De ziekte van Parkinson

Joubrich en Emma

Wat is parkinson?

De ziekte van parkinson staat vooral bekend om het trillen van handen, die stoornissen in het bewegen ontstaan door celverlies in de substantia nigra. Oorzaken zijn erfelijkheid, vergiftiging, veroudering, infectie en in de meeste gevallen is het onbekend. De cellen van de substantia nigra hebben als taak dopamine te produceren. dopamine zorgt voor verbinding in de hersenen, bij parkinson wordt dit minder aangemaakt en deze cellen sterven langzaam af. Dopamine is een van de neurotransmitters. Daardoor kunnen zenuwen in dit hersengedeelte hun signalen niet naar andere zenuwen verzenden om bepaalde lichaamsbewegingen aan te sturen.


SYMPTOMEN


De ziekte van parkinson wordt gekenmerkt door stoornissen in het bewegen, zoals het beven van handen. Ook worden bewegingen trager en mensen krijgen een maskergelaat, ze krijgen een stijve lichaamshouding en een monotome stem. Veel mensen met parkinson ontwikkelen ook dementie. Deze mensen hebben ook moeite met plannen en ordenen, hebben last van geheugenproblemen, prikkelbaarheid, angstigheid en ongeremd gedrag. Andere verschijnselen zijn verminderde reuk, problemen met doorslapen, plasproblemen, lage bloeddruk. De klachten van Parkinson nemen toe met de tijd, op den duur kunnen matige tot ernstige functiebeperkingen ontstaan.


BEHANDELING


Er bestaat nog geen behandeling waarvan bewezen is dat ze de ziekte afremt of stopt. Parkinson is dus nooit te stoppen maar er zijn wel medicijnen om de ziekte te onderdrukken. Door het celverlies in de hersenen ontstaat er een tekort aan dopamine. De medicijnen kunnen dit tekort tijdelijk opvangen. 1 van deze medicijnen is levodopa, dit medicijn wordt omgezet in het centraal zenuwstelsel als dopamine, maar ook buiten het centraal zenuwstelsel waardoor bijwerkingen ontstaan, zoals onwillekeurige bewegingen, depressiviteit, misselijkheid, halucinaties. Als medicatie niet meer helpt of teveel bijwerkingen veroorzaakt kan hersenstimulatie overwogen worden. Deze onderdrukt verschijnselen via elektrische pulsjes.