Tirant lo Blanc

Una novel·la cavalleresca de Joanot Martorell

Big image

CONTEXT HISTÒRIC

Alfons V d’Aragó va nàixer a Medina del Campo (1396) i va morir a Nàpols (1458). Fill de Ferran d’Antequera. Va continuar la política autoritària i castellanitzant iniciada pel seu pare, cosa que no agradà als estaments catalans, que l’obligaren a separar de la casa reial els funcionaris castellans.
Ben aviat deixà d’interessar-se pels problemes dels seus regnes peninsulars i centrà els seus esforços en la formació d’un imperi mediterrani. Ocupà Sardenya i la major part de Còrsega i començà la conquesta de Nàpols. Després d’una llarga lluita contra Lluis d’Anjou aconseguí ocupar-lo. Alfons pretengué apoderar-se de Constantinoble, però aquest caigué en mans dels turcs. Arran de tot això, l’imperi oriental catalanoaragonès es trobà en una difícil situació i després de la mort d’Alfons el
Magnànim, caigué completament.
Big image

NOVEL·LA CAVALLERESCA

Tirant lo Blanc és el protagonista de la novel•la i cavaller valerós d'Anglaterra.
Tímid i molt valent, continuarà les aventures guerreres a Tunícia, Sicília i Rodes; salva l'Imperi Bicentí i es converteix, junt amb la princesa carmesina en Cèsar de
l'Imperi. Després d'aquests fets, mor d'una malaltia.
Aquesta obra, combina els ideals del món de la cavalleria amb el cru realisme, on trobem a faltar l'humor que caracteritza l'obra de Joanot Martorell.
Big image

ESTRUCTURA

  • 1ª part: Tirant a Anglaterra (capítol 1-27).
  • 2ª part: Tirant a Sicília i a l'illa de rodes (98-114).
  • 3ª part: Tirant a Constantinoble (115-296).
  • 4ª part: Tirant al nord d'Àfrica (297-407).
  • 5ª part: Tirant torna a l'imperi grec (408-437)

PERSONATGES

Tirant lo blanc: un gran cavaller, valent, fort i molt hàbil amb les armes, que afronta les situacions més arriscades i perilloses, lluitant a les batalles amb enginy i justícia per defensar uns ideals i el seu honor amb totes les seves forces. Però arribat al terreny amorós es mostra tímid i vulnerable lo que li porta conseqüències a la seva pròpia vida.

Carmesina: és una dona molt bella que te l’objectiu de conservar la seva virginitat. Té una bellesa tan singular que Tirant es va enamorar completament d’ella.

Diafebus: és un cavaller culte, prestigiós i fidel. És el cosí i amic íntim de Tirant. Esta casat amb Estefania, filla del duc de Macedònia.

Estefania: donzella de Carmesina e íntima amiga seva, esposa de Diafebus.

Emperador: és el governador de l’Imperi de Constantinoble. Home culte, educat i que es preocupa pels problemes de la cort.

Emperadriu: és una persona molt noble, honesta, molt respectuosa amb la gent i en un cert aspecte una mica infidel, ja que amaga al seu marit la seva relació amorosa amb Hipòlit.

Hipòlit: és un personatge bastant insegur amb si mateix, jove però sense gaire experiència. s’expressa amb un llenguatge ben culte i refinat.

Plaerdemavida: és amiga de la princesa Carmesina i també la seva donzella. És intel·ligent, sincera i fa tot el possible per ajudar a Tirant a seduir a Carmesina.

Viuda Reposada: és una persona odiosa, ja que intenta fer impossibles els amors de Tirant amb Carmesina perquè està enamorada d’ell, i intenta distanciar-los amb enganys i mentides.

JOANOT MARTORELL

Joanot Martorell va néixer a Ghandia (Valencia) a començaments del segle XV. Pertany a una petita noblesa valenciana en un ambient aristocràtic, lligada a la cort ducal de Gandia i, sobretot, a la cort reial de Martí l'Humà. Es parent d'Ausiàs March.
Es un cavaller que coneix perfectament els usos i l'armament militar. Es baralla contínuament, però no se sap si es va presentar al camp de batalla algun cop.
Big image