Patienten Met Reuma

Hoe ga je eigenlijk om met patienten met reuma?

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte.

Erover Praten...

Door al de gevolgen van Reuma, kan een patient soms boos en verdrietig zijn. Veel patienten met Reuma komen in een verwerkingsproces. Sommige patienten zullen het moeilijk vinden om erover te praten. Het zal je misschien verbazen, maar toch zijn er patienten die het fijn vinden om erover te praten. Zo kun je soms iemand toch een opgelucht gevoel geven.

Wist je dat in Nederland bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening hebben?

Hoe ga je om met patienten met reuma?

Het is natuurlijk al duidelijk dat je als tandartsassistent(e) misschien niet zo met een reuma patient kan omgaan, als dat je met een normale patient omgaat. Ten eerste is het belangrijk om de vragen van de patienten altijd te beantwoorden. Ook is het belangrijk dat je aan de patient vraagt of hij/zij hulp nodig heeft, soms vinden patienten het namelijk moeilijk om zelf om je hulp te vragen. Ten slotte adviseren wij je om de patient zich op zijn gemak te laten voelen, zodat de patient open en eerlijk zijn gezondheid (zo nodig) met je kan bespreken.