Europa en politieke vluchtelingen

gemaakt door Syljå Jensen

Wat zijn politieke vluchtelingen eigenlijk?

Politieke vluchtelingen, zijn mensen die vluchten voor oorlog of onderdrukking in hun land. Ze vluchten dan naar een ander land om daar een beter leven op te bouwen.

Hoe komen ze in Europa?

Als de vluchtelingen in Europa willen blijven , kunnen ze een asielaanvraag doen. Dan moeten ze natuurlijk wel hun hele verhaal vertellen en dan gaat het land waar ze aankomen dat onderzoeken om te kijken of het klopt. Daarna krijgen ze misschien een verblijfsvergunning. Maar vaak komen vluchtelingen uit bijvoorbeeld buiten Europa met bootjes over de zee. Dit doen ze met heel erg veel mensen in een klein bootje. Daarom gaat dit ook vaak fout en brengt dus erg veel risico met zich mee.

Hoe gaat de EU met ze om?

Sinds een scheepsramp op 3 oktober 2013 voor de kust van Lampedusa, waarbij honderden Afrikaanse vluchtelingen overleden, wordt er gewerkt met een nieuw EU-grensbewakingssysteem, Eurosur. Dit grensbewakingssysteem zorgt voor een betere bewaking van de Europese grenzen, waardoor het voor migranten moeilijker zou worden om de EU binnen te komen. Ze proberen de vluchtelingen terug te sturen, en ze te redden ze als het al te laat is.

Mijn mening

Ik vindt dat de politieke vluchtelingen naar elk land mogen komen, maar wel alleen als ze het heel erg moeilijk hebben in hun thuisland. Bijvoorbeeld door oorlog.


Ik vind het heel goed dat Nederland de asielzoekers (politieke vluchtelingen) goed opvangt. Maar ik vindt wel dat het niet kan hoe Nederland nu met ze omgaat. Ik vind het echt heel erg dat Nederland de mensen eerst bijvoorbeeld voor wel 10 jaar een plek aanbied. Maar als ze dan dan kinderen hebben die hier, worden ze toch misschien nog terug gestuurd samen met hun kind die het thuisland niet eens kent.