Toekomstig beroep: Verpleegkundige

Waarom dit beroep? + wat leuke informatie!

Waarom het beroep Verpleegkundige?

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het werken in een ziekenhuis en alle spannende dingen die daarbij komen kijken. Ik kijk al sinds ik een klein meisje was naar ziekenhuisprogramma's, zoals Trauma Centrum en raakte hierdoor geïnspireerd en nieuwsgierig.


Sinds ik op het Friese Poort zit, is mijn mening hierin alleen maar versterkt en ga ik na dit schooljaar ook de opleiding MBO Verpleegkunde niv. 4 doen. Deze opleiding volg ik dan nog 3 jaar. Hopelijk kan ik daarna aan het werk in het ziekenhuis en mensen helpen hun gezondheid te verbeteren!

Informatie over het beroep als Verpleegkundige

Als verpleegkundige heb je een boel verschillende taken waarover ik nu iets ga vertellen.

Je helpt de cliënt met de dagelijkse verzorging. Dit betekent wassen, aan- en uitkleden, ervoor zorgen dat er voeding en vocht is, of dit zo nodig toedienen. Ook help je bij de algehele lichaamsverzorging of onderdelen daarvan.


Het verrichten van verpleegtechnische handelingen behoort ook tot 1 van de taken als verpleegkundige. Dit bestaat uit werkzaamheden zoals het verstrekken van medicijnen, het geven van injecties, verzorgen van wonden en stoma’s, katheters inbrengen en verzorgen, infusen aanleggen etc.


Ook ben je als verpleegkundige verantwoordelijk voor de uitvoering van het behandelplan in overleg met andere disciplines.


Je werkt samen met arts(-en) en andere zorgverleners (zoals verzorgenden, voedingsassistenten, diëtisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, activiteitenbegeleiders enz.) , vrijwilligers en pastoraal medewerkers (geestelijke gezondheidszorg).


Je leert als verpleegkundige de patiënt te observeren, hierna de situatie te evalueren en deze vervolgens te rapporteren.


Je geeft als verpleegkundige ook inlichtingen. Hieronder wordt verstaan het verhelderen van zaken die niet duidelijk zijn.


Ook begeleidt je cliënten in verschillende situaties en vang je ze zo nodig op.

Verpleegkundige Niveau 4 - Loop een Dagje mee