MEER LUCHT, MEER LEVEN

MOND- EN KEELHOLTE UITZUIGEN

INLEIDING

HET UITZUIGEN VAN DE MOND OF KEELHOLTE

Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van steriele uitzuigkatheters voor eenmalig gebruik. Wanneer glijmiddelen worden gebruikt worden deze op de katheter gespoten (niet de katheter in het flesje dopen). Het doorspoelen van de uitzuigkatheter (om de katheter weer doorgankelijk te krijgen) gebeurt met steriel water uit een flesje voor eenmalig gebruik. Bij frequent uitzuigen kan als alternatief gebruik worden gemaakt van flesjes met een groter inhoud (25 ml). Deze mogen niet langer dan 8 uur worden gebruikt.

Tijdens het uitzuigen worden ter bescherming van de zorgverlener een (over) schort en niet- steriele handschoenen gedragen evenals een bril en een mondneusmasker. Met de hand die de zuigsonde vasthoudt mag niets anders worden aangeraakt. Het uitzuigen wordt bij voorkeur door 2 personen verricht. Een persoon kan de steriele sonde hanteren terwijl de andere de noodzakelijke handelingen verricht met de besmette tubes, canules etc. Wanneer het nodig is om het uitzuigen tijdens dezelfde procedure te herhalen wordt de uitzuigkatheter eerst doorgespoeld met steriel water. Het is niet nodig om een nieuwe zuigsonde te nemen.

Indien de cliënt een tube of een canule heeft wordt deze altijd eerst uitgezogen.

Een steriele werkwijze is geïndiceerd als de slijmvliezen van de luchtwegen beschadigd zijn bijvoorbeeld door brandwonden of plaatselijke bestraling. Uitzuigen is gecontraindiceerd bij mensen met neus en keelbloedingen.

Wanneer het slijm erg taai is kan voor het uitzuigen 1ml fysiologisch zout in de keel worden gedruppeld. Vloeistoffen voor het oplossen van slijm of het verlagen van de oppervlaktespanning zijn patiëntgebonden, steriel en worden bij voorkeur eenmalige verpakkingen gebruikt. Vloeistoffen uit een verpakking die meerdere malen worden gebruikt worden na maximaal 24 uur weggegooid. Datum en tijdstip van openen worden op de verpakking vermeld.

ONDERSTEUNING/BEGELEIDING

NELLIE KOOLEN

VOOR ADVIES EN ONDERSTEUNING KUNT U BELLEN

06-42525399

Big image