Longontsteking

pneumonie

Wat is longontsteking?

Een longontsteking is een ontstekingsreactie in een of beide longen.


Bij een longontsteking is sprake van een infectie van de longblaasjes en/ of de kleinere luchtwegen. Als beide longen zijn ontstoken, dan noem je dat ook wel een dubbele longontsteking of bilaterale longontsteking.

Oorzaak van longontsteking

Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus, een bacterie of een ander micro-organisme. Een micro- organisme kan ook in je longen komen via het bloed of via de mond-keelholte bijv. bij verslikken. Na een griep zijn de longen verzwakt en extra vatbaar voor ontstekingen

Symptomen

Symptomen kunnen erg verschillen, afhankelijk van de mate waarin de longontsteking zich heeft uitgebreid en afhankelijk van de verwekkers. Je kan je niet lekker voelen en griep en koorts krijgen en verder gebrek aan eetlust hebben. Het meest voorkomende symptoom bij longontsteking is hoesten met slijm. Andere symptomen zijn pijn op de borst, kortademigheid en rillingen.

Behandeling

Een lichte longontsteking kan thuis behandeld worden en afhankelijk van de oorzaak word er medicatie voorgeschreven. de koorts en de pijn op de borst kunnen door pijnstillers verminderd worden. Als je last hebt van ernstige longontsteking, dan word de patiënt in het ziekenhuis opgenomen en worden er medicijnen via het infuus gegeven. In het ziekenhuis fysiotherapie toegepast om de ademhaling en het ophoesten van slijm te stimuleren.