De toekomst van de Oled-tv's

De allereerste oled-tv

In 2009 en 1010 kwamen Sony en LG al met een mini-oled-tv's op de markt van 11 en 15 inch. Dit werd natuurlijk geen groot succes: de tv's waren erg duur en veel te klein. Maar het gaf wel een voorproefje van wat we konden verwachten van olad-tv's.

Daarna bleef het even stil, maar sinds het najaar van 2013 zijn oled-tv's van LG en Samsung in een volwassen beeldmaat te koop.

Samsung, LG en Sony koploper

Niet alle fabrikanten zijn druk bezig met oled, maar diegenen die ermee bezig zijn hebben inmiddels ook exemplaren gelanceerd die klaar zijn voor de consumentenmarkt. Zo heeft zowel Samsung als LG haar eerste oled tv’s in de ls liggen. Deze modellen, waarvan enkelen met gebogen display. Ze hebben alle tot op heden gelanceerde modellen een formaat van 55-inch.

Hoe werkt het?

Oled heeft een compleet nieuwe displaytechniek. Het paneel is daadwerkelijk gemaakt van miljoenen led’s en de toevoeging van de ‘O’ staat voor ‘Organisch’. Dit houdt in dat de led’s zelf licht kunnen genereren om het beeld weer te geven. Oled tv’s hebben dus geen achtergrondverlichting nodig. Om deze reden kunnen ze een stuk dunner en lichter geproduceerd worden dan led/led tv’s.

Voor en nadelen

Daarbij heeft de oled techniek nog een aantal voordelen ten opzichte van led/lcd. De kijkhoeken zijn veel groter dan bij een led/lcd tv, het energieverbruik ligt weer een stuk lager, de helderheid ligt een stuk hoger en het contrast is ook een stuk hoger dan we van lcd/led tv’s gewend zijn.

Het grootste voordeel van oled, voor de echte filmliefhebbers, is dat deze techniek die diepste zwartwaarden tot nu toe kan weergeven. Elke individuele pixel kan namelijk uitgeschakeld worden waardoor je nagenoeg perfecte verdeling van donker en licht krijgt.

Ook is de snelheid van een oled tv hoger dan een goede lcd of plasma tv waardoor motion blur (wazig beeld bij snelle bewegingen) verleden tijd zal zijn.


Het grote nadeel van oled is dat het een premium techniek is waar je ook een premium prijs voor betaalt. De prijzen komen echter steeds lager te liggen. De eerste oled tv’s hadden nog prijzen van 6.000 tot 10.000 euro, nu kun je al oled tv’s voor prijzen van rond de 2.500 euro kopen.

Verschillen qua techniek

De modellen van Samsung en LG verschillen wel van elkaar qua gebruikte techniek. Zo heeft Samsung’s model geen kleurenfilter nodig. LG’s oled model heeft wel een kleurenfilter nodig, maar heeft daarbij de toevoeging van een vierde, witte pixel.

Quantom dot

Samsung blijft voorlopig afwezig op de markt voor oled-tv's. De nieuwe schermtechnologie blijft volgens het bedrijf te duur om in consumentenproducten te verwerken.

Echter gaat Samsung zich volgend jaar richten op zogenoemde quantum dot-schermen. Die verschillen van lcd-schermen omdat pixels alleen licht afgeven als dat nodig is. Quantum dot-schermen zijn hierdoor zuiniger en hebben ook een beter kleurbereik. Toch zouden ze goedkoper zijn om te produceren dan oled-schermen, die veelal dezelfde voordelen bieden.


Lg zal naast oled-tv's ook quantom dot tv's op de markt brengen