Arianna Savall

Veu, arpa celta i arpa antiga

Big picture
  • L 'Arianna Savall és professora d'El Musical des de l'any 2010.


  • A part de les classes individuals d'arpa, ha consolidat una aula d'arpes amb la que organitza nombroses activitats i classes col.lectives en les que treballen el repertori de la música antiga i tradicional incorporant el cant també d'una manera natural en el conjunt.


  • Com a grup d'arpes, Arianna Savall i els seus alumnes, han participat en esdeveniments molt especials entre els que destaquem:


  • Concerts participatius de la classe d’arpes del Conservatori de Bellaterra:
  • Concert al Palau al desemebre del 2017
  • Concert al festival internacional d’arpes a Sentmenat al juliol 2017
  • Concierto a la Parròquia de Bellaterra
  • Presentació de la revsita Kids & Music a l'escola Marshall de Barcelona
  • Concert a l’esglèsia del Pi, Barcelona, Maig 2019, amb el programa “Touch teh sky” i amb l’orquestra i el cor participatiu del Musical

“Com si la bellesa de la veu de l’Arianna fos realment la veu d’una fada.” ( El 9 Nou, MMVV 2010, M. Rius)

Nascuda a Basilea (Suïssa) el 1972 en el sí d’una família de músics catalans, Arianna Savall Figueras inicia l’estudi de l’arpa clàssica amb Magdalena Barrera. El 1991 començà, paral·lelament, els seus estudis de cant amb Maria Dolors Aldea al conservatori de Terrassa, on finalitza els seus estudis de cant i arpa.

Del 1996 al 2001 torna a Suïssa per fer un “Aufbaustudium” de cant amb Kurt Widmer a la Schola Cantorum Basiliensis i alhora s’especialitza en les arpes històriques amb Heidrun Rosenzweig.

El 2002 fa el seu debut al Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb l’Orfeo de Claudio Monteverdi en el rol d’Eurídice sota la direcció del seu pare, Jordi Savall. Amb aquesta òpera actua en els Festivals i Òperes més prestigioses, com és Edimburg, Burdeus, Bremen, Viena, Milà, Madrid i Brussel·les.

Del 1997 al 2008 col·labora en nombrosos concerts i enregistraments amb Hespèrion XXI i amb el segell Alia Vox, amb el qual rep numerosos premis.

Paral·lelament col.labora i enregistra també amb altres grups com La Fenice, de Jean Tubery “Un Camino de Santiago”, Mala Punica “Helas Avril ” (ERATO), Ricercar Consort “Sopra la Rosa”, amb Rolf Lislevand “Alfabeto”, amb Pedro Estevan “El aroma del tiempo”, Il Desiderio “Jouissance vous donneray” i “Vergine Bella”, i “Klang der Staufer” amb Capella Antiqua Bambergensis, amb qui, juntament amb el seu company Petter Udland Johansen, inicien una intensa col.laboració.

Arianna Savall Figueras ha actuat per Europa, Escandinàvia, Estats Units, Sudamèrica, Austràlia, Japó, Xina, Nova Zelanda, Corea del Sud, Singapur, Turquia, Rússia, Canadà i Israel.

La seva passió per la música antiga i per la improvisació la porta a l’altre extrem, la música contemporània, on inicia una intensa col·laboració amb el compositor suís Conrad Steinmann sobre la música grega antiga reconstruïda i els poemes de Safo. Fruit d’aquest treball és el disc molt apreciat per la crítica “Melpomen” i “Sappho and her time” (HARMONIA MUNDI).

En el projecte de’n Rolf Lislevand “Nuove musiche” (ECM), Arianna Savall Figueras entra en col.laboració amb la prestigiosa discogràfica ECM, de’n Manfred Eicher,

i participa en els discos dedicats a la compositora estoniana Helena Tulve, amb el grup Vox Clamantis. I s’inicia en la música contemporànea, sota la direcció d’Arvo Pärt, Tonu Kaljuste, Jaan-Eik Tulve i Manel Valdivieso.

Els seus camins com a cantant i arpista es fusionen en el seu primer disc en solitari “Bella Terra” (Alia Vox, 2003) i “ Peiwoh” (Alia Vox 2009) on interpreta les seves composicions i actua en nombrosos Festivals.

Cantar acompanyant-se de l‘arpa és una tradició ancestral que l’Arianna Savall Figueras inicia amb un treball de recuperació a través de la música antiga i la nova creació musical, i sempre amb les arpes històriques. Al 2009, crea amb el seu company Petter Udland Johansen, el conjunt Hirundo Maris, especialitzat en la música antiga, del Medieval fins al Barroc i en la creació pròpia. El nucli creatiu és la música mediterránea i nòrdica, fruit de l’extens treball en conjunt, i com aquest ocell migratori, retroben camins de mar i música que han unit des de temps remots els països escandinaus amb la península ibèrica.

Amb Hirundo Maris actuen en nombrosos Festivals d’arpa, entre ells el Festival de Dinan (Bretagne), Seduced by harps (Bèlgica), El Festival d’Ostrava Ada Balová (Txèquia) inaugurant alguns d’ells com el Festival Internacional d’arpa a Sentmenat (Catalunya) on són invitats regularment, i Arp Sanati Dergi a Istanbul (Turquia).

Col.labora amb diferents arpistes entre ells, Myrdhin i Zil (Bretagne), Robin Huw Bowen (Gales) i Sirin Pancaroglu (Turquia).

Dóna nombrosos cursos, anant regularment a Àustria (Handenberg) i a França, i ensenya a l’escola de Música de Bellaterra ( El Musical).

Al 2012, surt el primer disc de Hirundo Maris, amb ECM, “ Chants du Sud et du Nord” molt elogiat i apreciat per la premsa internacional, i al 2014 el segon disc “ Vox Cosmica” amb Carpe Diem Records.

Classe d'arpa de l'Arianna Savall, Canon Pachelbel - El Musical -