Juni månads Nyhetsbrev

utflykter och resor med Trädgårdsturisten 2014

Hej och välkommen gamla och nya trädgårdsvänner!

Här är senaste nytt om sommarens utflykter!

Önskar er alla en härlig tid i naturen, i trädgårdar och på balkonger.

/Ann Larås Trädgårdsturisten.

Resa till vackra Hälsingegårdarna den 11-13 juli inkl. Wij trädgårdar & trädgårdar i Dalarna.

Carl von Linné beskrev Hälsingland som ett mikrokosmos,
eftersom alla typer av naturslag finns här -
från långa stränder vid våra älvar och
skärgård vid kusten till djupa, trolska skogar
och de blå bergen. Hälsingegårdar i ett böljande
jordbrukslandskap, rika fiskevatten och de blå bergen
är kanske det som mest kännetecknar hälsingenaturen.

(text ovan från Hälsinglands turistsida)Välkommen att följa med på en tre-dagars resa genom kulturlandskapet i Hälsingland och till världsarvet sedan 2013, Hälsingegårdarna. Vi besöker också vackra trädgårdar i Dalarna och börjar med Wij trädgårdar i Ockelbo där vi får se rosträdgården i bästa årstiden, där rosorna “toktrivs” som Lars Krantz uttrycker sig (bild rosträdgård nedan). Lars guidar oss personligen runt på Wij trädgårdar. Hälsingegårdarna är från och med förra året ett världsarv och står på Unesco världsarvslista. Vi besöker ett urval av hälsingegårdarna och får veta mer om den rika dekoren, och hantverket som de är världskända för. De är rikt utsmyckade och många ligger vackert i landskapet med fina trädgårdar. På kvällen besöker vi en “medelhavsoas i Hälsingland” – Pomeranshuset och ägaren trädgårdsmästaren Maria Bremefors som bjuder på en helkväll med italiensk mat och vin, och rundvisning även i den egna trädgården intill. Dag 3 hälsar vi på, på Carl-Larsson-gården i Sundborn som i år satsar på sina trädgårdar runt det kända konstnärshemmet. Man har återskapat trädgårdarna som det såg ut på 1920-talet. Förlagorna är självklart motiven på Carl Larssons målningar från trädgården och de blombuketter, som Karin Larsson komponerade och satte i vaser på borden i det vackra huset, som vi självklart också får se, med en skicklig guide. På hemvägen stannar vi vid Gamla Staberg och ser på den fantastiska köksträdgården.

Vi bor charmigt på Järvsöbadens pensionat (bild ovan), äter mycket gott, och får härlig energi av allt det vackra vi ser och upplever på resan. Det är en resa med guldkant.

Åk själv eller ta med en vän eller make/maka/respektive och följ med mitt i sommaren på en minisemester. Vi är nu 18 bokade. Några platser kvar. Klicka i intresseanmälan, så skickar jag programmet/Ann.


Inga bindningar förrän du betalt in bokningsavgiften.

Resdatum: fredag – söndag 11-13 juli 2014

Pris: 5500:-för del i dubbelrum. Enkelrumstillägg: 500:-. I stort sett allt ingår! inkl. guidning o reseledning av Ann Larås Trädgårdsturisten och av kunniga guider/ägare på besöksmålen.

Torsten Wallins klippträdgård i Stockholm norra skärgård.

Datum: Måndag 23 juni. Det är några platser kvar på utflykten till ön i Stockholms skärgård, till Enskär - granne med Rödlöga där landskapsarkitekt Torsten Wallin har skapat en blommande trädgård i klippskrevorna. Torsten beskriver sitt arbete och växterna i sin bok "Vildros och kaprifol" som kom ut för ca 8-10 år sen. Om du/ni är intresserad av att följa med, så finns det några platser i båten - 1 plats kvar på förmiddagsturen (avfärd kring kl. 10). Och 3 platser kvar på eftermiddagsturen (avfärd ca 13.45). Utflykten utgår från Furusund i Roslagen, dit man kan köra bil eller åka buss från Tekniska högskolan på Vallhallavägen i Stockholm. Båten angör vid en brygga före Furusund värdshus (hpl buss "Furusund hotellplan") Mer information får du om du mejlar till mig på kontakt@tradgardsturisten.se, eller kryssar i nedan. Pris: 500:- per person.

Ta med en lunchkorg så picknickar vi på klipporna.

Trädgårdsturisten - resor med guldkant till trädgårdar i Sverige, Italien, England och Frankrike

Resor i framtiden - 2015 / 2016

Frankrike - Paris - Normandy 2015 (våren-försommar 2015)

Cornwall trädgårdar och 3 dagars vandring längs kusten 2015

Danska trädgårdar 2016