RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS

PER A MESTRES i PROFESSIONALS DE L'EDUCACIÓ - 2022/23

DIRIGIT A:

Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.

DESCRIPCIÓ:

Un any més us presentem un NOU curs de "Recursos didàctics musicals per l'aula" amb l'objectiu proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear els seus propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Sessions on coneixeràs a diferents professionals i maneres de fer.

Totes les sessions tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment, amb una mirada àmplia i oberta a les diferents arts. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda.

El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:


DATES PER AL CURS 2022-23:

 • 22 D'OCTUBRE
 • 19 DE NOVEMBRE
 • 17 DE DESEMBRE
 • 21 DE GENER
 • 18 DE FEBRER
 • 18 DE MARÇ
 • 22 D'ABRIL


HORARIS:

Cada dia es fan dos sessions diferents, la primera de 9:30 a 11:30 i la segona de 12:00 a 14:00h.


FORMATS DEL CURS (TU TRIES!):

-Presencial a El Musical de Bellaterra

-En línia a través del campus virtual d'El Musical


IDIOMA DEL CURS: català/castellà (segons inscripcions)


MATERIALS DEL CURS:

Tots els inscrits al curs (ja sigui en presencial o online) tindran accés als materials de la sessió a través del Campus Virtual d'El Musical.

Els materials derivats de cada sessió és penjaran al campus durant la seguent setmana al curs.

SESSIONS:

 • 22 D'OCTUBRE

9:30-11:30h

Sessió 1: Moviment a través dels camps de colors

Professora: Meritxell Balada

A través del moviment, ens endinsarem en la fascinant figura de la pintora expressionista abstracta Helen Frankenthaler, una artista que va trencar barreres en el món de l’art. Una de les seves màximes era: “no hi ha regles. Així és com neix l’art, com succeeix el progres”. Aprendrem recursos per treballar a classe amb les seves obres des del moviment

Edat d’aplicació: primària i secundària


12:00-14:00h

Sessió 2: Rawala i els 4 elements

Professora: Marta Canellas

Coneixerem la història de la Rawala, una nena que creix a la selva amazònica i aprèn a escoltar i a cantar les cançons de cada element en un viatge ple d'aventures. Cançons, danses i activitats de percepció per connectar amb cada element i reflexionar sobre la nostra relació amb el planeta terra.

Edat d’aplicació: infantil (5 anys) i primària



 • 19 DE NOVEMBRE

9:30-11:30h

Sessió 3: “Fes-los sonar!” Processos creatius des de la perspectiva de l’Orff-Schulwerk.

Professora: Mireia Aguiar

Sessió de formació pràctica on descobrirem eines bàsiques i senzilles per desenvolupar la creativitat, la cooperació i el gaudi de fer música amb els infants i donar un sentit global a les sessions de grup. Centrats en les idees de l’Orff-Schulwerk, el curs girarà al voltant de la veu, el moviment, l'expressió i la creació, i reflexionarem sobre les diferents estratègies per donar un sentit unitari a les sessions de grup.

Edat d’aplicació: primària i secundària


12:00-14:00h

Sessió 4: Jocs musicals

Professor: Estevao Marques

Aquest taller és una trobada especialment pensada per a professors, pares i mares i qualsevol persona que cregui en el valor educatiu dels jocs musicals. Partint de la gran riquesa del folklore tradicional, el mantindrem viu recreant-lo de forma creativa a classe. Cada cançó crea un escenari atractiu per a diferents activitats grupals, ple de conceptes educatius que els infants assimilen fàcilment. Aquestes activitats inclouen instruments tradicionals, percussió corporal, culleres, cubs, pilotes i moltes altres formes alternatives de fer música.

Edat d’aplicació: infantil i primària.



 • 17 DE DESEMBRE

9:30-11:30h

Sessió 5: Des dels meus sentits

Professora: Marta Canellas

Coneixerem un repertori de cançons i activitats de música i moviment relacionades amb cada un dels nostres sentits. Per gaudir del gust, el tacte, l’oïda i l’olfacte posant-hi música!

Àmbit d’aplicació: primària.


12:00-14:00h

Sessió 6: Música a casa

Professora: Eugènia Arús

Presentarem un repertori de músiques que permetin experimentar i viure diferentes conceptes musicals des d’un punt de vista intuïtiu, amb gran cura de fer-ho de manera orgànica, estètica i cuidada. És un taller per a jugar a partir d'unes músiques i està pensat per a donar eines i propostes lúdiques a través de la música als professors, pares i mares i qualsevol persona que cregui en el valor educatiu dels jocs musicals.

Àmbit d’aplicació: infantil i primària



 • 21 DE GENER

9:30-11:30h

Sessió 7: Mirar la música

Professor: Jordi Palet

Quan creem un espectacle amb els nostres alumnes, l'escenografia, l'atrezzo i la il·luminació formen també part de l'experiència estètica. En aquest taller entrarem en el món imaginatiu d'un artista del teatre visual per alimentar-nos d'idees i possibilitats de fer que també la música i el moviment passin pel sentit de la vista.


12:00-14:00h

Sessió 8: Mètode SSM: Coreografies per a l’aula i didàctica del ritme

Professor: Santi Serratosa

A través del Mètode SSM treballarem diferents tècniques de composició i creació, així com estratègies per adaptar-ho a les diferents edats, als diferents nivells d'aprenentatge i característiques dels grups. Aquesta metodologia permet aprofundir en tots els aspectes importants i transversals dels processos d'aprenentatge i de la didàctica de la música.

Àmbit d’aplicació: primaria i secundària



 • 18 DE FEBRER

9:30-11:30h

Sessió 9: ESCOLTAR L’ART I MIRAR LA MÚSICA

Professor: Miquel del Pozo i Meritxell Balada

L'arquitecte i divulgador d'art Miquel del Pozo, amb la seva mirada transversal, ens oferirà una conferència singular on música i pintura dialogaran entre sí.

Ens preguntarem com ens ajuda una cançó de Johnny Cash a mirar una pintura de Caravaggio o per què hauríem d'escoltar l'Hallelujah de Leonard Cohen quan mirem l'art de Rembrandt. Quina relació hi ha entre Pau Donés i Vincent Van Gogh?
Intentarem escoltar la pintura i mirar la música amb l'esperança que una il·lumini l'altra. Després de la conferència en viurem una aplicació pràctica a càrrec de Meritxell Balada.

Edat d’aplicació: primària i secundària.


12:00-14:00h

Sessió 10: Cançons dels animalets del bosc

Professora: Gemma Baños

Presentarem activitats per realitzar amb el repertori del cançoner “Cançons dels animalets del bosc”. Alhora, com a novetat, les cançons estan acompanyades d’arranjaments per instruments de placa que poden servir perquè s’acompanyi l’educadora o també per treballar amb els infants en els primers cursos de primària.

Àmbit d’aplicació: infantil i primer cicle de primària



 • 18 DE MARÇ

9:30-11:30h

Sessió 11: MÚSICA DE HAIKÚ

Professora: Ruth Schneidewind

Ens inspirarem amb els textos, les imatges i la sonoritat d’aquestes petites joies poétiques japoneses com a estímul per a crear les pròpies peces musicals.

Edat d’aplicació: primària i secundària.


12:00-14:00h

Sessió 12: MÚSICA DE PAPER

Professora: Ruth Schneidewind

La imaginació sonora és a tot arreu, no hi fa res si no tenim instruments convencionals! En aquest taller, explorarem les infinites possibilitats sonores dels papers per tal de crear les nostres pròpies improvisacions i composicions.

Edat d’aplicació: primària i secundària.



 • 22 D'ABRIL

9:30-11:30h

Sessió 13: Cançoners populars: bressol d’idees

Professora: Aina Plans

En aquest taller partirem del repertori tradicional de diferents cultures per inspirar nous recursos creatius a les classes de música amb nadons de fins a 3 anys. La cultura ens apropa a les arrels, a la comunitat i a la tradició i el cançoner popular és un material ric que permet ser mirat des de diferents perspectives.

Edat d’aplicació: escola bressol i infantil


12:00-14:00h

Sessió 14: Formes i formes!

Professora: Aina Plans

El treball a l'aula de les formes musicals és un repte abstracte per als alumnes. A través del moviment i una mirada multidisciplinar, les vivenciarem i agafarem recursos per fer-les més tangibles i inspiradores.

Edat d’aplicació: primària i secundària.

PROFESSORAT: (En construcció!)

Marta Canellas - Té estudis de Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena amb les especialitats de violoncel i pedagogia especial i terapèutica. També cursà el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA); actualment forma part de l’equip docent del màster. A part, és llicenciada en Filologia Catalana per la UAB. Fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils (L’Elefantet curiós, Aquest nen està a la Lluna!, Rhapsody in Blue) i materials didàctics per a mestres (Anem a la Selva, El Trencanous i Viatge a l’Espai), tots ells editats per Bellaterra Música Edicions.En el camp artístic, ha participat com a creadora i intèrpret diversos espectacles de poesia, performance i dansa, com per exemple En Vermell, De Viva Carn, La bailarina en el huracán, Els colors del vi, etc. Formà part del grup musical Abrília, liderat per Jordi Ribot i de la Oficina Viena Orchestra, liderada per Alegre Correa i actuà com a duet amb el cantautor britànic Mike Kneafsey. També ha estat membre d’orquestres de música clàssica a Catalunya i al Regne Unit. Actualment treballa en la creació i composició musical d’espectacles musicals infantils per al Teatre Kursaal de Manresa i és membre de la Big Band de Santi Serratosa.

Eugènia Arús - Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la seva tasca com a músic, participant en diferents produccions, amb la investigació i publicació d'articles i material didàctic destinat a la posada en pràctica de l'educació musical en moviment. Ha estat convidada, en països com França, Itàlia, Finlàndia, E.E.U.U. L'Argentina o Anglaterra, com a intèrpret o ponent. Col·labora des de l'any 2005 amb la Fundació Barenboim-Said en el projecte EMI i dirigeix el Títol d'expert en Música, Creativitat i Moviment de la Universitat Ramon LLull-El Musical (Bellaterra). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament /aprenentatge musical en moviment.

Jordi Palet

Sempre m'ha agradat barrejar imates i paraules. Potser per això, vaig estudiar

Belles Arts (UB, 1996) i Dramatúrgia i direcció (IT, 2002). Potser per això, a

les meves primeres feines vaig compaginar la narració oral amb els objectes

(1996-2008)... i potser per això -segur- vaig començar a participar en la creació

d'espectacles relacionats amb els titelles i el teatre visual (amb les companyies

Acelobert, La cònica/Lacònica, Tantàgora,...).

El 2002, juntament amb Pep i Jordi Farrés, vam fundar Farrés brothers i cia,

amb qui he creat 12 espectacles. A banda del meu rol a la companyia, també

escric textos per a d'altres (Tian Gombau / L'home dibuixat, Teatre al Detall,

La Bleda, Disset Teatre, Companyia B, etc). Els meus espectacles han

guanyat alguns premis, i se n'han fet moltes, moltes representacions (d'alguns,

més de 400).

El 2020, tot i ser tan mal any, vaig guanyar el PREMI ASSITEJ 2020

(Assotiation Internationale pour l’Enfance et la Jeunesse) al millor AUTORIA

per a públic infantil amb el text DE SUCRE. És la meva primera obra de teatre

publicada, tot i que anteriorment havia publicat tres llibres de contes. I el mateix

any vaig guanyar el PREMI MAX 2020 per l’espectacle Sabates noves, amb

en Tian Gombau/L’home dibuixat, l’espectacle meu que -juntament amb

TRIPULA de Farrés brothers i cia- ha voltat més per tot el món.

Des del 2012 combino la feina de director i dramaturg amb la docència: faig

classes a l'Institut del Teatre, en vàries assignatures relacionades amb els

titelles i el teatre visual.

I anar fent.

Santi Serratosa - Graduat en música moderna pel Conservatori del Liceu. Va continuar els seus estudis superiors com a bateria al Drummers Collective de Nova York, l’any 2001. Màster en Musicoteràpia per l’UPF. És professor col·laborador del Màster de Musicoteràpia de la UB i formador en els cursos de formació continuada de la UVic. Combina la seva tasca com a músic (Asstrio, Gossos) amb la musicoteràpia i la percussió corporal, disciplina amb la qual dirigeix la SSM BigHand.

Aina Plans - Grau Superior de Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universität der Künste, Bachelor de Rítmica Dalcroze I estudis d’Arquitectura Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment resideix a Berlín, on imparteix classes de música i moviment per a nadons i infants a diferents centres de la ciutat de Berlín, així com classes de piano. Compagina l’activitat musical amb la seva passió per les arts visuals i la fotografia, que treballa de manera autodidacta

PREU (PRESENCIAL O EN LÍNIA):

Cada 1 sessió: 30 Euros


Preus especials a partir de 8 sessions:
8 sessions (20h = 16h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 210 Euros

9 sessions (22h = 18h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 225 Euros

10 sessions (24h = 20h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 240 Euros

11 sessions (28h = 22h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 253 Euros

12 sessions (30h = 24h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 260 Euros

13 sessions (34h = 26h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 265 Euros

14 sessions (36h = 28h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 280 Euros


-Curs en línia en tràmit de Reconeixement per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més ( i tens usuari XTEC).

-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses

-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.



*Il.lustració fondo: Helen Frankenthaler


Cursos impartits a:

El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música

c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat