Nier insufficiëntie

Lisa Verhoef & Kimberly Wollaars

Algemene informatie

Nier insufficiëntie is een nier die onherstelbaar beschadigt is. Het komt vooral voor bij oudere honden en katten. De oorzaak is vaak niet meer te achterhalen omdat het door veel ziektes en virussen kan gebeuren. Vaak komt het door een infectie in de nieren of urinewegen. Het is een progressieve ziekte. Dat betekend dat het bergafwaarts loopt. Het dier zal niet meer beter worden.

Symptomen

De symptomen kunnen zijn:

- PU/PD veel drinken en plassen

- misselijkheid en braken

- minder eetlust

- bloedarmoede

- doffe vacht

- slechte conditie

Diagnose

De diagnose van nier insufficiëntie is makkelijk te stellen. Je kan een bloedonderzoek laten doen of een urineonderzoek. Als de Ureum en Fosfor zijn gestegen in het bloed kunnen we spreken van een nier insufficiëntie.

Behandeling

Het valt niet te genezen maar we kunnen wel een aantal dingen doen om de nieren minder snel te laten aftakelen. Zoals:

- hospitalisatie, ze nemen gedurende 5 dagen het dier op. het dier krijgt dan vloeistoftherapie, speciale voeding en medicatie.

- medicatie, antibioticatherapie, vitamine B en C supplementeren

- aangepaste voeding van Eukanuba

Prognose (vooruitzicht)

Het dier zal sterven aan te hoge Ureum en Creatinine concentraties in het bloed. Maar dat kan worden afgeremd (zie Behandeling).

Preventie

Als u een wat oudere hond heeft doet u er verstandig aan om u dier te laten onderzoeken op nier insufficiëntie bij de dierenarts. Verder kunt u letten op de voeding van uw dier. Het beste is Eukanuba Senior Plus. Dat bevat een lager eiwit gehalte wat goed is voor de wat oudere hond.