Excursie middeleeuws Kampen

Oude architectuur in nieuwe content

Welkom in middeleeuws Kampen!

Tijdens deze excursie ga je op zoek naar de overblijfselen van de middeleeuwen. En daarvan zijn er in Kampen nogal wat! De stad lijkt klein, maar op loopafstand kom je de meest schitterende bouwwerken tegen. Vandaag bezoek je ze bijna allemaal, waarna je een opdracht vervult met behulp van Instagram.

Hiernaast vind je een kaart uit Blaeu's Toonneel der Steden uit 1652. Hierop staat de wandelroute aangegeven. Kun je met deze kaart nog steeds de weg vinden? Kleine tip: draai de kaart een beetje. Het noorden zit onder.

Wat heb je nodig?

Een smartphone met Instagram app
Je eigen Instagram account
Bij elke upload vermeld je #middeleeuwskampen

Zo werkt het

Je gaat op pad met je groepje van vier personen

Wat leer je nu zoal?

Je onderzoekt de onstaansgeschiedenis van Kampen
Je ziet met eigen ogen wat een middeleeuwse stad herkenbaar maakt

Je weet hoe het stadsbestuur bijeen kwam in de schepenzaal

Je leert de functie van middeleeuwse gebouwen

Je leert over de belangrijke positie van de bovenkerk in de Kamerse geschiedenis

Op de kaart leer je te zien hoe Kampen door de Middeleeuwen heen steeds groter groeide

Je zoekt naar sporen van de oude stadsmuren

Én je leert dat alles mooi op de foto te zetten!

Problemen? Neem contact op met de docent

Je vindt hem in het Stedelijk Museum, of via onderstaande media

Opdracht 1: raadhuis (1555)

Zoek naar het raadhuis, het gebouw op bovenstaande afbeelding. Naast dit oude raadhuis lag ook het wijnhuis, waar belangrijke beslissingen werden beklonken. Wie vergaderden in dit raadhuis? Maak er een mooie foto van en schrijf in de toelichting wie hier bijeenkwamen.

Opdracht 2: het gotische huis

Ga naar het Gotische huis in de Oudestraat. Het is onbekend wanneer dit gebouw werd voltooid, maar het bevat wel typisch gotische elementen. Maak een detailfoto van zo'n typisch gotisch element (dus niet het hele gebouw op de foto, zoom in op één onderdeel) en licht met tekst je keuze toe.

Opdracht 3: Kamper Kogge

De Kamper Kogge is een in Kampen gereconstrueerde kogge. Kampen is daardoor de enige stad in Nederland met een kogge. De Kamper Kogge is een reconstructie van een wrak uit 1336 dat gevonden is in de Flevopolder ter hoogte van Nijkerk. Naast informatie uit dit wrak is ook archiefonderzoek gedaan om zo veel mogelijk oorspronkelijke informatie in de reconstructie te kunnen verwerken. Hierdoor is het gelukt de kogge op authentieke wijze te bouwen. In de middeleeuwen werd een kogge in vier maanden tijd gebouwd. In Kampen werkten ze vier jaar aan de reconstructie.

Soms werd er op dit schip wel met 12 bemanningsleden gewerkt. Vraag aan een medewerker welke taken er vervuld werden op het schip. Maak van elk groepslid een foto terwijl je één van deze scheepstaken uitbeeldt.

Opdracht 4: De tweede stadsmuur

Tot aan de vijftiende eeuw is Kampen blijven bouwen aan de tweede muur en het uitgraven van de gracht. Toen de muur klaar was, was het echter ook gedaan met de bloeiperiode van de stad. Er heeft dan ook heel lang niet meer dan weiland op sommige plekken binnen deze muur gelegen. Ga op zoek, volgens de kaart, naar een plek waar weiland lag en nu bebouwing staat. Maak een foto van het oude weiland.

Opdracht 5: Bovenkerk

De bouw van de bovenkerk vond plaats in een aantal fasen:

  • Bouw van romaanse kerk (12e eeuw)
  • Bouw van Vroeg-gotische kerk (laatste kwart van 13de eeuw)
  • Kerk krijgt een basilicaal koor (laatste kwart van 14de eeuw)
  • Plan voor een basilicaal schip mislukt (begin 15de eeuw)
  • De voltooide vorm (tweede helft 15de eeuw)


Maak foto's die kenmerkend zijn voor één van deze fasen. Schrijf ook in het onderschift welke fase het volgens jou weergeeft.

Opdracht 7: De stomme van Campen

De stomme van Campen houdt de herrinering aan een bekend schilder in leven. Zijn bijnaam dankt hij aan Thea Beckman, die hem vereeuwigde in één van haar verhalen. Rust lekker uit van de wandeling en vraag aan een medewerker wie de stomme van Campen was. Zoek binnen naar een afbeelding die bij deze persoon past en maak er een selfie mee.

Opdracht 8: als een schepen op straat

Schepenen hadden ook de taak om te controleren of er niet ongeoorloofd wapens gedragen werden en zij hadden een taak in de openbare orde. Maak een filmpje terwijl jij als een ware schepen door de straat patrouilleert en wijs aan welke zaken een schepen zou hebben afgekeurd! Wat zou hij beslist niet willen zien in zijn mooie stad?