RECURSOS DIDÀCTICS MUSICALS
FORMACIÓ RECONEGUDA PEL DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT - 2022/23
DIRIGIT A:
Tots aquells professionals del món de l'educació general i de l'educació artística en particular (mestres d'Ed. Infantil, Primària i Secundària, mestres de música, músics, ballarins, professionals de les arts escèniques, moviment, teatre, psicòlegs, pedagogs o treballadors socials) que vulguin conèixer i desenvolupar processos creatius per a l'aprenentatge de la música i les arts escèniques.
DESCRIPCIÓ:
Un any més us presentem un NOU curs de "Recursos didàctics musicals per l'aula" amb l'objectiu proporcionar un repertori de recursos i procediments que obrin la curiositat del mestre/a i l'inspirin per crear-ne de propis. Són sessions per aprofundir en les diferents estratègies didàctiques i la seva aplicació. Sessions on coneixeràs diferents professionals i maneres de fer.
Totes les sessions tenen com a focus principal el desenvolupament de la creativitat i l'aprenentatge musical mitjançant la música i el moviment, amb una mirada àmplia i oberta a les diferents arts. Les classes són bàsicament pràctiques amb fonamentació teòrica. Durant aquestes es proporcionarà el material treballat amb el propòsit de fixar i ampliar la informació rebuda.
El curs consta de catorze sessions independents de dues hores, cadascuna de les quals tractarà un tema i una etapa educativa:
DATES PER AL CURS 2022-23:
- 22 D'OCTUBRE
- 19 DE NOVEMBRE
- 17 DE DESEMBRE
- 21 DE GENER
- 18 DE FEBRER
- 18 DE MARÇ
- 22 D'ABRIL
Cada dia es fan dues sessions diferents, la primera de 9:30 a 11:30 i la segona de 12:00 a 14:00h.
FORMATS DEL CURS (TU TRIES!):
-Presencial a El Musical de Bellaterra
-En línia a través del campus virtual d'El Musical
IDIOMA DEL CURS: català/castellà (segons inscripcions)
MATERIALS DEL CURS:
Tots els inscrits al curs (ja sigui en presencial o online) tindran accés als materials de la sessió a través del Campus Virtual d'El Musical.
Els materials derivats de cada sessió és penjaran al campus durant la setmana posterior al curs.
SESSIONS:
- 22 D'OCTUBRE
9:30-11:30h
Sessió 1: Moviment a través dels camps de colors - TANCAT FORMAT PRESENCIALProfessora: Meritxell Balada
A través del moviment, ens endinsarem en la fascinant figura de la pintora expressionista abstracta Helen Frankenthaler, una artista que va trencar barreres en el món de l’art. Una de les seves màximes era: “no hi ha regles. Així és com neix l’art, com succeeix el progres”. Aprendrem recursos per treballar a classe amb les seves obres des del moviment
Edat d’aplicació: primària i secundària
12:00-14:00h
Sessió 2: Rawala i els 4 elements - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Coneixerem la història de la Rawala, una nena que creix a la selva amazònica i aprèn a escoltar i a cantar les cançons de cada element en un viatge ple d'aventures. Cançons, danses i activitats de percepció per connectar amb cada element i reflexionar sobre la nostra relació amb el planeta terra.
Edat d’aplicació: infantil (5 anys) i primària
- 19 DE NOVEMBRE
9:30-11:30h
Sessió 3: “Fes-los sonar!” Processos creatius des de la perspectiva de l’Orff-Schulwerk. - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Mireia Aguiar
Sessió de formació pràctica on descobrirem eines bàsiques i senzilles per desenvolupar la creativitat, la cooperació i el gaudi de fer música amb els infants i donar un sentit global a les sessions de grup. Centrats en les idees de l’Orff-Schulwerk, el curs girarà al voltant de la veu, el moviment, l'expressió i la creació, i reflexionarem sobre les diferents estratègies per donar un sentit unitari a les sessions de grup.
Edat d’aplicació: primària i secundària
12:00-14:00h
Sessió 4: Jocs musicals - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professor: Estevao Marques
Aquest taller és una trobada especialment pensada per a professors, pares i mares i qualsevol persona que cregui en el valor educatiu dels jocs musicals. Partint de la gran riquesa del folklore tradicional, el mantindrem viu recreant-lo de forma creativa a classe. Cada cançó crea un escenari atractiu per a diferents activitats grupals, ple de conceptes educatius que els infants assimilen fàcilment. Aquestes activitats inclouen instruments tradicionals, percussió corporal, culleres, cubs, pilotes i moltes altres formes alternatives de fer música.
Edat d’aplicació: infantil i primària.
9:30-11:30h
Sessió 5: Des dels meus sentits - NOU MATERIAL (NOVES CANÇONS!!!) - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Marta Canellas
Coneixerem un repertori de cançons i activitats de música i moviment relacionades amb cada un dels nostres sentits. Per gaudir del gust, el tacte, l’oïda i l’olfacte posant-hi música!
Àmbit d’aplicació: primària.
12:00-14:00h
Sessió 6: Música a casa - NOU MATERIAL (NOVES MÚSIQUES FINS A 5 ANYS) - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Eugènia Arús
Presentarem un repertori de músiques que permetin experimentar i viure diferentes conceptes musicals des d’un punt de vista intuïtiu, amb gran cura de fer-ho de manera orgànica, estètica i cuidada. És un taller per a jugar a partir d'unes músiques i està pensat per a donar eines i propostes lúdiques a través de la música als professors, pares i mares i qualsevol persona que cregui en el valor educatiu dels jocs musicals.
Àmbit d’aplicació: infantil i primària
- 21 DE GENER
9:30-11:30h
Sessió 7: Mirar la música - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professor: Jordi Palet
Quan creem un espectacle amb els nostres alumnes, l'escenografia, l'atrezzo i la il·luminació formen també part de l'experiència estètica. En aquest taller entrarem en el món imaginatiu d'un artista del teatre visual per alimentar-nos d'idees i possibilitats de fer que també la música i el moviment passin pel sentit de la vista.
12:00-14:00h
Sessió 8: Mètode SSM: Coreografies per a l’aula i didàctica del ritme - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professor: Santi Serratosa
A través del Mètode SSM treballarem diferents tècniques de composició i creació, així com estratègies per adaptar-ho a les diferents edats, als diferents nivells d'aprenentatge i característiques dels grups. Aquesta metodologia permet aprofundir en tots els aspectes importants i transversals dels processos d'aprenentatge i de la didàctica de la música.
Àmbit d’aplicació: primaria i secundària
- 18 DE FEBRER
9:30-11:30h
Sessió 9: ESCOLTAR L’ART I MIRAR LA MÚSICA - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professor: Miquel del Pozo i Meritxell Balada
L'arquitecte i divulgador d'art Miquel del Pozo, amb la seva mirada transversal, ens oferirà una conferència singular on música i pintura dialogaran entre sí.
Ens preguntarem com ens ajuda una cançó de Johnny Cash a mirar una pintura de Caravaggio o per què hauríem d'escoltar l'Hallelujah de Leonard Cohen quan mirem l'art de Rembrandt. Quina relació hi ha entre Pau Donés i Vincent Van Gogh?
Intentarem escoltar la pintura i mirar la música amb l'esperança que una il·lumini l'altra. Després de la conferència en viurem una aplicació pràctica a càrrec de Meritxell Balada.
Edat d’aplicació: proposta especial estudiants i professors de secundària, batxillerat, arts escèniques, musicologia, història de l'art, conservatori de música i/o dansa i totes aquelles persones interessades.
12:00-14:00h
Sessió 10: Cançons dels animalets del bosc - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Gemma Baños
Presentarem activitats per realitzar amb el repertori del cançoner “Cançons dels animalets del bosc”. Alhora, com a novetat, les cançons estan acompanyades d’arranjaments per instruments Orff (de placa i altres) que poden servir perquè s’acompanyi l’educadora o també per treballar amb els infants en els primers cursos de primària.
Àmbit d’aplicació: infantil i primer cicle de primària
- 18 DE MARÇ
9:30-11:30h
Sessió 11: MÚSICA DE HAIKÚ - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Ruth Schneidewind
Ens inspirarem amb els textos, les imatges i la sonoritat d’aquestes petites joies poétiques japoneses com a estímul per a crear les pròpies peces musicals.
Edat d’aplicació: primària i secundària.
12:00-14:00h
Sessió 12: MÚSICA DE PAPER - TANCAT FORMAT PRESENCIAL
Professora: Ruth Schneidewind
La imaginació sonora és a tot arreu, no hi fa res si no tenim instruments convencionals! En aquest taller, explorarem les infinites possibilitats sonores dels papers per tal de crear les nostres pròpies improvisacions i composicions.
Edat d’aplicació: primària i secundària.
- 22 D'ABRIL
9:30-11:30h
Sessió 13: Cançoners populars: bressol d’idees
Professora: Marta Canellas
En aquest taller partirem del repertori tradicional de diferents cultures per inspirar nous recursos creatius a les classes de música amb nadons de fins a 3 anys. La cultura ens apropa a les arrels, a la comunitat i a la tradició i el cançoner popular és un material ric que permet ser mirat des de diferents perspectives.
Edat d’aplicació: escola bressol i infantil
12:00-14:00h
Sessió 14: Formes i formes!
Professor: Luis del Barrio
El treball a l'aula de les formes musicals és un repte abstracte per als alumnes. A través del moviment i una mirada multidisciplinar, les vivenciarem i agafarem recursos per fer-les més tangibles i inspiradores.
Edat d’aplicació: primària i secundària.
PROFESSORAT:
Va ser fundadora i directora del departament d'Educació Elemental de Música i de l'especialització “Elementary Music Making” de la Universitat de Viena. Compta amb una llarga trajectòria de formadora de professionals i de didàctica amb grups d'infants. Autora de cançoners infantils en alemany, amb varis premis. És autora també de llibres teòrics sobre els principis bàsics de la Música Elemental
Marta Canellas - Grau en Pedagogia de la Música i el Moviment a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena amb les especialitats de violoncel i pedagogia especial i terapèutica (matrícula d'honor). També cursà el màster i el postgrau d’especialització en Art-Teràpia transdisciplinar per al desenvolupament humà a ISPA ( IATBA); actualment forma part de l’equip docent del màster i és codirectora de l'Institut. Llicenciada en Filologia Catalana per la UAB (Premi d'Honor). Fruit del seu treball pedagògic ha publicat diferents llibres musicals infantils i materials pedagògics, tots ells editats per Bellaterra Música Edicions. En el camp artístic, ha participat com a creadora i intèrpret diversos espectacles de música infantil per a la companyia Bada Botó i el teatre Kursaal de Manresa. Coordinadora de l'àrea de 0-7 del Musical de Bellaterra. Treballa per fer arribar la música en contextos de vulnerabilitat, especialment amb persones amb deteriorament cognitiu.
Eugènia Arús - Pianista. Títol Superior de Professor de Solfeig, Teoria de la Música, Transport i Acompanyament pel Conservatori Joaquín Rodrigo. Doctora en Educació Musical per la Universitat de Barcelona. Diploma Superior i Llicència d'ensenyament en Rítmica-Dalcroze, Solfeig i Improvisació per l'Institut Jaques-Dalcroze de Ginebra, Haute École de Musique. Diploma pedagògic d'educació musical Willems per l'Association International de Education Musicale, Lió. És professora del Departament de Didàctiques Aplicades, secció de Didàctica de l’Educació Musical de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Actualment compagina la seva tasca com a músic, participant en diferents produccions, amb la investigació i publicació d'articles i material didàctic destinat a la posada en pràctica de l'educació musical en moviment. Ha estat convidada, en països com França, Itàlia, Finlàndia, E.E.U.U. L'Argentina o Anglaterra, com a intèrpret o ponent. Col·labora des de l'any 2005 amb la Fundació Barenboim-Said en el projecte EMI i dirigeix el Títol d'expert en Música, Creativitat i Moviment de la Universitat Ramon LLull-El Musical (Bellaterra). És membre del grup de recerca d'Educació Musical i Innovació (GREMI) i del grup de recerca Didàctica del Patrimoni (DIDPATRI) de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i col·labora amb l'Institut Jaques-Dalcroze en el camp de la investigació i innovació educativa per a l'ensenyament /aprenentatge musical en moviment.
Nascuda a Barcelona, comença els seus estudis professionals de dansa a l'Institut del teatre, on es gradua en l'especialitat de Dansa Contemporània.
Llicenciada en Pedagogia de la Dansa al Conservatori Superior de Dans. Paral·lelament realitza els estudis de Rítmica Dalcroze, nivell elemental (Institut Llongueras) i el Bachelor (especialitat en Moviment) a El Musical de Bellaterra.
Com a ballarina forma part de la companyia de dansa La Veronal, Bebeto Cidra Cia., Iker Gomez, entre altres.
Actualment treballa com a professora de dansa a l’EMA (Escola Municipal de les Arts) i desenvolupa projectes interdisciplinaris per a escoles de primària. També col·labora amb El Musical en seminaris i cursos per docents.
Formació en Orff Schulwerk Certification del San Francisco Orff Schulwerk Course (EUA), Extended studies in Orff-Schulwerk de Finlàndia (ORFF-course I, JaSeSoi ry). Certificat de professora d’Educació Musical Primerenca (IGEME, Instituto Gordon de Educación Musical España). Titulada en flauta de bec pel Conservatori del Liceu i en Cant Barroc pel Conservatorio Fernando dall’Abaco de Verona (Itàlia). Diplomada en Educació Musical per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Es va graduar en música a Brasil. Professor en The San Francisco International Orff Course, en Estats Units, amb experiència en workshops al voltant del món (Turquía, Colombia, Argentina, Uruguay, Espanya, Finlàndia, Tailàndia, Portugal, Holanda, Àustria, Noruega, Hong Kong, Taiwan i Itàlia).Autor de 20 llibres, inclosa la col·lecció "Historias que cantam", i coautor de la colecció musical Brincadeiras e brincadeirinhas musicais da Palavra Cantada. Creador i director del curs online Mini Esportistas e Educando pela Brincadeira. Contacontes, fundador del Grup Triii. Ha tocat amb Palavra Cantada, Chico César, Antônio Nóbrega i amb el grup Barbatuques.
Llicenciat en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, compagina l'exercici professional de l'arquitectura al seu despatx, MENDEZDELPOZO|ARQUITECTES, amb l'assaig, la reflexió i la divulgació al voltant de l'art. Ha creat el projecte #MA140 (Mirar a l'Art a Twitter), col·labora al programa La Finestra de la Cadena Ser i amb el Museu del Prado. El 2019 va rebre el premi "Ciutat d'Open House Madrid" al millor ús de les xarxes socials.
Tècnic superior en Educació Infantil, Grau professional de piano i Màster en Musicoteràpia. S'especialitza en musicoteràpia prenatal formant-se al Mètode focal obstètric amb Gabriel F. Federico i a l'educació musical a l'etapa 0 a 3 anys amb formacions en Pedagogia musical Willems, Dalcroze, Gordon... entre d'altres . Treballa com a especialista de música en escoles bressol, escoles de música i espais de criança des del 2004. El 2012 crea el seu projecte "Embaràs i part musical". Crea i dirigeix els tallers "Abans de néixer", i participa a "Bim Bom", i "Zig zag", tallers-espectacle per a embarassades i nadons al Palau de la Música Catalana. Recentment publica el seu primer disc de cançons per a nadons, juntament amb Marta Canellas, Cançons Menudes de l'editorial Bellaterra Música.
Jordi Palet
Sempre m'ha agradat barrejar imates i paraules. Potser per això, vaig estudiar Belles Arts (UB, 1996) i Dramatúrgia i direcció (IT, 2002). Potser per això, a les meves primeres feines vaig compaginar la narració oral amb els objectes (1996-2008)... i potser per això -segur- vaig començar a participar en la creació d'espectacles relacionats amb els titelles i el teatre visual (amb les companyies Acelobert, La cònica/Lacònica, Tantàgora,...).
El 2002, juntament amb Pep i Jordi Farrés, vam fundar Farrés brothers i cia, amb qui he creat 12 espectacles. A banda del meu rol a la companyia, també escric textos per a d'altres (Tian Gombau / L'home dibuixat, Teatre al Detall, La Bleda, Disset Teatre, Companyia B, etc). Els meus espectacles han guanyat alguns premis, i se n'han fet moltes, moltes representacions (d'alguns, més de 400).
El 2020, tot i ser tan mal any, vaig guanyar el PREMI ASSITEJ 2020 (Assotiation Internationale pour l’Enfance et la Jeunesse) al millor AUTORIA per a públic infantil amb el text DE SUCRE. És la meva primera obra de teatre publicada, tot i que anteriorment havia publicat tres llibres de contes. I el mateix any vaig guanyar el PREMI MAX 2020 per l’espectacle Sabates noves, amb en Tian Gombau/L’home dibuixat, l’espectacle meu que -juntament amb TRIPULA de Farrés brothers i cia- ha voltat més per tot el món.
Des del 2012 combino la feina de director i dramaturg amb la docència: faig classes a l'Institut del Teatre, en vàries assignatures relacionades amb els titelles i el teatre visual.
I anar fent.
Luís del Barrio - Profesor Asociado del departamento de Expresión musical de la Universidad de Zaragoza. Doctor en Didáctica de Ciencias Específicas por la Universidad de Barcelona. Director del Máster en Musicoterapia Universidad de Zaragoza. Profesor superior de Pedagogía musical. Maestro de educación musical. Postgrado en Música,Creatividad y Movimiento en El Musical de Bellaterra.
PREU (PRESENCIAL O EN LÍNIA):
Cada 1 sessió: 30 Euros
Preus especials a partir de 8 sessions:
8 sessions (20h = 16h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 210 Euros
9 sessions (22h = 18h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 225 Euros
10 sessions (24h = 20h presencial/sincrònic + 4 hores feina a casa): 240 Euros
11 sessions (28h = 22h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 253 Euros
12 sessions (30h = 24h presencial/sincrònic + 6 hores feina a casa): 260 Euros
13 sessions (34h = 26h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 265 Euros
14 sessions (36h = 28h presencial/sincrònic + 8 hores feina a casa): 280 Euros
-Curs en línia en tràmit de Reconeixement per a Docents del Departament d'Ensenyament si t'apuntes a 8 sessions o més ( i tens usuari XTEC).
-Curs presencial certificat per "El Musical - Centre d'Educació i Recerca" com a formació per a la innovació i la qualitat musical.
-Curs Bonificat per a empreses
-La factura del curs s'emet amb les dades de la inscripció. Si vols factura amb altres dades (Escola on treballes, Institució...) l'has d'indicar en el formulari d'inscripció. No es podran canviar les dades una vegada efectuat el pagament.
Cursos impartits a:
El Musical - Centre Autoritzat de Grau Professional de Música
c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - www.elmusical.cat - info@elmusical.cat