Agressief gedrag bij kinderen
Hoe ga ik hiermee om?
Agressie??

Verschillende soorten agressie
Er zijn verschillende soorten van agressie. Zo is er emotionele chantage (iemand dreigt een einde aan zijn leven te maken als jij hem/haar niet helpt), frustratie agressie (iemand is boos omdat hij/zij niet direct geholpen wordt, bijvoorbeeld bij de Eerste Hulp) en doelgerichte agressie (iemand is het niet eens met zijn ontslag en slaat het bedrijf kort en klein). Laatste vorm van agressie fysieke agressie, bijvoorbeeld bij een overval of verkrachting.
Je handelen
Emotionele chantage: Deze vorm van chantage komt erg dichtbij, het speelt in op jouw zwakke kanten. Belangrijk is om de agressieve persoon waardering en ruimte te geven. Blijf vriendelijk en probeer de persoon niet van zijn actie te weerhouden door te zeggen het niet te doen. Geef hem/haar liever een aantal keuzeopties.
Frustratie agressie: bij deze vorm van agressie is het erg belangrijk dat je iemand zijn boosheid laat uiten. Je kunt er voor zorgen dat hij/zij zich begrepen voelt door te luisteren, vragen te stellen bij onduidelijkheden en eventueel een oplossing te bieden.
Doelgerichte agressie: bij doelgerichte agressie is het lastig om ondersteunend te blijven. Misschien krijg je wel een mes op je keel of dreigt iemand je in elkaar te slaan. Belangrijk is om rustig te blijven en grenzen te stellen. Zeg bijvoorbeeld dat je niet verder wilt praten als er een wapen op je gericht is. Houd altijd in je achterhoofd dat je eigen veiligheid voorop staat.
Fysieke agressie: Bij fysieke agressie bij een overval of een verkrachting is de manier van reageren anders. Bij een gewelddadige overval ben je beter af om zonder commentaar het geld uit de kassa te overhandigen. Bij een verkrachting ben je er echter meer bij gebaat als je je weerbaar opstelt. Hoe kwetsbaarder jij je opstelt, hoe machtiger de verkrachter zich voelt.
Amerikaanse psycholoog Leary
Beter is het om het patroon te doorbreken. Door bijvoorbeeld enigszins mee te gaan met de agressie, voelt de agressieve persoon zich begrepen. Daardoor zal hij meer voor rede vatbaar zijn. Erg belangrijk is het om beleefd te blijven, oogcontact te houden en de ander met respect te behandelen. Ga vooral niet de discussie aan. Dus niet: waarom ben je zo boos om..., maar liever: ik zie dat je boos bent om...
