TNTT WEEKLY

Week of July 3rd, 2017

Big image
Discipleship at center of convocation

What is the Convocation of Catholic Leaders - The Joy of the Gospel?

In 2013, Pope Francis issued a major document on evangelization, Evangelii Gaudium which means “The Joy of the Gospel.” In this document, Pope Francis called the Christian faithful to embark upon a new chapter of evangelization with joy, “The joy of the Gospel fills the hearts and lives of all who encounter Jesus. Those who accept his offer of salvation are set free from sin, sorrow, inner emptiness and loneliness. With Christ joy is constantly born anew.” (1)


Pope Francis challenged all the baptized to “move beyond a dull or mechanical way of living our faith, and instead open the door of our hearts, our lives, our parishes, our movements or associations, going out in search of others so as to bring them the light and the joy of our faith in Christ.” (2)


The Convocation of Catholic Leaders: The Joy of the Gospel in America, take place July 1-4 in Orlando, is a gathering of Catholic leaders from across the United States, convened by the bishops to respond to our Holy Father Pope Francis’s call in his Apostolic Exhortation Evangelii Gaudium (The Joy of the Gospel) - to become missionary disciples of our Lord Jesus Christ by actively seeking, searching, and reaching out to spread the joy of Jesus Christ to all.


The Convocation’s topics respond to four major questions:


  1. What is the nature of this current historical moment in the Church and in our nation?
  2. How do we respond to this moment as missionary disciples?
  3. Where are we called to go? To whom are we being sent on this mission?
  4. What will we do when we get there? How will we engage the mission?


Read more on Participant Guidebook and Journal for Convocation of Catholic Leaders: The Joy of the Gospel in America and on Pope Francis’ Apostolic Exhortation: Evangelii Gaudium (the Joy of The Gospel)


(1) Pope Francis, Apostolic Exhortation Evangelli Gaudium, no. 1

(2) USCCB, Living Missionary Disciples, p. 5

Big image

Eucharistic Youth Movement and Pope Worldwide Prayer Network USA Delegation representing at the USCCB Convocation - Spreading Joy of the Gospel.

The Convocation of Catholic Leaders: The Joy of the Gospel in America

Hội Nghị Lãnh Đạo Công Giáo

Hội Nghị Lãnh Đạo công giáo với chủ đề “Niềm Vui của Tin Mừng” đã diễn ra từ ngày 1 đến ngày 4 tháng 7 năm 2017 tại thành phố Orlando thuộc tiểu bang Florida. Hội Nghị quy tụ khoảng 160 Giám Mục Hoa Kỳ, hơn 300 Linh Mục, nhiều tu sĩ nam nữ và Phó Tế vĩnh viễn và khoảng 3500 giáo dân. Thành phần giáo dân được mời tham dự Hội Nghị lần này là những vị lãnh đạo nồng cốt trong các địa phận, giáo xứ, các văn phòng mục vụ và bác ái từ thiện xã hội.

Big image

Tại sao Hội Nghị Lãnh Đạo Công giáo này?

Hội Nghị là môi trường thánh thiện động viên thành phần lãnh đạo công giáo nồng cốt học hỏi và cảm nghiệm về Tông Huấn Niềm Vui của Tin Mừng do Đức Thánh Cha Phanxicô viết và công bố vào ngày 24 tháng 11 năm 2013. Trong Tông Huấn này Đức Thánh Cha “khích lệ các tín hữu đi vào một chương mới của công cuộc loan báo Tin Mừng ngập tràn niềm vui này, đồng thời vạch ra những lối đi mới cho hành trình của Hội Thánh trong những năm sắp tới.” (1)


Vì tầm quan trọng của Tông Huấn và cũng là nhu cầu cấp bách của Giáo Hội trong việc loan báo Tin Mừng nên Hội Nghị được tổ chức rất công phu, quy mô, chu đáo, và đầy sáng tạo. Đây là Hội Nghị Lãnh Đạo có tính cách lịch sử vì chưa từng diễn ra trong quá khứ; có đến khoảng 160 giám mục cùng hiện diện đồng hành với một nhóm giáo dân đông đảo trong các giờ kinh sáng tối, dâng thánh lễ hàng ngày, tham dự lắng nghe thảo luận của giáo dân mỗi ngày. Trong mỗi phòng thảo luận của các nhóm nhỏ có từ một đến hai Giám Mục ngồi tại bàn tọa đàm để lắng nghe những quan tâm và nhu cầu mục vụ từ phía giáo dân. Quan tâm lắng nghe là điểm chính yếu nên các giám mục chỉ ngồi lắng nghe mà rất ít khi phát biểu. Hiện diện là yếu tố căn bản và có hiệu quả cao trong mối liên hệ con người. Vì thế ngay cả việc hướng dẫn các giờ kinh sáng tối, và việc điểu khiển chương trình Hội Nghị (emcee) cũng là một giám mục. Sự hiện diện của các giám mục, các tu sĩ nam nữ, cùng với hơn 3500 giáo dân trong Hội Nghị đã tạo nên bầu khí gần gũi, yêu thương, cởi mở, và từ đó khich lệ nhau rao giảng Tin Mừng trong vui tươi.


Mỗi ngày của Hội Nghị được mang một chủ đề rõ rệt. Ngày thứ nhất từ bốn phương trời, tuy không quen nhau nhưng đã gặp nhau trong niềm tin, và tuy đã biết nhau trong niềm tin, nhưng chưa bao giờ gặp mặt nhau, mọi người chào nhau trong bầu khí hiệp nhất và yêu thương. Đến ngày thứ hai khi đã hiệp nhất, mọi người đồng tâm nhất trí nhìn lại thực trạng mục vụ trong các địa phận, giáo xứ, và xã hội. Sau khi hiện trạng mục vụ địa phương đã được bàn thảo và phân tích, mọi người được mời gọi đi sâu vào mọi góc cạnh của các lãnh vực và nhu cầu cần thiết để có thể đưa ra đường hướng cho việc loan báo Tin Mừng và được cụ thể hóa một cách thỏa đáng. Sau cùng, ngày kết thúc của Hội Nghị là ngày sai đi. Mọi người được nhắc nhở về căn tính của người Kitô hữu: người tông đồ truyền giáo. Hội Nghị nhấn mạnh rằng người Kitô hữu không chỉ là người tông đồ, mà là tông đồ truyền giáo.

Big image

Thế nào gọi tông đồ truyền giáo?

Tông Huấn nói rõ, người tông đồ truyền giáo là người “gặp gỡ Chúa Kitô mỗi ngày.” Người tông đồ truyền giáo là những người bước theo chân Chúa Giêsu đi đến những người chưa được hiểu biết về Chúa, hoặc những người đã biết Chúa, nhưng niềm tin bị khô héo vì nắng cháy hay bị bụi gai che lấp. Người tông đồ truyền giáo rời bỏ thế giới đầy đủ thuận tiện chỉ mang lợi ích cho riêng mình để ra đi chia sẻ tình bạn với những người đau yếu, những người nghèo khổ, những người bị xã hội bỏ rơi và sống ngoài vòng xã hội hay lề luật.


Tông Huấn Thiếu Nhi Thánh Thể

Trước khi ra về, nhóm đại diện trong Phong Trào TNTT/HK: Cha Tổng Tuyên Úy Nguyễn Thanh Bình, Tr. Nguyễn Ngọc Linh, Tr. Hồ Tân Uyên, Tr. Ngô Quốc Tuấn, Tr. Phạm Ngọc Chi, và Tr. Hoàng Công Thái Dương, ngồi lại chia sẻ cảm nghiệm hồng ân trong bốn ngày Hội Nghị. Đồng thời cùng ghi lại những điểm chính yếu mà Hội Nghị đề cập trong Tông Huấn và đưa ra những áp dụng cụ thể cho Phong Trào. Cụ thể, mọi người cùng nhìn ra những lãnh vực nào trong Phong Trào đang cần đến sự quan tâm, nhất là về khía cạnh tâm linh và ánh sáng Tin Mừng. Bên cạnh đó, để đáp lại lời mời gọi của Tông Huấn, nhóm đại diện cũng tìm ra phương cách tạo cơ hội cho mỗi người ra đi làm người tông đồ truyền giáo.


Chính vì vậy, định hướng của Phong Trào trong những ngày tháng tới là nhìn ra lãnh vực nào cần niềm vui Tin Mừng, những cá nhân nào hoặc gia đình nào cần sự quan tâm, và những việc tông đồ nào cần sự hiện diện của người Thiếu Nhi Thánh Thể. Mục tiêu chung của Phong Trào chúng ta trong những ngày tháng tới là sống tinh thần của Tông Huấn Niềm Vui của Tin Mừng và mục tiêu cho từng cá nhân và gia đình là trở thành tông đồ truyền giáo.

Big image

Pope's Worldwide Prayer Network - Prayer FOR THE Month OF JULY

Lord Jesus, you are the Good Shepherd whose Merciful Heart always goes out to those who are straying and at risk of losing their way. Hear our prayers for our loved ones and for all who have wandered away from you. Through our prayers and our faithful love for them, gently lay them on our shoulders, so that together with you, we may bring them back. Bind and heal their wounds so that they may know your love in a deeper way and give you all praise and glory. Amen.

The Pope Video 07-2017 – Those distant from the Christian faith – July 2017

Pope Francis needs to hear from you! SURVEY FOR THE SYNOD OF THE BISHOPS: YOUNG PEOPLE, THE FAITH AND VOCATIONAL DISCERNMENT (FOR 16-29 YEARS OLD)

Dear members of EYM,


Greetings to you all in the spirit of the Sacred Heart of Jesus. We pray your summers have been filled with joy and activity.


For the upcoming synod of bishops, the Vatican has released a survey specifically for those between the ages of 16-29 to help them gather information.


I would ask you send this surgery to anyone and everyone you know between the ages of 16-29. They can be youth leaders, youth members, and any and all youth in parish, family, or daily life.


The Church and the Pope need us! Let us help!


God Bless You

Sister Lourdes Varguez, RJM

HAPPENING THIS WEEK

ĐẠI HỘI NGHĨA HIỆP - MIỀN TRUNG ĐÔNG

Xin Chúa chúc lành cho mọi việc của Đại Hội Nghĩa Hiệp của Miền Trung Đông, từ khởi sự cho đến hoàn thành được như ý Chúa muốn. Xin Chúa chạm vào trái tim mỗi tham dự viên để họ được sống trong niềm vui ơn thánh của Ngài.

Big image

ĐẠI HỘI NGUỒN SỐNG - MIỀN TÂY NAM

Please send your prayers to Đại Hội LĐNS, Miền Tây Nam as over 1800 participants convene this weekend. With the theme "Rejoice in Hope, endure in Affliction, persevere in Prayer" (Romans 12:12), may they meet together in the Sacred Heart of Jesus. Best wishes and God bless!

Big image

CONGRATULATIONS!!!

TRAINING CAMPS IN HONOLUNU, HAWAII

Big image

Congratulations to all the participants of Sa Mạc Xuất Hành 60 – HLHT Cấp 1, Xuất Hành 61 – HLHT Cấp 2 Ngành Ấu Nhi, and Tiberia 10 – HLHT Cấp 3 at Honolulu, HI as you strengthen your education about Phong Trào and thirst for the Love of Christ. We hope that your weekend was filled with love, faith, laughter, and knowledge. May you continue to thrive in your own Đoàn to bring about a passion for self-improvement and spiritual growth.

Big image

VEYM IN THE SOUTHERN REGION

Big image

We pray for the participants of Đại Hội Nghĩa Hiệp in Miền Nam. You blessed them abundantly, to learn more about You, to love like You, and to sacrifice like You. Unite them as You unite us all within Your Mystical Body as members not only of EYM, but of the Church Universal.

VEYM IN Northeast Region

Big image

Congratulations to Miền Đông Bắc on the success of Đại Hồi Miền - Hừng Đông 8 to celebrate their 30th anniversary. 30 years ago the seeds of something beautiful were planted in the Northeastern region of the nation and have blossomed to something beautiful. May you continue to journey with the Eucharistic Christ and may He bless you with 30 more years on this wonderful journey!

VEYM IN CENTRAL REGION

Big image

Congratulations to Miền Trung on a successful Đại Hội Nghĩa Sĩ last week. We pray that the Nghĩa Sĩ grew deeper in love with Christ and are truly fearless in their daily lives as witnesses to the Gospel. May that fearless spirit continue to burn within their hearts as they return to daily life.

Big image

UPCOMING EVENTS

JUL 13TH

Xuất Hành 57 | HLHT Cấp 1 | King City, CA | MTY | Contact: Tr. Đinh Kim Nguyệt

Xuất Hành 58 | HLHT Cấp 2 | Ngành Thiếu Nhi | King City, CA | MTY

JUL 20TH

Xuất Hành 28 | HLHT Cấp 1 | Anaheim, CA | MTN/LDNS | Contact: Tr. Jimmy Lâm-Mỹ

Rạng Đông 39 | HLHT Cấp 1 | Knoxville, TN | MDN | Contact: Tr. Trung Quân

Đuốc Hồng 10 | HLHT Cấp 2 | Ngành Nghĩa Sĩ | Knoxville, TN | MDN

JUL 27TH

Hội Nghị Huấn Luyện Viên | Oakland, CA

Aug 3rd

Đại Hội Thánh Mẫu 2017

AUG 9TH

Ánh Lửa 24 | HLHT Cấp 1 | Annapolis, MD | MTD | Contact: Tr. Nguyễn Hồng Nhung

Ánh Lửa 25 | HLHT Cấp 2 | Ngành Nghĩa Sĩ | Annapolis, MD | MTD

AUG 10TH

Dấn Thân 18 | HLHT Cấp 1 | Lincoln, NE | MTR | Contact: Tr. Nguyễn Minh Nghiệm

Tin Yêu 15 | HLHT Cấp 2 | Ngành Nghĩa Sĩ | Lincoln, NE | MTR

AUG 25TH

Lửa Hồng 23 | HLHT Cấp 1 | Auburn, WA | MTB | Contact: Tr. Hoàng Thanh Nam

Xuất Hành 3 | HLHT Cấp 2 | Ngành Thiếu Nhi | Auburn, WA | MTB

AUG 30TH

Tiberia 11 | HLHT Cấp 3 | Wichita, KS | MTR

SEP 1ST

Vươn Lên 34 | HLHT Cấp 2 | Ngành Ấu Nhi | Kerens, TX | MN | Contact: Tr. Nhật Kelvin

OCT 1ST

Ngày Mừng Khẩu Hiệu "Cầu Nguyện"

Chiến Dịch Bó Hoa Thiêng - Tháng Mân Côi 2017

DEC 3RD

Ngày Mừng Khẩu Hiệu "Làm Việc Tông Đồ" - National Day of Apostolic Works

TNTT Weekly

sẽ được gởi ra mỗi tuần để mọi thành viên theo dõi các chương trình của Phong Trào.


TNTT Weekly welcomes your interviews, announcements, and stories. If you would like to submit a story or advertisement, first consult our TNTT Weekly Submission Guide and then send your submission to truyenthong.veym@gmail.com.


Click on TNTT Weekly Archive to view past TNTT Weekly articles!


T.M. BCHTU


Ban Truyền Thông