Broederband

boek 2: De indringers

Big image

Inleiding

Beste lezers

Op deze website vind u een recensie van het boek "Broederband, boek 2, De indringers" van John Flanagan. Ik hoop dat jullie ervan gaan genieten.

Veel leesplezier!

Algemene informatie

Titel: Broederband, boek 2: De indringers

Schrijver: John Flanagan

Uitgever: Gottmer

Oorspronkelijke taal: Engels

Oorspronkelijk titel: Brotherband, Book Two: The Invaders

Aantal pagina's: 439

Genre: Historisch, fictie

De schrijver: John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is geboren op 22 mei 1944 in Sydney, Australië.


Hij werkte jarenlang in de reclamewereld en als coauteur van het televisieprogramma "Hey Dad".


Hij was een van de productiefste schrijvers van televisieprogramma's in Australië.


Flanagan schreef zijn eerste boek "De Grijze Jager" om zijn twaalfjarige zoon aan het lezen te krijgen. Het boek bestond oorspronkelijk uit 20 aparte, kleine delen, die hij achteraf samenvoegde tot 1 geheel. En niet enkel zijn zoon is er door beginnen lezen, ikzelf ook! Hij wilde zijn zoon laten zien dat lezen leuk is en dat helden niet altijd groot en sterk hoeven te zijn.


Hij is getrouwd, heeft 3 kinderen (2 dochters en een zoon) en is inmiddels opa.

Personages uit het boek "Broederband, boek 2"

1. Skandiers

De Reigers:

Hal: Het hoofdpersonage van het verhaal, een zeer slim kereltje met goede ideeën en uitvindingen (die soms wel eens mislukken). Hij is de skirl (kapitein) van het schip "De Reiger" dat hij zelf heeft gebouwd.

Stig: De beste vriend van Hal en 1ste stuurman van De Reiger.Hij heeft een opvliegend karakter maar hij kan het goed onder controle houden.

Ulf en Wulf: Een tweeling die je onmogelijk kan herkennen. Op de Reiger bedienen zij de schoten, om het zeil strakker en losser te zetten. De 2 broertjes hebben wel een mindere kant: Ze maken echt om alles ruzie. Enkel Hal kan ze laten ophouden met ruziën.

Edvin: Edvin is de rustigste van alle Reigers en hij kan een beetje van alles. Aan boord van de Reiger staat hij op uitkijk.

Stefan: Stefan hijst samen met Jesper de zeilen van het schip. Hal heeft een revolutionair systeem uitgevonden met 2 zeilen, die Stefan en Jesper samen bedienen. Over het schip later nog een beetje meer uitleg.

Jesper: Hij is een geboren dief. Hij doet niets liever dan andermans zakken rollen, maar hij geeft altijd alles terug. Deze eigenschap kan soms in het voordeel werken, maar soms juist niet...

Ingvar: Ingvar is oersterk en heel groot. Een reus, zou je hem kunnen noemen. Maar er is een (maar niet onbelangrijk) minpuntje aan hem: hij is zo goed als blind. Hierdoor is hij heel onhandig en lomp, maar ondanks dat is hij zijn gewicht in goud waard als het om kracht gaat. Hij is het meest trouwe bemanningslid van Hal en hij staat altijd klaar om een vervelend klusje op te knappen.

Thorn: Thorn is het enige volwassen bemanningslid van de Reigers. Hij is zelf al redelijk oud. Ondanks dat hij zijn rechterhand in een storm is kwijtgeraakt, is hij de beste strijder van heel Skandia. Hij was namelijk 3 jaar achter elkaar maktig (ieder jaar word er een wedstrijd gehouden, en degene die het beste presteert op verschillende disciplines, wint en wordt voor 1 jaar maktig. Het is heel uitzonderlijk dat zo'n wedstrijd meerdere keren word gewonnen door dezelfde persoon)

Andere Skandiers:

Svengal: hij is de Skirl van een ander schip, "De Wolfswind". Hij en zijn bemanningsleden spelen een belangrijke rol in dit verhaal.

Erak: een sterke en grote man. Hij is de Oberjarl (soort president die democratisch verkozen word) van Skandia.

2. Piraten:

Zavac: De gezworen vijand van de Reigers. Zavac en zijn bemanningsleden hebben de belangrijkste schat van Skandia gestolen, en de Reigers pakken dit zeer persoonlijk op, want zij stonden immers op wacht. De Reigers achtervolgen hem al de hele tijd.

3. Ander personages:

Limatianen:

Barat: Een zeer opvliegende man van in de 20. Hij is de leider van een groepje gevluchte Limatianen, die zijn gevlucht toen hun stad werd ingenomen door de piraat Zavac. Alles is nu nog een beetje ingewikkeld, maar als je de korte inhoud van het boek leest word alles wel duidelijk.

Lydia : Een vriendelijk meisje die niet op haar mond gevallen is. Ze kan zeer goed overweg met haar atlatl (dat is een soort wapen, waarmee je pijlen van ongeveer 40cm zeer ver kan weg slingeren) en is zeer goed in spoorzoeken en jagen.

Nu wat extra info over het schip "De Reiger"

Het schip: "De Reiger"

" De Reiger" zit zeer goed ineen.

Hij is ontworpen door Hal, die een zeer revolutionaire zeilen uitvind. Het schip heeft 2 driehoekige zeilen die evenwijdig langs de rang van het schip lopen. (zie foto) Als de wind van stuurboord (rechts van het schip) komt, word het bakboordzeil gehesen en andersom. Door dit systeem kan het schip op volle snelheid varen als de wind niet van achteren komt.


Hal heeft ook een wapen op zijn schip gemonteerd: de morzel. Dat is een gigantische kruisboog dat op een draaibaar platvorm is geplaatst op de boeg van het schip. Hal kan met die kruisboog enorme pijlen afschieten en zo enorme schade aanrichten aan andere schepen en gebouwen. De Morzel levert zeker een cruciale rol op tijdens het gevecht om de stad Limat.


Hij heeft ook een vin gemonteerd op De Reiger. Deze kan hij door de bodem van het schip laten zakken en zo de weerstand verbeteren waardoor het schip sneller kan varen. Het schip maakt namelijk veel slagzij als de zeilen gereefd zijn en dit verminderd door de vin. De vin kan ook uit de bodem worden gehaald. Hal heeft er op een zeer slimme manier voor gezorgd dat het schip toch niet zinkt.


Een heel ingenieus gebouwd schip dus!

Korte inhoud van het verhaal

In boek 1 lees je dat de piraat Zavac de belangrijkste schat van Skandia steelt: de Andomal.

In boek 2 zetten Hal en de Reigers de achtervolging in.

Als ze na enkele dagen in een zware storm verzeild geraken, moeten ze aan wal gaan en een kamp opslaan. Ze schuilen in een kleine baai, dat Hal "schuilbaai" noemt. In schuilbaai verbetert Hal zijn schip. De Reiger krijgt zijn vin en de Morzel.

Als de storm eindelijk gaat liggen, moeten de reigers eerst voorraad inslaan. Ze varen naar het kleine havenstadje Skegall waar ze alles vinden dat ze nodig hebben, maar op de terugweg komen ze een klein roeibootje tegen. Daarin zit Lydia, die gevlucht is omdat de stad Limat waarin ze woont veroverd is door piraten die het gemunt hebben op de grote smaragdmijn die in de stad ligt. Hal en de Reigers beslissen meteen om naar de stad Limat te varen.


Daar stuiten ze op een klein groepje garnizoenssoldaten onder leiding van Barat van de stad Limat, die zijn kunnen vluchten toen de piraten binnenvielen. Hal gaat op onderzoek en al snel blijkt dat de piraten die de stad binnenvielen Zavac en zijn bemanning zijn. Als de Reigers terug naar schuilbaai varen om extra proviand en tenten te halen, zien ze een bekend schip liggen: de Wolfswind, het schip van Svengal. Eerst denken de Reigers dat Svengal ze terug komt halen, omdat de Reigers tegen de wil van Erak, de oberjarl, vertrokken is. Maar het blijkt dat Svengal komt helpen. Met de 30 bemanningsleden van de Wolfwind, de 9 reigers, de 38 garnizoenssoldaten en een slimme tactiek van Hal slagen ze er in om Limat te heroveren. Wat in het begin zeer moeilijk leek, aangezien de piraten op een goed versterkte positie zaten.


Zavac is er wel in geslaagd om te ontsnappen doordat hij de Wolfswind heeft geramd en Hal en de Reigers hen zijn gaan redden.Hal en de Reigers zetten daarna meteen de achtervolging in, maar dit met een extra bemanningslid: Lydia.


Zo, dit was de korte inhoud van het boek. Dit heeft al heel wat duidelijk gemaakt hé?

Mijn persoonlijke mening

Ik vond het een zeer aangenaam boek om te lezen. Ook zeer grappig.


Het was een spannend boek, vooral het deel waar De Reigers, de Limatianen en de bemanning van de Wolfswind de stad Limat heroveren.


Het is zeer mooi hoe John Flanagan de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en de personages bespreekt. Het is ook leuk dat ieder personage zijn eigen specifieke karakter heeft waardoor het verhaal veel grappiger word. Sommige situaties werken echt op de lachspieren, die je meer dan eens gebruikt tijdens het lezen van dit boek.


John Flanagan beschrijft zeer mooi hoe De Reiger er uit ziet en hij benoemt alle delen van het schip met de "echte scheepstermen", wat ook zeer aangenaam is om te lezen. Daardoor is het gemakkelijker om je in te beelden hoe het schip er uitziet.


Ik kon me echt goed inleven in het verhaal. Het leek wel of ik zelf deel uitmaakte van de bemanning van de Reiger.


Zeker een aanrader voor wie graag grappige, spannende, historische verhalen leest.

Echt een fan-tas-tisch boek!

Dit zijn de boeken die John Flanagan schreef

Broederband (zonder deel 2)

De Grijze Jager

Jesse Parker Mysteries (deze boeken zijn tot nu toe enkel in het Engels uitgebracht)

Slot

Zo, dit was het dan. Hier rond ik mijn boekrecensie af.

Ik hoop dat jullie het aangenaam vonden.


Bedankt voor het lezen. Dag!

Kasper Buyens.

Ziehier de officiële Broederband trailer!

Er zijn geruchten dat er een film gaat komen van Broederband, boek 1, De outsiders en van De Grijze Jager, boek 1, De ruïnes van Gorlan!

Van de Grijze Jager is er nog geen trailer vrijgegeven.

Trailer Broederband