una escola és susceptible de treballar mitjançant tècniques i estratègies que desenvolupin la creativitat i procurin pel benestar de totes i tots els alumnes.
Des de l’observació i revisió constant de tot allò que es crea, que es reprodueix, i que va més enllà d’una mera execució descontextualitzada, creixerà la relació d’ensenyament-aprenentatge.


Sessió 7. THE CURIOUS LITTLE ELEPHANT

16 de gener de 9:30h a 11:30h

Docent: Marta Canellas

Adreçat a: professorat d’infantil i primer cicle de primària

Revisarem un clàssic (L’elefantet curiós) ara en versió anglesa, amb les cançons i la història traduïdes. Veurem idees per treballar a partir d’aquesta història l’aprenentatge d’un altre idioma, així com aspectes tant emocionals com de moviment.


Sessió 8. MÚSICA I MOVIMENT PER TRAVESSAR LES PANTALLES!

16 de gener de 12:00h a 14:00h

Docent: Laura Lacueva

Adreçat a: professorat d’infantil, primària i secundària, així com d’escoles de música.

Com a docents de música ens hem trobat una nova realitat que no esperàvem: fer la nostra feina a través de videoconferència. Per tal de veure-hi la part positiva i treure el màxim de suc d’aquesta eina, que també pot ser complementària a la presencialitat, us oferim aquest taller amb moltes idees perquè, tot i que hi hagi pantalles pel mig, seguim connectant-nos i comunicant-nos a través del llenguatge corporal i musical.


Sessió 9. LA CIUTAT EN MOVIMENT

20 de febrer de 9:30h a 11:30h

Docent: Núria Palau

Adreçat a: professorat que treballa amb alumnat de 5 a 8 anys.

Descobrirem totes les possibilitats que ens pot oferir la temàtica de la Ciutat com a eix de propostes artístiques a través de la música i el moviment des d'una perspectiva interdisciplinària.


Sessió 10. CANÇONS MENUDES

20 de febrer de 12:00h a 14:00h

Docent: Gemma Baños i Marta Canellas

Adreçat a: professorat que treballa a educació infantil, així com a professionals que ofereixen tallers per a nadons.

Presentarem un repertori de cançons per acompanyar les rutines del dia en els primers anys de vida, junt amb propostes per cantar-les a l’aula o en família, tot posant al centre l’experiència musical i sensorial, així també com el vincle amb l’adult que les canta.


Sessió 11. REPTES DE COORDINACIÓ

20 de març de 9:30h a 11:30h

Docent: Estevao Marques

Adreçat a: professorat d’infantil i primària

El ritme i les melodies en la música ens faciliten estructures sonores per posar-nos els reptes de coordinació més variats i adequats al desenvolupament motriu de cada edat. Coneixerem reptes de moviment per plantejar des dels més petits fins als grans de l’escola i treballar així un aspecte en el qual la música pot ser un gran suport!


Sessió 12. DANSES I COMPOSICIÓ MUSICAL

20 de març de 12:00h a 14:00h

Docent: Estevao Marques

Adreçat a: professorat de primària i secundària, així com d’escoles de música.

Aprendrem algunes danses tradicionals per després aprendre a tocar-les i a crear els nostres propis arranjaments musicals.


Sessió 13. BALLS PER A TOCAR

17 d'abril de 9:30h a 11:30h

Docent: Veronika Kinsky

Adreçat a: professorat d'infantil i primària

Si bé el procés d'inventar-nos una dansa a partir d'una música és més familiar, també hi ha la possibilitat de deixar que una dansa ens inspiri a l'hora de desplegar la pròpia creativitat a l'hora de composar música. En aquest taller us proposem idees per convertir en música diferents danses tradicionals.


Sessió 14. L'OCELL DE FOC

17 d'abril de 12h a 14h

Docent: Veronika Kinsky

Adreçat a: Professorat de primària i secundària.

Coneixerem maneres d'acostar, entendre, viure i jugar amb les melodies, harmonies, ritmes, motius musicals i estructures d'aquesta obra mestra Stravinsky. Veurem com una audició activa de la peça pot despertar la imaginació sonora i alhora ampliar la comprensió d'una de les peces fonamentals del repertori musical universal.

PREUS PRESENCIAL I STREAMING:  • Preu sessió (2h.) 30 EurosReconeixement i descomptes a partir de 8 sessions:


  • 8 sessions (16h): 210 Euros
  • 9 sessions (18h): 225 Euros
  • 10 sessions (20h): 240 Euros
  • 11 sessions (22h): 253 Euros
  • 12 sessions (24h): 263 Euros
  • 13 sessions (26h): 272 Euros
  • Totes les sessions -14 sessions (28h): 280 EurosEls preus son iguals per les sessions Presencials i les Streaming


-Una vegada feta la inscripció i efectuat el pagament no es podrà fer un canvi de sessions.

-Curs Reconegut per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més ( i tens usuari XTEC).

-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.

-Curs Bonificat per a empreses

-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.


Cursos impartits a:

El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música

c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat

PROFESSORAT:

PROFESSORAT:

Meritxell Balada - Llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dansa. Paral·lelament realitza els estudis de Rítmica Dalcroze, nivell elemental (Institut Llongueras) i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra. Com a ballarina forma part de la companyia de dansa La Veronal, Bebeto Cidra Cia., Iker Gomez, entre altres. Actualment treballa com a professora de dansa a l’EMA (Escola Municipal de les Arts) i desenvolupa projectes interdisciplinaris per a escoles de primària.

Oriol Castanyer - Grau Superior de Piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior del Liceu. Grau en direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Actualment és professor d’Harmonia a l’escola de música Aula de So de Sant Cugat del Vallès. Des del 2011, també col·labora amb el Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona com a director en el projecte Cantània i és també director de la Coral Sant Jordi.

Estêvão Marques - Graduat en Música en la Facultat de Sao Paulo de Brasil, investigador del folklore i la cultura popular brasilera. Professor del San Francisco International Orff Course.

Joan Chamorro - Saxofonista. Forma part de la Big Band del Taller de músics, amb la qual actua a diversos festivals europeus. Ha treballat amb músics d'anomenada com Slide Hampton, Tete Montoliu, Frank Foster, Gary Smulyan, Dick Oatts, Bebo Valdés...En l'actualitat lidera Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet i és fundador i director de la Sant Andreu Jazz Band.

Santi Serratosa - Graduat en música moderna pel Conservatori del Liceu. Va continuar els seus estudis superiors com a bateria al Drummers Collective de Nova York, l’any 2001. Màster en Musicoteràpia per l’UPF. És professor col·laborador del Màster de Musicoteràpia de la UB i formador en els cursos de formació continuada de la UVic. És professor també del Postgrau de Música, Creativitat i Moviment (Universitat Ramon Llull – El Musical, Bellaterra) Combina la seva tasca com a músic (Asstrio, Gossos) amb la musicoteràpia i la percussió corporal, disciplina amb la qual dirigeix la SSM BigHand.

Marta Canellas - Pedagoga de la Música i el Moviment (Universitat de Viena), violoncel·lista i art-terapeuta transdisciplinària. Professora del Conservatori professional El Musical de Bellaterra i del Postgrau de Música, Creativitat i Moviment (Universitat Ramon Llull – El Musical, Bellaterra) És autora de materials didàctics, contes i músiques a Bellaterra Música Editorial.

Ana Quílez - Títol Superior de Piano i de Pedagogia Musical. Màster d'Investigació en Musicologia i Educació Musical. Formació Willems i en Rítmica Dalcroze. És autora de materials didàctics i músiques a Bellaterra Música Editorial.

Laura Lacueva - Clarinetista i pedagoga. Obté el Grau en Pedagogia musical a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC. Graduada en els tres nivells de l'Orff Course de San Francisco (EUA). Actualment forma part del grup Balkan Paradise Orchestra.

Núria Palau - Mestra, compositora, pianista i artista interdisciplinaria. Llicenciada en Belles Arts i mestra d’educació musical per la Universitat de Barcelona, Bachelor en rítmica J-Dalcroze al Conservatori El Musical de Bellaterra. És professora del Postgrau de Música, Creativitat i Moviment (Universitat Ramon Llull – El Musical, Bellaterra) i docent en l’especialitat de música i arts a l’Escola GEM de Mataró. És autora de materials didàctics, contes i músiques a Bellaterra Música Editorial.

Gemma Baños -Tècnic superior en Educació Infantil, Grau Professional de piano i màster en

Musicoteràpia. S’especialitza en pedagogia musical en la primera infancia (de 0 a 3 anys). El 2012 crea el seu projecte “embaràs i part musical” Crea i co-dirigeix diversos projecte musicals per a nadons i embarassades al Palau del Palau de la Música Catalana des de 2012.

Xavi Lozano - És un músic multi instrumentista que participa en diverses formacions, com Bufa Sons, la banda d'Eliseo Parra, o Tactequeté. Com a músic experimental, desenvolupa una destresa impressionant dibuixant sons i construint melodies amb instruments inusuals

Veronika Kinsky - Pianista i professora de Rítmica i Pedagogia Musical Elemental a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena. Té una àmplia experiència en el món de l'educació infantil i primària, així com en la formació continuada de mestres i docents de música És autora de materials didàctics, contes i músiques a Bellaterra Música Editorial.